Mé současné projekty

Od mého lednového restartu jsem prošel vícero projekty a mnohdy jsem z týdne na týden odpovídal na otázku na čem teď vlastně děláš? pokaždé jinak. Teď se situace (snad!) na chvíli opět ustálila, takže jsem se rozhodl, že zde sepíšu takové menší shrnutí.

Co mám za sebou

  • Pracoval jsem ještě půl roku externě na interním nástroji s REST API pro Mergado. Mergado je projekt, na kterém jsem pracoval i mnoho let předtím. Máte-li e-shop, nasypete panu Mergadovi do krámku svůj XML feed se zbožím, jeho výstup pošlete do Heureky a pak už se jen koukáte, jak se vám zvyšují tržby.
  • Programoval jsem REST API backend k SPA Vodafone Slevopark. Jednalo se o jednorázovou zakázku, kterou si cením především za získané zkušenosti v tvorbě backendu pro SPA. Taky jsem si vyzkoušel, jak... ehm, řekněme... zapeklitá je někdy spolupráce s korporacemi.
  • Udělal jsem pár nástrojů pro SkyPicker. Na stránkách tohoto brněnského startupu najdete levné letenky přehledně podle mapy. Mojí nejoblíbenější funkcí je "radius", které nastavím tak, aby obsahovalo Prahu, Brno, Ostravu, Vídeň i Bratislavu a SkyPicker potom hledá lety ze všech těchto destinací.

Synopsi.TV

Od září pracuji pro Synopsi.TV, kam mě odlovil Rasťo Turek. Kdo neznáte, jedná se o (víceméně) bratislavský startup se světovými ambicemi, jehož hlavním produktem je doporučování filmů na míru uživateli. To znamená, že si jednotlivá doporučení necucá z prstu, ani se neřídí vkusem vašich přátel, hodnocením kritiků (= FFFilm), nebo názorem masy (= hodnocení na ČSFD) - řídí se tím, co se v minulosti líbilo konkrétně vám. Jste-li tedy fanouškem béčkových hororů, Synopsi.TV by to mělo poznat a do budoucna vám je nabízet, ať už si o nich vaši přátelé, obyvatelé zeměkoule, či kritici myslí cokoliv.

Synopsi.TV

Byznys model je zatím v tom, že se dá takový reccomendation system poskytovat partnerům - podobně jako kdysi jyxo.cz vyvíjelo a licencovalo vyhledávač.

Ještě se v nové práci stále rozkoukávám, ale na práci mám vylepšování API.

API konzultant

Na volné noze se zabývám navrhováním a konzultováním REST API. V této souvislosti jsem např. navrhoval podobu RESTové obálky kolem RÚIAN a například s API pomáhám Videoflotu, dalšímu perfektnímu brněnskému startupu.

Pokud si s API nevíte rady, potřebujete vyřešit zapeklité otázky ohledně návrhu, best practices, apod., rád vám pomohu - kontaktujte mě. Pokud jste nějaký neziskový projekt a já usoudím, že pracujete pro dobrou věc, nabídnu vám konzultace pro bono. API vám však nenaprogramuji, v tomto ohledu jsem plně vytížen.

Videoflot

Videoflot je tržiště pro videotvůrce. Pokud potřebujete úvodní video pro svůj startup nebo jste kapela potřebujete klip, na Videoflotu si zdarma zadáte poptávku a pak už jen čekáte, kdy se vám ozvou ti praví lidé. Pro tvůrce je to zase platforma k sdružování v rámci komunity, třeba pro různé neziskové projekty. Zrovna s velkou slávou spouští novou verzi, tak se na tento pěkný počin mrkněte.

Mimochodem, tým za Videoflotem je moc příjemná parta lidí. Jejich kapitán David "Havran" Spáčil je navíc velice inspirativní osobou (viz rozhovor, který fakt stojí za přečtení), takže je vždycky radost s nimi strávit byť i jen chvilku času. Pokud se k nim chcete přidat a pomoci jim, neváhejte.

Videoflot

Hobby projekty

Žít kino je můj malý open source hobby startup experiment. Jeho cílem je vytvořit co nejúplnější a nejpřehlednější program brněnských kin. Chcete jej podpořit? Vylepšete jej, olajkukte jej, sledujte jej. Na jeho vylepšení dokonce v Brně proběhl první Python sprint.

Žít kino

No a potom pár knihovniček na GitHubu:

Co bude dál?

Moje plány do budoucna jsou:

  • Vylepšovat své znalosti a zkušenosti v oboru REST API.
  • Psát pro Zdroják zajímavé články, aby na něm nebyla nuda.
  • Dopomoci Synopsi.TV k ovládnutí světa.
  • Ovládnout Brno pomocí Žít kino.
  • Věnovat se i nadále Pyvu a Pythonu u nás.
  • Spravit kolena a jezdit víc někam do hor ;-)