Baterky

Byl jsem cca deset dní na kolech. Jeli jsme přes skoro celou republiku, spali ve stanech, koupali se v rybnících a lomech. Perfektní to bylo :) . V lesích a na zříceninách ale nejsou elektrické zásuvky (no naštěstí), takže mobilní telefon jsem vypínal a jen tak pro zachování styku se světem jej párkrát denně zapnul. Šetřil jsem baterku.

Baterka mé nové Nokie vydržela v takovém režimu celých deset dní, bez problému. Tedy přesně deset dní – v cíli jsem ji měl už skoro vybitou. Nijak moc jsem ji netrápil – e-maily přes Java aplikace jsem nevybíral a fotky nefotil… a takto sama o sobě má zjevně výdrž obstojnou. Což mi přijde jako dobrý výsledek, protože s érou Javy a barevných displejů se výdrž baterek mobilů silně propadla na jednotky dní. Trend vracení se k dlouhé výdrži je určitě příjemný.

Zápolení s baterkou mi ale připomnělo jeden sto let starý článek o baterkách :) . Já ho vždycky jednou za čas vytasím, ale on vážně stojí za to a na tomto blogu jsem o něm ještě nepsal ;) .

Je to takové povídání o akumulátorech a baterkách. Každý z nás je čím dál tím více obklopen věcmi plnými baterek apod. blbin (mobily, discmany, mp3 přehrávače, bezdrátové myšky…), takže by se možná šiklo pár tipů, jak s těmihle plechovkami na energii zatočit. A jestli nám pánové v prodejnách s elektrem říkají pravdu. Článek totiž vyvrací hodně mýtů a pravd o dobíjecích baterkách. Link je zde: http://www.skyfly.cz/…aterky02.htm.

Jako otvírák po dovolené to snad postačí, v nejbližších dnech se těšte na vymanění blogu z předprogramo­vaných básniček a vlnu nových článků :P .