PNG a Internet Explorer

Tak pozor milý čtenáři! Avizoval jsem sice předem, že o tvorbě webu psát nechci a nebudu, ale protože jsem přišel na něco skvělého, prostě se podělit musím :) . Amerika ještě nebyla objevena celá, a to ani ve webdesignu! B)

Alfa, béta, gamma

Většina webu se zabývá v souvislosti s PNG a IE průhledností, s níž má Explorer velké potíže. Jsou již na světe samozřejmě způsoby, jak to obejít, a rozumnému člověku stačí k jejich odhalení Google. O čem se však téměř nikde nepíše (alespoň tedy česky), je také zvláštní zpracování gamma hodnot obrázků PNG v IE. Pokud tentýž obrázek PNG zobrazíš ve Firefoxu, Opeře a IE, zjistíš (a to i v IE7), že nejrozšířenější browser holt grafiku zobrazí s mírně odlišnými odstíny barev. Jedná-li se o obrázek uprostřed textu, zřejmě ti to bude docela fuk. Jestliže potřebuješ obrázek zasadit do přesného pixelového layoutu, zjistíš, že ti nesedí do barev vykreslovaných prohlížečem pomocí CSS nebo barev ostatních souborů.

Spása drcením

Řešení? Existuje program PNGcrush, jenž si umí s formáty PNG a MNG docela slušně pohrát. Jedna z věcí, které dokáže, je právě optimalizace gamma hodnoty tak, aby se s ním popral i IE. Program je ke stažení i pod Windows – jedna exe binárka, nemusí se samozřejmě instalovat a spouští se z příkazového řádku. Soubor pngcrush.exe si tedy nahraj do adresáře se všemi postiženými obrázky a pak za hlubokých meditací prones magickou formuli

pngcrush -rem alla -d out *.png

Výsledek?

Výsledek skvostný :) . Vše se zobrazuje, jak má. Můžeme již jen provolat slávu Internet Exploreru, jelikož bez něj by byl náš webdesignerský život zcela nudný a nezáživný, rutinní… Měli bychom spoustu zbytečného času a hlavně, o dost méně práce. A to přece nikdo nechceme, vždyť nás tahle práce živí a baví… ;)