Hypermedia a JSON

Více lidí mě poprosilo, abych rozvedl tento tweet:

Nepovedlo se mi to napsat do 160 znaků, tak to zkusím stručně tady na blogu.

Přijde mi, že síla formátu JSON je v tom, že je jednoduchý a přehledný. Myslím si, že je to hlavní důvod, proč jej spousta lidí začalo používat místo XML a oblíbilo si jej. Jakmile chceme ovšem JSON použít jako formát pro hypermedia API, zjistíme, že nám v něm chybí spousta věcí.

Řešení? Přilepíme do něj co potřebujeme a vydáme jako speciální MIME type! Jenže ať koukám jak koukám, ani HAL, ani Collection+JSON, ani Sirennejsou jednoduché a přehledné - stává se z toho stejně špatně čitelná "próza", jakou je ono zatracované XML.

Jenže proč se potom vůbec trápit s JSONem? XML má přece všechny ty věci, kvůli kterým rozšiřujeme JSON. Nejen to - má mnohem víc, např. jmenné prostory nebo dotazovací jazyk. A má to všechno už dlouho, funguje kolem něj ekosystém vyladěných nástrojů, existují připravené a rychlé parsery, lze jej snadno streamovat, atd.

Nechápejte mě špatně - třeba tu nějaké skvělé důvody jsou, ale na první pohled mi to prostě smysl nedává. Pokud se mi líbí jízda na kole, protože s ním na rozdíl od auta můžu po chodníku, prokličkuji kolem kdejaké zácpy a zaparkuji ho u každé lampy, tak z něj přeci nezačnu stavět cykločtyřkolku při prvním zjištění, že na něm domů nepřevezu matraci z IKEA. Prostě si na to vezmu to auto, protože je k tomu dělané - existuje pro tento účel několik desítek let a pokud mě v něm třeba někdo srazí, mám velkou šanci přežít.

Možná je má analogie nepovedená a myšlenka nedotažená - to je v pořádku. Myšlenka je to dost čerstvá a klidně je možné, že mě dobrým komentářem vyvedete z omylu. Snažím se jen pragmaticky uvažovat nad nástroji, jež máme k tvorbě API k dispozici a pokládat si záludné otázky :-) Nechtěl jsem o tom hned psát na blog, ale Twitter, což je to nejlepší místo pro podobně nezralá zamyšlení, mi na to byl už moc těsný.