Evolve

Tož jsem se před časem také stal majitelem nějakého toho mp3 přehrávátka. Discman už nebyl in a hlavně už na něm byly vidět šrámy z těch veselých let, jež se mnou strávil na střední škole. Hudba na 40 CD bylo taky řešení, kterého jsem se chtěl zbavit a toto byl tenkrát první krok. Vyhnul jsem se naštěstí všem příšerným ajpodům apod. a jako dárek jsem dostal Evolve Base + 2 GB.

Výbava

obrázekCo se týče funkcí, je Evolve úžasné. Souborů s koncovkami MP3, WMA, WAV nahrajete do jeho útrob 2 GB a ještě si můžete kartou kapacitu rozšířit o další 2 GB. Dnes prodávanější verze tohoto přehrávače dokonce podporuje už 4GB karty. Rozšíření na kartu je v oblasti přehrávačů docela unikátní záležitost a byl to hlavní důvod, proč volba nakonec padla na Evolve.

Jinak na něj písničky házíte obyčejně přes USB jako mass storage. Pokud vás omrzí vaše vlastní muzika nebo se schválí nějaké zákony o ilegalitě stahování hudby z internetu, můžete použít FM tuner a poslouchat rádio.

Menu přehrávače je plně v češtině. Při přehrávání dokáže mezi všemi nedůležitými údaji jako bitrate apod. „rolovat“ na displeji všechny důležité údaje. Dokonce umí pomocí speciálních souborů LRC zobrazovat text právě hrajícího songu.

Evolve má k tomu všemu ještě podporu ekvalizérů, nahrávání mp3 a to jak z okolí, tak i z rádia a spoustu dalších funkcí, které možná ani tak často zase nevyužijete. Zajímavá je podpora pro definování dvou bodů v přehrávané „skladbě“, které potom chápe za dočasně hraniční a úsek mezi nimi stále opakuje. Dá se to použít pro výuku např. angličtiny, kdy si lekci nebo nějaké slovíčko chcete pouštět několikrát za sebou a nechcete stále přetáčet ručně.

Hodnocení? Funkční výbava je naprosto úžasná :) .

Konstrukce

Výrobce hlásá

Jedinečné outdoorové pogumované provedení těla přehrávače zajišťuje jeho odolnost při každodenním provozu.

Popravdě, na to zapomeňte. Pogumovaný povlak se začal loupat a mizet z povrchu přehrávače již po jednom, dvou dní používání. Pro srovnání, mám mobil Nokia 3310 Classic, jenž disponuje na pohled či dotek totožným pogumováním. Telefon jsem na rozdíl od přehrávače nijak nešetřil a není na něm zaznamenatelné snad jediné poškození pogumovaného povrchu.

Ovládání je úplně jakékoliv si vymyslíte, jen ne intuitivní :) . To, čím byste potvrzovali dialogy, je ve skutečnosti tlačítko, jež je opouští. A podobně. Dá se na to zvyknout, ale je to opruz.

Přehrávač je vybaven dvěma dírkami pro jack, takže když jedete v autobuse s kamarádkou a chcete si pustit Bryana Adamse aby potom usnula právě na tom vašem rameni, nemusíte se shánět po rozdvojce na sluchátka. Po čase jsem však zaznamenal u jednoho ze dvou konektorů poruchy v přenášení zvuku – trpí slabším signálem, nahodile se objevují hluchá místa a poruchy sterea :/ .

Displej je dobře čitelný. Můžete si dokonce vybrat asi z pěti barev podsvícení. Už nevím, jestli byl text nejlépe čitelný na zeleném nebo modrém, protože je teď přehrávač v reklamačním řízení. Pod displej se zcela bezostyšně dostávají nečistoty. Časem jsem zaznamenal jejich kumulaci, v současné době tvoří neidentifikovatelné bílé částice poměrně velké skvrny pod displejem, jež dosti znesnadňují čtení informací. Přijde mi, že displeje se tomuto prostě asi nevyhnou. Ale proč? Vážně to nejde vyrobit pořádně? To, že neumí udělat displej Apple, Dell, Evolve… Znamená to, že takový displej nelze vyrobit, nebo na nás prostě šetří a vymlouvají se na broučky?

Možná jsem dostal nějaký nešťastně chybový kus. U některých závad však pochybuji o tom, že se týkají kusu – řekl bych, že vznikly už někde při návrhu přehrávače v kancelářích Evolve.

Příslušenství

Ač dostanete nabíječku vnitřní baterie a spoustu redukcí k tomu, asi si většinou vystačíte s tím, že přehrávač hodíte do nejbližšího USB a on se vám za chvíli nabije. Zdá se mi ale, že výrobcem udávaná doba výdrže 8 hodin je trochu nadsazená.

V balení dostanete ještě stereo sluchátka, USB kabel, napájecí adaptér, český manuál. Sluchátka jsou dobrá, sice nějak divně zašňůrovaná, ale jsou ten typ co se zapíchne z obou stran do středního ucha a pak když s nimi chodíte, tak nevypadávají. To bylo perfektní do té doby, co se izolace kabelu sluchátek v místě spojení s jejich jack konektorem odlomila a obnažila uvnitř vedoucí drát. Hned, jakmile jsem si toho všiml, přestal jsem sluchátka nosit a odložil je do krabičky, abych zabránil dalšímu poškození. Jistě však uznáte, že takto mi příliš radostných požitků nepřinášejí.

Mimochodem, nevíte jak docílit, aby mi Phillipsy jakýmkoliv způsobem držely v hlavě při chůzi? Jsou perfektní, zvládají basy apod., ale toto je opravdu k nevydržení, z levého ucha mi sluchátko vypadává asi co 5 vteřin (a tady si opravdu nepřisazuji).

Závěrem

Asi bych si Evolve znova nepořídil. K čemu vám je, když máte přehrávač nabitý funkcemi a po měsíci se přes nefunkční hardware nedostanete pomalu ani k jedné z nich. Přeháním, jasně :) . Ale vždyť je to tak. Pro příště asi oželet kartu a zainvestovat do něčeho, co má třeba o něco větší kapacitu, ale lepší konstrukci… Nevím. Přehazování karty s písničkami mezi mobilem a mp3 přehrávačem bylo kůl :) .

Nejhorší je, že dneska si můžete koupit úplně co chcete a stejně to za dva mesíce budete reklamovat, protože se na tom něco podělá. Cokoliv. Vlastně bych řekl, že dneska už člověk ani neřeší, jestli se jeho věc pokazila, ale spíše jestli mu to vadí a jestli se mu to chce řešit. Není to trochu smutné? A prý 21. století…