Finské postřehy: Nakupování

Na nákupy jsem vyrazil hned první den, protože má výbava nevypadala zrovna třeba jako proviant na týden a už vůbec nepřekypovala pestrostí. Vydal jsem se s mapou v ruce do nejbližšího okolí a u kostela našel červenožlutou sámošku SALE. Prodávalo se tam jídlo, ale drahé :) . Co se dá dělat, nakoupil jsem nějaké těstoviny, sýr… No co šlo. A dost toho nešlo, protože jsem nevěřil, že někde nepůjde takovou věc koupit levněji. Nakonec milá prodavačka, superrychlá platba kartou, jedno kiitos a hotovo. No, nic moc hotovo nebylo, hlad to zachránilo, ale tužbu po potravinách moc neukojilo.

Další dny jsem pěšky prozkoumával okolí a odvážil jsem se dál. Na mapě jsem našel Prismu, která by šla přirovnat asi k Tescu, co tak čtu a slyším. Na cestě k ní jsem však potkal KKK supermarketbankomatem a tak jsem znásilnil ten. Větší výběr, nižší ceny, opět milé prodavačky, opět superrychlá platba kartou a kromě kiitos zaznělo tentokrát jako odpověď navíc na (jakékoliv jen ne ledabylé) hajve usmívající se slečny za kasou i jedno mé hajve. Což by se tedy dalo přeložit jako brýen. A ne abyste to psali jako já, takhle se to nepíše :P . K Prismě jsem nedošel, ta mě čeká příště. Čím větší kravín, tím nižší ceny. Bohužel, pro Čecha stále celkem zdrcující.

  • Člověk se velmi rychle naučí rozeznávat „sociální“ značky. Bez nich nelze přežít. Euroshopper ru­lez.
  • Čtyři měsíce budu jíst sušenky Maria, rybí prsty a plátkovaný sýr, který chutná jako polystyren.
  • Ty prodavačky jsou opravdu milé, hezké, vlídné… usmívají se :) . A nevypadalo to škrobeně.
  • Všichni všude platí kreditkou. Všude ji umí vzít a vezmou vám ji opravdu bleskově, ani nestíháte podepisovat.
  • Pečivo jsem tu snad ani neviděl jinak než zabalené do igelitu.
  • Pivo Karjala, pak tuším nějaké s medvědem… Z českých jsem viděl Krušovice, Starobrno, Kozel. Tak aspoň ten Kozel, ačkoliv pochybuji, že bych si někdy chtěl dát nejdražší plechovku Kozla v mém životě, před konzumací a asi i po ní :D .
  • Na alkohol má ve Finsku státní monopol obchod Alko a prodej alkoholu je zatížen velkými restrikcemi (a předpokládám, že i velkými cenami). O tom však jindy, teď snad jen, že ne, opravdu jsem ještě žádnou vodku neviděl.
  • Holky za kasou versus mladé Finky ve městě, v neidentifikované úřední budově, rozhodně vedou 1:0.
  • Zuzi klid, ten minulý bod je tu kvůli Lojzovi, aby se pořád neptal ;D .

No už se těším na to, co mě čeká v Prismě. Zatím to vypadá jako nejvyšší meta nakupujícího, takový nějaký cíl vývoje, který se nachází za železničním mostem :D . Lidly jsou možná i tady levné (nevím), ale jsou každopádně daleko. Takže Prisma