Raahe

Raahe je přístavní město, v podstatě 70 km od Oulu. OAMK v něm má vzdálenou „fakultu“ informatiky a kdybych já chtěl studovat nějaké opravdu informatické předměty, pravděpodobně bych skončil tam. V Raahe je pěkný univerzitní kampus s historickými domy, v nichž bydlí studenti a celý areál i město působí celkem rodinnou a přátelskou atmosférou. V kampusu je i poměrně velká, dřevem (!) vyhřívaná sauna. Lidi, kteří v Raahe jsou, si ale často stěžují, že jsou odříznutí od světa, od života, od dění například v Oulu. Ono je to přeci jen malé finské město a zase až tak moc se toho v něm neděje. Navíc předpokládám, že atmosféra, jakou jsme si vybudovali na Otokylä, je tam spíše snem.

V Raahe jsme měli dva kamarády, Slováky Peťu a Viktora. Znali jsme je už od Welcome day. Já jsem se s nimi stihl potom setkat prakticky dvakrát – při floorbalovém klání, které se v Raahe konalo, a při malém výletu do Raahe s Aničkou a Filipem těsně před odjezdem z Finska.

Floorball v našem podání byla vůbec dosti zábavná akce. V Raahe se konal turnaj a my že prý pokud poskládáme tým, tak nás tam dovezou autobusem z Oulu a můžeme hrát. Poskládali jsme dva, byl jsem členem toho „hlavního“. Až na místě jsem se ale dověděl, že chlapi to berou spíš jako srandu, protože nikdy floorball nehráli. Martin Schratz sice hraje hokej, ale ono je to přece jen něco trochu jiného… No, ale hlavně že jsme se bavili :) . Nazvali jsme se The Birds podle téhle písničky, Jano nám dělal hlučného maskota (dělal to dobrovolně!) a Finové nás pěkně vyklepli. Myslím, že se nám snad ani gól nepodařilo dát. Oni to holt hrajou trochu víc profi a navíc se střídali a byli méně unavení.