Problémy neexistují III (strach)

Další myšlenka, kterou bych chtěl v seriálu zmínit, se týká strachu. Nebudu se o tom zmiňovat příliš dlouze, protože návod je zde zcela jasný a sice není lehké jej aplikovat, ale na druhou stranu jej není těžké pochopit. Máš panickou hrůzu z problémů? Z toho, že se něco stane? Nechceš se do něčeho pouštět, protože by se to mohlo pokazit? Chodit s kamarádem, protože by se to nemuselo povést a ztratil(a) bys přátelství? Zainvestovat do trochu nejistého podniku, když nevíš přesně, jestli se ti peníze a energie vrátí?

Pryč se strachem

Risk je zisk. Můžeš si pěkně nabít přední i jakoukoliv jinou část hlavy, můžeš přijít o hodně, ale taky nemusíš. Je to trochu jako hazardní hry, že? Nemáš je rád(a), protože nic není jisté a můžeš o vše přijít? Máš pravdu, můžeš přijít o dost. Ale když vyhraješ, asi se budeš tvářit trochu jinak. A co ti teď sdělím? Tvůj život je mnohem lepší hazard, než bys sis dovedl(a) představit. Ty si totiž vsadíš na svůj oblíbený hokejový klub a potom se převlečeš do chráničů a jdeš hrát. Je to týmová hra, takže výsledek nezávisí jen na tobě. Ale když ty budeš mít dobrý tah na branku, půjdeš do toho bojovně a nebudeš se bát nepřítele, je opravdu docela pravděpodobné, že výsledek stočíš na svou stranu. A to je život. Jestli mi rozumíš – je to přesně o tom, že jdeš do něčeho nejistého, ale většinou to můžeš velmi podstatně ovlivnit a posunout právě tím směrem, aby to vyšlo. Jen musíš být aktivní, ne jen suše čekat, co se stane. Jistě, je to týmová hra a neovlivníš, když spoluhráč bude mít špatnou kondici nebo průjem, ale to už se prostě stává. Nejdůležitější věc, kterou bys sis měl(a) rozhodně zapamatovat a na kterou bys vždy měl(a) myslet, je, že kdo nebojuje, nemůže zvítězit. Přemýšlej nad tím.

Kdo neprohrává, nevyhraje

Kdo nic nedělá, nic nezkazí. Ale nic nedokáže. Kdo nebude bojovat a bude ze strachu sedět na hýždích, opravdu o nic nepřijde, ale také v životě nic nezíská, ani ty věci, kde by stačilo třeba jen hrozně málo… Budeš-li bojovat, můžeš prohrát. Ale můžeš i vyhrát, což se ti v jiném případě stát nemůže. Neboj se proher a přijdou tvoje výhry ;) .