Litvínov

Celkem zajímavé věci se dějí severně od Prahy, relativně daleko od nás. Od nás tady na Moravě. Nesleduji moc zprávy, nečtu noviny, neposlouchám rádio a televizi pouštím jen na hokej. Stejně jsem se ale o událostech, jež se staly v Litvínově, dověděl. Znamená to tedy, že je to věc poměrně významná. Bude i tento rok končící na osmičku významný? Neodpustím si tentokrát svůj komentář.

Přesto, že se takovýmto věcem většinou vyhýbám. S těmito tématy to máte totiž složité. Někde napíšete, že volíte KSČM, že jste homosexuál, že sympatizujete s neonacisty, že máte ponožky velikosti 4, že jste proti potratům nebo že byste zrušili církev a začne na vás spousta lidí koukat jinak. Třeba si u vás nenechají udělat web. V tom lepším případě. Třeba jednou kvůli takovému názoru nedostanete práci. V tom horším. Třeba vás jednou zavřou.

Dostávají se ke mě různé články a dokonce i trochu méně veřejné věci komentující střet policie s civilisty a „bojovníky“ Dělnické strany. Některé z nich jsem ještě ani nečetl, ale stejně na ně odkážu.

Nacionalista? Rasista?

Já osobně jsem člověk, který má Českou republiku rád. Jsem rád, že jsem Čech, mám rád českou vlajku, jsem na to hrdý a dost mých názorů je tím ovlivněno. Znamená to že jsem nacionalista? Podle definice nacionalismu pravděpodobně ano. Znamená to ale také, že jsem nacista nebo neonacista?

Nesouhlasím s tím, jak žijí naši spoluobčané, označovaní za Romy nebo Cikány. Já jim řikám Cikáni… no asi spíš Cigáni… A ani nevím proč. Nepovažuji to za hanlivé, ale za normální. Nesouhlasím s tím, jak žijí, jak demolují okolí, jak kradou, jak se musím bát pokaždé, když je vidím ve skupince na chodníku nebo jak se musím bát jít na brněnský Cejl po čtvrté hodině odpolední. Při tom všem je mi úplně jedno, jestli jsou hnědí, černí, zelení nebo jestli vypadají jako Shrek. Jsem rasista?

Radikální pravicové strany

Pravicových stran, které se „nabízejí na českém trhu“ a mají nějakou váhu, moc není, takže všichni volí ODS. Já osobně jsem před nějakou dobou, vědom si svých názorů, zkoumal českou pravici a hledal klidně i malou stranu, která by třeba aspoň trochu odrážela můj pohled na svět. No zatím jsem nenašel. Pročetl jsem si však, za co bojují například Národní nebo Dělnická strana a popravdě, já bych je stoprocentně volit nešel. Všechny body jejich programů jsou krajně radikální a míří daleko za můj horizont, do vod fašismu a nacismu, nejkrajnější pravice. Zjištění, že se s těmito programy rozhodně neztotožňuji, mne trochu uklidnilo a řekl jsem si, že jsem tedy asi v něčem radikálnější než současná praxe, ale v podstatě pořád normální ;) .

Společnost má problém

Ano. Společnost má problém s Cikány. Ať se zeptáte kohokoliv, pokud zrovna není pod vlivem propagandy nějaké neziskovky plné lásky a tolerance, nebude mít s drsnějším komentářem na adresu tmavších spoluobčanů většinou žádné problémy. Mladí, starší, staří. Dalo by se říci, že Cikány nikdo nemá rád. Jsme u nás tedy všichni tak netolerantní a rasističtí? Dalo by se říci, že v oblasti problému společnosti s Cikány vládne mnoho let nečinnost. Do sektoru pro různou pomoc a jejich začlenění mezi nás teče hromada peněz, ale není vidět výsledky. Určitě je spousta programů, spousta akcí, jež měly věc změnit. Jenže nezměnily, a proto je to tak, jak to je. Jak to lidi vidí. Nicnedělání. A rozpačitost z takového neřešeného problému se zvyšuje. Zvyšuje se napětí, agresivita a zvyšuje se nenávist, protože násilí a nenávist jsou vždy tím nejpřímějším a nejjednodušším řešením (viz 4000 let lidské historie). Kdokoliv zamete s Cikány, je odměněn a vynášen do nebes. Ať už je to Čunek nebo neonacista. Ten i ten projevuje či projevil snahu radikálněji řešit problém. To je jistě spojuje. Ale těch dalších 20 programových bodů strany ne.

Může se opakovat historie?

Stejně jako se před druhou světovou válkou nacisté svezli na nenávisti vůči Židům a v Německu na problému s ekonomikou, reparacemi a nezaměstnaností, mohou dnes neonacisté schovat za problém s Cikány své ostatní priority. Jsem určitě pro, aby se problém s Cikány řešil, nemám nic ani proti radikálnějším zásahům, jsem pro, aby Češi protestovali. Ale ne za cenu fašismu. Jsem rád, že se něco děje, že se najednou začínají o romský problém všichni zajímat a že třeba přijde někdo, kdo jej začne řešit jinak než dosavadní láskyplná, tolerantní a antirasistická opatření plná pozitivní diskriminace. Nechci však, aby to byla Dělnická či Národní strana, nechci, aby to byli takto radikální pravičáci. Ono to vypadá legračně, DS nebo NS se v každých volbách pohybují kolem statistické chyby, ale představte si ty lidi v hospodě, jak nadávají…

Ti Julínci a Paroubci… Modří jsou špatní a oranžoví ještě víc… Červení nepřipadají vůbec v úvahu a zelení? Zelení jsou neslaní nemastní. A lidovce taky ne, přece nejsem žádnej černoprdelník, žejo Pepo! Ale tamti, ta Dělnická strana, viděls to? Ten Litvínov? To jsou aspoň borci, ti se nebojí, ti něco aspoň dělají a mají řešení, umí aspoň zatočit s těma černejma sviněma…

A půjde volit. A my se najednou budeme divit, kde se ta procenta berou. Na závěr malý test. Bez rozřešení – to si musíte dát sami. Dokázali byste sympatizovat s takovýmto textem písně?

Občan romské národnosti
zlámal někomu všechny kosti
zato že ten ubožák
mu dvacet korun nechtěl dát.

Cikán s nožem jinde zase
nachvíli podlehnul dívčí kráse
ženský proříznul krk
tomu já se nemůžu smát.

Pak se řekne to nic oni se přizpůsoběj
to oni jen tak trošku zloběj
to potože maj úplně jinou mentalitu.

Abysme se potom nedivili
a strachem huby nekřivili
na ulici nelezli
radši zůstali někde v krytu.

Na všechny dvojí metr máte
takhle to přeci nejde dál
jedny mentalitou omlouváte
druhý čeká kriminál.