Jak si udělat pořádek v hudbě

Upozornění pro slušné lidi: Psáno pod rouškou tmy.

Hudbu mám moc rád. Hudbu miluji, hudbou žiji. Jsem do hudby blázen :) . Jak ji skamarádit s počítačem? Mám několik desítek GB hudby. Mám v ní nepředstavitelný nepořádek. Co s tím?

Vyházejte všechno, co je kulaté, s dírou uprostřed a třpytí se

V první řadě jsem si k notebooku pořídil speciální jednotkukrabičce od mýdla. Jmenuje se Vendelín. Proč dnes mít hudbu na CD a DVD a rozhodně ne na jednom disku:

  • Při velkém množství hudby se stává množství nosičů neodolatelně nesnesitelné.
  • V průběhu let, jak přibývají nosiče obsahující různé kompilace, náhodné zálohy, výběry od kamarádů apod. počiny, vzniká absolutní chaos a hudba je zcela nedohledatelná, což vás nutí zkoumat nové hudební obzory.
  • Jestli stále věříte, že CD vám na poličce vydrží ležet věčně, běžte k psychiatrovi… CD vydrží stěží pár let a to ještě jen když máte štěstí nebo s ním zřejmě vůbec nemanipulujete. Sbírka hudby se vám tak navíc sama časem ředí, takže máte čistější možnost výběru. S letitými disky se dá navíc zdobit interiéry, exteriéry i foxteriéry.
  • Máte-li po ruce kolejnet, torrenty apod. věci, přistihnete se po čase, že než abyste vstali a hledali své oblíbené album v hromadě sto let starých a zabordelených CD, raději si jej znova stáhnete. Při tom můžete objevit spoustu nové hudby, což je skvělé. (No není to skvělé??!!)
  • Přistihnete se, jak týden posloucháte dokola 3 alba jen proto, že je máte zrovna na disku. To je jistě dobré pro zapamatování si melodií a slov písniček.

Jedno médium! Záchrana :) . To mé řešení s externím diskem moc nekomentujte, je to přesně to, co si představuji já. Filmy nestahuji, seriály nesleduji, video nezpracovávám… Takže nějakých 200 MB či o kousek více mi na hudbu stačí. Vážně :) . Navíc jsem nechtěl nic velkého, co se dává do elektřiny, funí na stole, svítí, zabírá prostor… Fuj. Mí kamarádi si takové disky nakoupili a díky za to, protože jsem přesně věděl co nechci! Toužil jsem po řešení, které strčím do kapsy a bude elegantně nenápadné a nenáročné, snadno po ruce, snadno u notebooku. A mám ho :) .

Převod hudby do jiného formátu

Jestliže máte hudbu v jiných formátech než mp3 a moc vám to nevyhovuje, podělím se o pěkný tip na prográmek. Mám například nějaká alba v ogg, ale tento formát (ač je jinak hrozně sexy) nepřečte můj mp3 přehrávač, mobil a kde co dalšího… A protože hudbu nemám na počítači kvůli dobrému pocitu z otevřených formátů nebo z nepřekonatelných kompresí, ale prostě proto, že ji chci poslouchat, je třeba nejdříve použít prací prášek Árijec a nastolit vládu jedné přípony.

Hledal jsem hrozně dlouhou dobu takový prací prášek, který by byl

  • zdarma
  • na co nejvíce druhů formátů (alespoň wma, ogg, mp3)
  • pod Windows
  • jen pro příkazový řádek

Když si odmyslíte poslední požadavek a přežijete nějaké to klikání, nabízím bezkonkurenční BeeThink! Graficky sice trochu šílený, jak už to u těch multimediálních prográmků bývá, ale svůj účel plní.

Popište si hudbu

Nejen kvůli last.fm je dobré hudbu hezky otagovat. Můžete to udělat se spoustu placených řešení, ale lepší jsou ta zdarma, protože po vás nikdo nechce peníze za to, že trávíte čas takovou blbostí, jako je popiskování zvukových signálů. Winamp má od jedné z posledních nic nového nepřinášejících revizí hezky vyřešený editor tagů a dokonce přibylo magické a neodolatelné tlačítko auto-tag. Po jeho stisknutí bůh udělá zázrak a opatří vaši písničku ID3 popiskem. Problém je v tom, že asi tak v 30–40 % je špatný, nepřesný, neúplný, šmejdský… No kdo ví, kde je berou, on ten zdroj asi nebude až tak božský… Na nějaké osamocené songy se to může hodit (s ruční kontrolou), ale jinak moc ne. Tak či tak, jen masochista by klikal 3 dny na tlačítko (třebaže sebevíc magické), aby si popsal muziku.

Stáhněte si prográmek mp3tag. Je samozřejmě zdarma a dělá všechno to úžasné, po čem jste vždy toužili. Tedy vše ne – romantického a bohatého muže vám nepřivede a divoký sex s pěti či šesti odbarvenými brunetami s ním bohužel také nezažijete. No ale jinak prima. Opět odzkoušeno. Když pominu nějaké vedlejší funkce, tak kromě hromadného zpracování umí načíst tagy z Amazonu nebo jiných zdrojů (včetně coveru), umí pomocí speciálních regulárních výrazů přepsat názvy souborů do tagů a naopak, umí dělat hromadné úpravy jako konverze velikosti písmen nebo kódování…

Snad jsem vás tedy trochu navnadil a až se budete v okurkové sezóně nudit, třeba když vám bude pršet na pláž nebo vám za sdílení nelegálního obsahu odříznou internet, můžete si hrát s legálně nastahovanou hudbou. Přeji hezkou zábavu :) .