Skripta k webové typografii

obrázekPřed 564 lety vynalezl Honza Gutenberg knihtisk. Asi tehdy netušil, co úžasného se mu povedlo a už vůbec netušil, že jeho řemeslo přežije do daleké budoucnosti. Že se vědy s ním spojené nebudou omezovat na papírový tisk, ale proniknou také do vod internetu, kde není nic nemožné. Internetu, celosvětové sítě, již jsme už dávno přestali psát s velkým písmenem na začátku, protože zevšedněla a tvoří náš druhý svět. Internetu, místa, kde v dnešní době i tak ryze papírová záležitost jako typografie nachází své rozsáhlé uplatnění.

Informační design je typografie. Jak ale proniknout do jejích skvostů?

Základy

Abyste si mohli užívat i na webu každého serifu a nejednoho účaří, měli byste se vzdělat v základech. Ty vám přinesli na podnose například Dero nebo typomil crackonosh. Skvělý způsob, jak se v textech o písmu neztratit, je objasnit si některé pojmy. K nalezení nejsou nikde jinde než na českém serveru o typografii, Typo.cz.

Znát sazbu však není vše. Nechcete-li kazit krásu písma, nesmíte kazit krásu jazyka. Naučte se správně česky! Pokud přeskočíte tuto překážku, vyšperkujte svůj atletický výkon druhou – naučte se správně psát. Pomohou vám návody jak užívat interpunkce na JPW a Intervalu.

Není toho najednou trochu moc? Je. Tak si to shrňme, třeba černé na oranžovém u Pixyho.

Sofistikovanější zdroje

Nuže, nyní jsme vyzbrojeni a není nic snazšího než vstoupit do království písma. Mostem přes příkop vstupní brány nám bude WebTypography­.net. Tahákem při tvorbě stylů a vizuálního dojmu vašich stránek nechť vám je článek na WebDesignerWall.

Nástroje a informace

Můžete být nejšikovnějšími rytíři s mečem a štítem. Můžete být skvělí v ovládání halapartny. Nebudete-li však těmito zbraněmi disponovat, nepomůže vám ani kroužková košile. Tento odstavec vás tedy provede zbrojnicí a dle svého uvážení si naberte nástroje, jaké se vám zlíbí.

Třeba takový typetester nebo Davidova fontotéka (Vista edice). Fonty známých značek vám prozradí TypoWiki. V koutě zbrojnice se krčí také zastoupení nainstalovaných fontů na počítačích nebo vědma identifikující nepřátele.

Fontotéky

Zapomeňme na profláknutý DaFont. Fonty zdarma rostou všude možně jako hrušky. Vážně!

Specialitky

Pár specialitek k závěru. Pokud ještě nemáte docela vydařené Vista fonty, pořiďte si je. Kochat se můžete údajně nejlepšími fonty roku 2006 nebo 16 nejoblíbeněj­ších v poslední době. Láká-li vás rez a saze, neopomeňte pět grunge skvostů. Inspiraci hledejte na příkladech excelentní typografie a duši vypusťte při stahování excelentních fontů zdarma.

Na závěr, pro stále nezasycené, malá perlička.