Jak má student podat daňové přiznání (2008)

Rok se s rokem sešel a máme tady březen. Ale co hůř… Máme tady 31. březen, zabiják všech osob podávajících daňové přiznání. Dokud není úplně pozdě, zkusím podat malé tipy pro studenty ;) . Přiložím i tabulku na počítání daní, ale nikomu za nic neručím. A neručím ani za samotný dokument, protože jsem si jej udělal v Google Docs a do ODS a XLS jen vyexportoval.

Jak vůbec podnikat?

Jak? To se zeptejte tady :) . Chcete-li si počíst, zkuste Dera. Od chvíle kdy máte živnostenský list, slyšíte (například u volebních programů) na podstatná jména jako živnostník, na úřadech hledáte zkratky jako OSVČ a na daňový doklad za pastelky vám pokladní připisuje IČ a DIČ.

Počítáme počítáme…

Každý podnikající člověk s příjmem z něj musí platit daň. Abyste věděli kolik toho máte zaplatit, kdy a jak, čtěte dál.

Důležité je, abyste uměli počítat. Jak počítat, vám poradí tyto dvě geniální stránky: Novinky pro OSVČ v roce 2007 a Student živnostník – manuál. Podle těchto a jiných jsem vytvořil počítadlo.

Adresu svého finančáku si najděte na užitečném portálu státní správy.

ČSSZ a zdravotní pojišťovna

Každý člověk platí sociální a zdravotní pojištění. Speciální skupiny obyvatel, jako například studenti, jsou od tohoto oproštěni a platí za ně stát. Pokud skončí školu, začínají platit (proto jste zřejmě byli po střední škole na VZP či jinde a dávali jim vědět, že stále studujete). Pokud ale začnou studenti podnikat, mají smůlu a platit musí :) .

Nezapomeňte, že do měsíce od odevzdání daňového přiznání musíte odevzdat přehledy na ČSSZ a zdravotní pojišťovnu. Jak na to zjistíte jednoduše – na webech příslušných institucí.

Hodně štěstí

Nezapomeňte, že nejtěžší je jen začít :) . Neodpustím si nakonec jeden citát, a to i přesto, že se již jednou v útrobách tohoto blogu nachází ;) .

Fran: Bernard? Finished with your accounts? Bernard: Yes. I've turned them into a rather smart casual jacket.