Run, Forrest, run!

Je to úžasný pocit se proběhnout. Protáhnout tělo. Uvolnit myšlenky. Dostat do sebe kyslík. Forrest věděl, proč to dělá…

Použiji text, který mi nedávno poslal bratr. Ač tato slova neměla na můj vztah k běhu žádný vliv, protože běhat jsem začal už asi před rokem a půl, je to zajímavá sbírka argumentů, o které je škoda se nepodělit.

  • Běh je přirozený. Běh je stejně jednoduchý jako chůze – nikdo se ho nemusí učit.
  • Běh není finančně náročný. Na běhání nepotřebuješ nic. Běhat lze prakticky v čemkoli.
  • Běh je časově úsporný. V minimální době získáš maximální efekt. Jediný, ale ne nezbytný ztrátový čas je na hygienu po běhu. To je ale minimální doba.
  • Běh zlepšuje vzhled. Běh působí účinně na látkovou přeměnu, spaluje přebytečný tuk, zbaví Tě nežádoucích tukových polštářů a snižuje tělesnou váhu. Snižuje obsah cholesterolu v krvi a působí proti ateroskleróze. Zpevňuje a tonizuje veškeré svalstvo.
  • Běh zlepšuje celkový zdravotní stav. Během v parku nebo v lese si důkladně provětráš plíce a optimálně posílíš srdce. Celoročním během na čerstvém vzduchu se otužíš a budeš méně náchylný k infekčním nemocím především dýchacích cest. Tvůj zdravotní stav se jak objektivně tak subjektivně zlepší.
  • Běh zlepšuje fyzickou zdatnost. Budeš výkonnější jak v zaměstnání nebo škole tak mimo ni. Tvoje odolnost vůči únavě bude vyšší. Práce plic a srdce se zhospodární. Budeš mít nižší tepovou frekvenci v klidu, pomalejší dech a nižší krevní tlak.
  • Běh je bezpečný. Riziko zranění je minimální. Nemůžeš se utopit, vrazit do stromu nebo odněkud spadnout.
  • Běh zvyšuje vitalitu. Budeš se cítit méně unaven a budeš mít více radosti ze života. Budeš mít více energie i chuti do nezáživné práce i pro záliby.
  • Běh odstraňuje nervozitu. Běh uvolňuje a vyrovnává nervové napětí. Při běhu psychická únava mizí a dostavuje se dobrá nálada.
  • Běh zlepšuje psychický stav. Lépe a účinněji se dokážeš soustředit na duševní práci. Snadněji se přeneseš přes osobní, rodinné i pracovní problémy a nesnáze. Snadněji vyřešíš kritické situace. Při běhu budeš mít čas promyslet a domyslet některé osobní záležitosti. Budeš mít možnost srovnat si myšlenky a dojít k vlastním, nikým neovlivňovaným závěrům.
  • Běh oddaluje stárnutí a prodlužuje život. Přirozený proces stárnutí nelze zastavit, avšak lze jej zpomalit a oddálit. Pravidelné prokysličování všech tkání organismus omlazuje. Běžci jsou zdravější, výkonnější a dožívají se vyššího věku.

Vesměs mohu se všemi těmito věcmi souhlasit. Opravdu bych mezi nimi nenašel nic, o čem bych příliš mohl pochybovat. Běh mě opravdu dělá šťastnějším a vyrovnanějším, silnějším. U textu byl také hezký citát:

Ten kdo se ptal, proč miluješ, sám nikdy nemiloval. Jen běžci a milenci vědí proč, ale nejsou s to své vnitřní pocity popsat těm kdož stojí mimo. JOE HENDRSON

Podle mě je hrozná škoda, že dnešní lidé mají k běhu vesměs negativní přístup. Přitom právě díky běhu jejich praprapředků, když lovili mamuty a utíkali před šavlozubými tygry, jsou nyní na světě. Já vím, je snazší si sednout k televizi a žrát hranolky z mekáče, ale přecejen mi něco říká, že člověk byl stvořen k tomu, aby se hýbal.

Když jsem běžel poprvé, trasu jsem zkoumal a své schopnosti taky. Během jednoho kilometru jsem se zastavoval asi pětkrát. Byl jsem z toho nešťastný. Nezatratil jsem ale běh a o to větší bylo překvapení. Již druhý pokus byl o několik set procent lepší! Při druhém běhu jsem již nepotřeboval odpočinek žádný. Rozdíl je markantní a ihned viditelný. Člověk se jen nesmí nechat hned odradit.

Pár postřehů a rad nakonec. Pro běh se ve větrném počasí hodí alespoň čelenka. Osvědčil se mi pásek na suchý zip na ruku, do něhož si dávám klíč od domova. Nic víc s sebou většinou neberu. Jen když běžím několik kilometrů daleko, beru si pro jistotu šalinkartu a pár korun – člověk nikdy neví, co se může stát. Na běhání si najdu čas většinou k večeru, ale skvělé je to také brzy ráno (to jsem udělal před maturitou a přijímačkami a jak je vidět, neuškodilo mi to ;) ). Běh v noci má také něco do sebe, ale to vybírám trasu vesměs po betoně po osvětlených ulicích a to už není tolik ono z hlediska toho zdraví apod. Nicméně psychický efekt to dokáže také naplnit. Běhání v zimě jsem nezkoušel, ale věřím, že to nějak letos vymyslím.