Launchy

Nenávidím ikony na ploše. Nebaví mě hledat zástupce programů ve Startu. Mám rád hezká a rychlá řešení – stejně jako se mi nechce ve Firefoxu na nic klikat a chci prostě napsat csfd Forrest Gump a vyhledat tím film na ČSFD nebo d school a dostat se na del.icio.us. Ve Firefoxu je to jednoduché, ale jak na podobný přístup v systému? Mám skvělou věc na bleskové a intuitivní spouštění programů…

Windows

obrázekJmenuje se to Launchy. Už je to nějaký čas, co mi kamarád doporučil skvělý prográmek na spouštění programů. Tuším, že mi tenkrát hned řekl, že to vyčetl u Radka, ale to je jedno :D . Jak si můžete přečíst i v odkazovaném článku, je to prostě program na pozadí, který čeká na klávesovou zkratku (dle vašeho nastavení) a potom na základě toho co píšete vyhledává programy (a od nových verzí i další blbiny) ve vašem Start menu a na enter spouští. Navíc, lze mu vybrat vzhled a má tendenci pamatovat si a učit se – za chvíli spustíte Photoshop na P a Firefox pouze zadáním F.

Linux

obrázekO jabkách psát ani nebudu, protože tam už mají podobnou fičurku sto let a tiše se nám smějí, že objevujeme staré věci, popřípadě kopírujeme. Hrál jsem si ale dlouhou dobu s Linuxem a proto se podělím o výzkum, který jsem v oblasti tohoto OS dělal při představě, že bych měl žít bez Launchy.

KDE na to má docela dobře známý Katapult, což mi dalo naději, ale neuspokojilo mne, protože mi je o dost sympatičtější GTK. Nicméně, jakoby se zem slehla a nic nikde nešlo dohledat. Google byl strhaný tak dlouhým bojem, ale nakonec přece jen vydal odpověď, po níž jsem toužil :) . Gnome-launch-box pro Gnome. Ale pozor, je trochu bugový a navíc není zrovna intuitivní jeho první spuštění (také dost težce dohledatelný odkaz).