LinkedIn a malý úklid

obrázekLinkedIn je sociální síť, dost možná i Web2.0, jež se stará o to, abyste už nikdy v životě nemohli na webu zažít nedostatek modré barvy v tom správném biz odstínu. Pokud moc nesjíždíte sociální sítě, pokud je pro vás „slovo“ Web2.0 důvodem k požívání prášků na zlepšení zažívání, nebo pokud jste spokojeně zaměstnaná květinářka v Dolní Lhotě u Horní, tak asi ani nečtěte dál :) .

Oč jde

LinkedIn je síť, v níž si vytvoříte vesměs neveřejný „pracovní profil“, řekněme něco docela hodně blízké notoricky známému CV. Tímto profilem se pak chlubíte lidem, které máte ve své síti. To jsou kamarádi a kolegové, které různě posbíráte. Nikdo jiný než oni pak váš profil a vaše kontakty nevidí. K čemu to je? Jak vám řekne každý úspěšnější podnikající, svět byznysu je založen na kontaktech. Takže tady si je budujete a posilujete a… A nakonec se třeba ozve nějaký váš kolega, že potřebuje udělat web a úplně náhodou si na vás díky LinkedIn vzpomněl. No… To nevím, ale řekněme, že se vzdálenějšími partnery se to stát může a navíc je LinkedIn prošpikováno HR agenty, takže si vás odchytí třeba oni a třeba budete díky tomuto modrému webu za půl roku pracovat v Kanadě.

Síť

Jako v každé správné sociální síti se i zde zaregistrujete, dostanete svůj super-kůl účet a můžete dělat spoustu důležitých věcí (třeba se kochat, to je taková dobrá činnost… někdy o ní asi něco napíšu…). Hlavní věcí ale je, že váš úžasný účet je úžasně modrý. Teda ne, to není ono :) . To nejdůležitější je, že v síti LinkedIn hledáte kolegy a kamarády, nebo si hledají oni vás, a radostně se spojujete a pamatujete na to, že se navzájem znáte. Když vám v síti někdo chybí, prostě mu pošlete pozvánku.

Úklid

Po nějakém čase v LinkedIn jsem si všiml, jak to chodí s těmi HR agenty. Samozřejmě ne se všemi… Nastíním, jak to chodí s těmi vypočítavými – přisají se a nic vám nepřináší.

Když se vám poprvé ozve personální agentura, protože jim připadáte dokonale kůl a zcela naprosto jedinečně se hodící na tuto pozici ve zcela jiném oboru, na jiný pracovní úvazek než jaký chcete a ještě k tomu v úplně jiném městě, srdce vám zaplesá radostí. Z fotky nového kontaktu se na vás směje tvář HR agenta, který by díky své bělosti zubů mohl hrát v reklamách na Perličku. Říkáte si… Jo, jsem drsnej, to jsem to dopracoval! Teď se o mne budou prát :D .

Ne ne, pozice slušně odmítnete, jelikož se vám nehodí… Agent se bude dušovat, že brzy nabídne lepší a že pouto je zcela nutné zachovat… No zařadí si vás mezi svých zbylých 500 kontaktů a pak slídí po vaší síti, aby našel další lidi a oběti. Hledá si uzly, které mají hodně kontaktů a přes ty se dostává dál a prorůstá do sítě. Na vás zapomene a už nikdy se vám neozve. Bude vám akorát svinit novinky o vašich kontaktech, protože si každým dnem přidá dalších 30 lidí (je to jeho práce).

Nuže, jal jsem se poprvé mazat connections a udělat malý úklid :) . Asi si k tomu musí každý dospět sám, ale na LinkedIn se opravdu kontakty mazat dají a není asi špatné to někdy udělat. Ale ještě lepší je nespojovat se s kdejakým pobudou jen proto, že se tváří mile. Už opravdu plně chápu, proč sami autoři LinkedIn všude píšou „spojujte se jen s vámi dobře známými kolegy, kamarády, obchodními partnery…“ :)

(btw, fotku jsem ukradl tady a snad mě za to nikdo nezbije… raději ji autorovi pochválím – je fakt moc hezká! :D)