Touchpad v Ubuntu

Moji kamarádi mají radost, že jsem přešel na Linux, tak jim přidám vodu na mlýn článkem s na první pohled masochistickým tématem. Rád používám touchpad a v Ubuntu mě vždy štvalo, že nastavení jeho ovládání nebylo nikdy moc snadné. Zapíšu si tu tedy pár poznámek, jak dotáhnout jeho ovládání k dokonalosti, protože dohledat tyhle věci je trochu problém. Pokud člověk napíše do Google slova Ubuntu a touchpad, většinou se lidé ptají na jeho vypnutí (barbaři!). Abych se vyvaroval některých komentářů, hned na úvod dodám návod pro Windows: Nainstalujte si ovladače pro Synaptics Touchpad, tam si to naklikejte a nepište o tom články ;) .

Nastavení touchpadu je normálně v System → Preferences → Mouse na záložce Touchpad. Pokud toužíte po rozšířeném nastavení, tak pomůže instalace gsynaptics (pro GNOME). Ten je potom k nalezení pod System → Preferences → Touchpad. Jenže… Ačkoliv si můžete dopřát applovské triky a používat zoom nebo scrolling více prsty, pořád vám to nikde nedovolí nastavit ťapací oblasti. Já nutně potřebuji „prostřední tlačítko“ v pravém horním rohu.

No a k tomu pomůže tato stránka, kde je nejprve řešení dočasné (do prvního restartu, což moc ani nepovažuji za řešení) a pak řešení permanentní. Tedy přidat do /etc/hal/fdi/policy soubor synaptics.fdi a do něj hodit

<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>
<deviceinfo version="0.2">
    <device>
        <match key="input.x11_driver" string="synaptics">
            <merge key="input.x11_options.RTCornerButton" type="string">2</merge>
        </match>
    </device>
</deviceinfo>

No a to je vše. Pomocí změn v HALu (viz odkaz na permanentní řešení) byste měli uspokojit veškerá svá tajná přání, která vás v souvislosti s touchpadem kdy napadla. Ještě dodám, že tohle nastavení prostředního tlačítka do pravého horního rohu bylo v Ubuntu výchozí, ale podle lidu stěžujícího si na fórech pro Karmic teď zmizelo. Netuším proč. Přeji hezké ťapání.