Radium, atomové číslo 88

Radium, chemická značka Ra, lat. Radium je 6. z řady kovů alkalických zemin, silně radioaktivní prvek, vznikající v rozpadové řadě uranu a thoria. Česko ozařuje velká řada malých rádií. Naprostá většina z nich však působí pouze regionálně (např. izotop Vysočina, izotop Blaník nebo Helax).

Radium po internetu

Na internetu lze splašit radium zcela běžně. Stačí vám počítač, repráčky a můžete hned ozařovat okolí :) . Spoustu rádií najdete na http://www.poslouchej.net/, nebo http://www.play.cz/. Druhé odkazované nemám vůbec v lásce, přestože je to velký a docela zažraný distributor rádia a na většině stránek lokálních rádií lze najít streaming právě z Play.cz. Poslouchej.net v ničem ale nevyhrává, bere od nich streamy taky… Jenže! Jenže oni jsou prasátka :/ . Musíte mít Windows Media Player (který nenávidím a nemám jej, ač vlastním Windows) a musíte mít po celou dobu otevřené okno prohlížeče, kde to hraje. Kdyby to aspoň bylo v nějakém normálním formátu a ne WMP :( . Fuj.

Nevím, co jim brání to streamovat v MP3 nebo OGG a střelit tam flashový přehrávač. Řekl bych, že nic, protože některá rádia streamují v běžných formátech a jen odkazem na stream. Ať se třeba inspirují Last.fm a udělají to podobně. Sice je stále dost prudící mít otevřený prohlížeč na ozařování rádiem, ale pořád je to lepší než WMP. Naštěstí lze samozřejmě všechno nějak zlomit a přizpůsobit svým potřebám…

V okýnku s rádiem klikněte někam pravým a vyberte zdrojový kód. V něm najděte něco jako

<OBJECT ID="MediaPlayer" WIDTH=468 HEIGHT=64 CLASSID="CLSID:6BF52A52-394A-11d3-B153-00C04F79FAA6">
    <PARAM NAME="URL" VALUE="http://www.play.cz/radio/krokodyl128.asx">
    <PARAM NAME="Autostart" VALUE="True">
    <PARAM NAME="UiMode" VALUE="Mini">
    <PARAM NAME="EnableContextMenu" VALUE="False">
    <EMBED TYPE="application/x-mplayer2" SRC="http://www.play.cz/radio/krokodyl128.asx" NAME="MediaPlayer" WIDTH="468" HEIGHT="45" ENABLECONTEXTMENU="False"></EMBED>
</OBJECT>

Najděte si adresu (např. http://www.play.cz/radio/krokodyl128.asx) a ve Winampu si ji přehrajte (Ctrl+L a vložit :) ).

Mimochodem… Pokud narazíte na dobrý stream, bude mít něco jako ID3 tagy a ve Winampu uvidíte, co hraje za písničku nebo co bude po ní. Samozřejmě je toto pro většinu streamů sci-fi.

Škodlivá záření

Nemám rád současnou r'n'b hip hop rap hudbu a proto mainstreamová rádia, třeba Evropu 2, neposlouchám. Jinak Evropa je vůbec pozoruhodné rádio – nevím jak teď, ale dříve si vystačila s 6 songy, které točila celý den dokola.

Dalším problémem je reklama. Ne že bych chtěl rádiím vzít jediný způsob obživy, ale pokud mám u rádia pracovat nebo se učit, reklamy tam prostě nemohou být. Jde o to, že některá rádia se dostávají do stádia, kdy mezi reklamami pustí 3 písničky :D . Iritují a strašlivě, ale hrozně moc vyrušují. Musím rádio vždy zcela ztišit nebo vypnout :/ . Chtělo by to vymyslet nějaký jiný zdroj příjmů :( . No, i tak jsou některá rádia docela poslouchatelná a někdy si je pustím :) .

Co vadí u rádií vám?

Nakonec pár izotopů

Ano, i dnes přináším seznam svých trumfů :) . Do závorky přikládám, kdo mi rádio doporučil.

  • Krokodýl je Brněnské rádio. Hraje 90. léta a jejich okolí (před i po). Protože 90. léta miluji, je to pro mne v poslední době jednička :P .
  • V Praze můžete naladit Oldies rádio Olympic, pokud chcete slyšet 60., 70., 80. léta. Včetně Pink Floyd ;) . [ Maple ]
  • Francouzské rádio Frequence3 má tu výhodu, že není ani česky, ani anglicky, takže neruší mluveným slovem :D . Nevýhodu má v tom, že se časem zkazilo a hraje ten dnešní podivný mainstream. Stream má tagy. [ markoph ]
  • Je-li libo dance, trance a jiné odrůdy taneční muziky, pusťte si Dance radio. Stream má tagy.
  • Málokdo ví, že může streamovat audio televize Óčko.
  • Polská Radiosfera má tři kanály, mix, club a old. Nevím co je mix, ale ty ostatní zřejmě rozeznáte i podle názvu :) . Dříve jsem na Radiosfeře poslouchal kanał house. Dnes je sloučen do clubu. Stream má tagy.
  • Zkuste i alternativní rádia jako je SomaFM [ maple ] bez reklam a s 13 žánrovými kanály nebo DI, naprostou klasiku v rádiové elektronické hudbě.

Přeji hezkou zábavu a vysoké ozáření :P .