RSS

Že prý není hezké dávat do nadpisu jen zkratky. Dobře, asi není, ale nemohl bych vás potom ujišťovat o tom, že to je zkratka lodí v Singapurském námořnictvu nebo že píšu o Karvinském rapu.

Copato je

obrázek Na webu existuje RSS. Nikdo ale neví, co to je, jak to funguje a k čemu je to dobré. Někteří dokonce zaslechli, že těch pár procent uživatelů RSS je hrozně šťastných, ale zároveň docela závislých :D .

Dobrá tedy. Základní princip je asi následující. Web, který vydává nějaké články má možnost vysílat do světa „signál“ RSS, v němž se nachází informace o jeho nových článcích. Ale je to jako rádio – může vysílat sebelepší program a bude mu to k ničemu, když ho nikdo nebude poslouchat. A proto vznikly RSS čtečky. Čtenář si pořídí RSS čtečku, nasází si do ní vysílané signály, které se mu líbí, a čte si pak jen to, co chce. Nemusí chodit na všechny weby s články a kontrolovat, kde se co za týden událo. Stejně jako u rádií, existují malé čtečky, velké, tlusté, multifunkční, integrované, webové, …

Samozřejmě je to laicky řečeno a ve skutečnosti se s tím dají dělat různé další vylomeniny… Teď ale trochu praxe. Každý RSS „signál“ má svou adresu, stejně jako běžná webová stránka. RSS mého blogu je například [https://honzajavorek.cz/feed.xml]https://honzajavorek.cz/feed.xml). Takovou adresu si člověk přidá do čtečky a ta na ní pak kontroluje ony novinky. Čtečka je například velmi povedený, webový a mnou používaný Google Reader, ale jak už jsem naznačil, možností je spousta. Reader pak na adresu občas koukne a pokud jsou nové články, dá vám vědět. Můžete tak sledovat třeba tisíc různých zdrojů, nebo právě těch pět o zahrádkářství a sexuálních praktikách zlatohlávků, jež vás zajímají.

Moje, moje!

To by bylo, abych se nepochlupil, jak jsem na tom já. Používám Google Reader a proužky se zprávami v Gmailu. V rídru mám zdroje, které pravidelně sleduji, v mejlu pouze obecné zprávy. Televizi nesleduji, rádio vetšinou neposlouchám, noviny nečtu a jsem docela dost netečný k dění v okolním světě – tudíž i šťastný. Protože je ale člověk součástí společnosti, přece jen je třeba zachytit přinejmenším rámcově dění v ní, takže si zprávy nechávám takto náhodně prolétávat před očima a alespoň co mne zaujme, to přečtu. A teď tedy k tomu, co sleduji dobrovolně :) . Samozřejmě se to časem mění, ale taková ta základní sestava jen málokdy.

Leisure

Jako kamarád a rodinný příslušník poctivě sleduji všechny blogy, zápisníčky, blogíski a generátory kreslených obrázků svých bližních. K tomu navíc pár vtipných věcí na rozptýlení – třeba MaFian liFe nebo nové příspěvky na lamerovi.

Me

Dále sleduji nové recepty na Hladu, komentáře tady na lístcích, zprávy Na volné noze, Freelance switch a Zen Habits.

School

Aktuality fakulty, Kolejí a Menz VUT, Studentské Unie FIT, studentských portálů apod. Na Vysoké škole se musíte o informace prát a osmatřicetitisíceré díky za existenci RSS :D .

Tech

Jako správný technik sleduji nějaké technické zdroje. Třeba nová videa z ČVUT, zajímavosti ze světa Mozilly, Linuxu a českého internetu. Navíc i články o Linuxu a abych nediskriminoval, i o Windows.

Webdesign

A to bude poslední. Víc už toho naštěstí nesleduji. Zde bych chtěl vyzdvihnout zajímavé zdroje jako DesignPortal, Google OS o novinkách ve světe Guglu či etc., což je opravdu geniální chrlič odkazů na všelicos zajímavého v oblasti webdesignu. K tomu samozřejmě obligátní ALA nebo Weblogy, které sleduji už snad pomalu od jejich vzniku.

No a nakonec? Nakonec jedinečnou a nezařaditelnou La Trine :D .