Problémy neexistují VI

Co na závěr? Nic moc, pár dalších bezvýznamných a zdlouhavých souvětí doplněných o několik neužitečných odkazů ;) .

Zlý a špatný

Jsme u konce seriálu a zdálo by se, že už nemám o čem psát. No, zkusím ještě pár slov o spravedlnosti. Značně vás prosím – nebuďte naivní. Svět je zlý, ošklivý, nespravedlivý a rozhodně nefunguje tak, jako v pohádkách. Zároveň je to zcela dokonalé místo k životu, které funguje, kde žijeme, kde je krásně a kde můžeme být hrdi na každý den, jež na něm strávíme. Spravedlnost neexistuje, zapomeňte na ni. Myslím si, že svět je naprosto úžasný a dokonalý, ale nespravedlnost je prostě jedna z vlastností. S tím se musí počítat. V tomto směru je život jednoznačně zlý a špatný, ale když o tom člověk ví předem, nepřekvapí ho to a může toho i využít. Tak to bylo a tak to zřejmě i je. Ani zvířata nehrají na spravedlnost, řídí se přírodními instinkty, kde silnější nebo důvtipnější vyhrává. Proč by se měli lidé řídit jinými? Neřídí se. A řídit se nebudou. Pokud máte třeba nějakou nemoc, pak je to asi nespravedlivé, ale je to tak, takový je život.

Svět si na rovnoprávnost nehraje, každý to schytáme úplně jinak a je jen na nás, jak se s tím vyrovnáme. Máte sice hroznou nemoc, ale přesto máte šanci. Jiní ji vůbec nedostanou. Když naběhne chlápek se semtexem na nádraží a odpálí se, zruší třeba 200 jedinečných životních příběhů a ani jeden z nich si to pravděpodobně nezaslouží, ale holt je nás 7 miliard, tak to příroda ředí a moc se s námi neštve. Nemají šanci a nemohou nic dělat. Můžou se s tím akorát smířit, ale na to nemají ani moc času, asi setinu vteřiny.

Žij!

Musí to tak být? Musí. Cynické? Samozřejmě. Tak to funguje, tak to je. Myšky jsou hrozně fajn, ale kdyby je nikdo nežral, tak tu nemáme kočky a ty jsou přece taky fajn. Příroda. Nespravedlivá, ale stejně je úžasná, protože funguje. Pokud toto nepochopíte, budete se trápit a bojovat proti větrným mlýnům. Pak se asi koukejte na medvědy od Kolína (Pane, pojďte si hrát!) a litujte toho malého, že se nechá napálit a svět je k němu krutý. Přírodu nezměníme a pokud nám dělá problémy, smiřme se s nimi, protože trápením se s nimi jen ztrácíme čas, který můžeme ŽÍT.

Jak přežít

Nakonec pár odkazů. Je to trochu neuspořádané a některé články jsou spíše pro lidi z ajtý, ale věřím, že se s tím holt, milé čtenářky a milí čtenáři, poperete. Je tam toho spousta o time managementu, protože hodně svých problémů a stresu dokážete vyřešit právě tím, že si poradíte se svým časem. Jak se vypořádat se světem kolem sebe, radí knihy o rozvoji osobnosti.