Vzdálený přístup i z Windows

Nemám Linux na počítači, nepohnul jsem CD/DVD mechanikou, flashka leží 30 cm od mého notebooku a přesto, přesto všechno jsem dnes na Linuxu kompiloval pár svých programů, spouštěl Firefox a četl PDF soubory. Jak jsem to dokázal? Vzdáleně jsem se připojil na školní server :) .

PuTTY

Pokud se chce někdo z Windows připojit na Linux (či jinou mutaci UNIXu), má většinou v paměti šikovný prográmek, PuTTY. Jeden exe soubor a umí to divy. Více o PuTTY na oficiálním webu. Pokud se vám zdá původní PuTTY zaprášené a ohrané, zpestřete si život jeho sexy variací PuTTY Tray.

SSH

Chcete se připojovat z příkazového řádku ve Windows stejně jako to děláte na Linuxu? Chcete, aby vám stačilo pouhé

ssh <server> -l <login>

a mohli jste se hned poté oddávat orgiím v bashi uprostřed vod cmd.exe? Nainstalujte si SSH pro Windows. Příkaz ssh vám potom bude fungovat jednoduše i ve vašem okenním systému. Samozřejmě nemusíte SSH využívat jen pro připojení jinam, můžete si jednoduše podle návodu rozběhat svůj SSH server na Windows a vzdáleně se třeba ze školy připojovat na svůj počítač (pokud bude zapnutý :) ).

Cygwin

Nestačí? Dobrá, dobrá… Přichází na řadu zabiják všech nedostatků Windows oproti UNIXům, Cygwin. Nebudu se rozepisovat co je Cygwin nebo jak se instaluje. Psali o něm na Rootu, snad docela srozumitelně na JPW a samozřejmě se o něj otřel i Radek. Cygwin je zabijákem především proto, že nemusíte instalovat do Windows všechny ony UNIXové věci zvlášť. Máte jeden balík emulující UNIX, z nějž odebíráte a do nějž přidáváte prográmky pomocí jednoho setup.exe a netrápíte se s instalací MinGW, SSHWindows atd. Když budete šikovní na stránce výběru aplikací během instalace Cygwinu, budete mít v systému make, gcc, ssh

Já jsem si navíc nainstaloval Cygwin na C:\UNIX, hned vedle C:\WINDOWS a složku C:\UNIX\bin jsem si přidal do PATH Windows, abych mohl cygwinovské prográmky spouštět odkudkoliv.

Cygwin/X

Jak jsme si ale s Cygwinem polepšili ve vzdáleném připojení? Nu, nijak zvlášť ne – ssh je tam stejné jako v SSHWindows. Kouzelný Cygwin však přece nabízí něco navíc. Pokud při instalaci vyberete balík s portem Xek na Cygwin, takzvaným Cygwin/X, můžete se připojit graficky (jestli vám to povolí server), pomocí XDMCP. Oficiální návod je samozřejmě k dispozici, ale pokusím se to vysvětlit lidsky.

  1. Na obrazovce select packages instalace Cygwinu klikejte na slovo Default u balíku X11 tak dlouho, až se místo něj objeví Install.
  2. Dokončíme instalaci.
  3. Spustíme si konzoli Cygwinu a zaútočíme na ni s následujícím příkazem: XWin.exe -query <server>
  4. Měl by se vám začít vzdáleně spouštět desktop manager s přihlašovacím ok­nem.

Jak to vypadá?

obrázek

Popravdě, k ničemu jinému užitečnému Xka na Cygwinu využít nelze. Myslím si, že je to ale (alespoň pro mne) dostatečný přínos k jejich instalaci :) . Přeji příjemnou zábavu.

A propos, co FIT?

Pro studenty FIT jen závěrečnou poznámku – osobně se mi takto graficky podařilo připojit jen na Merlina. Jiným se navíc nedaří připojovat se z míst mimo školní síť. Psal jsem e-mail administrátorům linuxových serverů a odpověď je takováto:

…na eve nebezi XDMCP server, pristup na merlina je omezen na sit VUT protoze generuje znacny traffic a predevsim se jedna o nezabezpeceny datovy tok.

Druhý den však přišla ještě odpověď od inženýra Lampy:

Vzhledem k male bezpecnosti X protokolu a XDMCP se dnes obvykle pouziva pro vzdalene pripojeni ssh X11 forwarding.

Na fórech po internetu jsem pak zjistil, jak na Cygwinu X11 forwarding rozběhat. Je to docela jednoduché…

  1. V terminálu Cygwinu napíšeme xstart, abychom si spustili svá lokální Xka.
  2. Ve spuštěném xtermu napíšeme upravený příkaz pro SSH (přepínač -Y) ssh -Y <server> -l <login>.
  3. Jsme na vzdáleném serveru a můžeme spouštět grafické aplikace. Podařilo se mi na zkoušku spustit xterm, gvim, firefox.

A je to :) . Dle mého skromného názoru by toto mělo jet i mimo rozsah IP adres VUT Brno.