Windows jako Ubuntu, tanečky se vzhledem

O vánocích jsem díky Tangu trochu zatočil se svým operačním systémem a sliboval jsem pokračování, v němž nastíním taneční kroky. Asi bych na to zapomínal dál, kdyby nepřišla jedna opravdová tanečnice a téma znova nenaťukla. Takže tenhle článek je tak trochu na přání a i proto vychází mimo běžnou středečně-nedělní periodu ;) .

obrázek

5 z 5 odrážek doporučují učit se tancovat Tango

  • především, GNOME je sexy ;)
  • pohybujete-li se často v Linuxu, můžete docílit konzistentního vzhledu mezi OS
  • v neposlední řadě, GNOME je sexy
  • všechny výchozí vzhledy Windows XP jsou otřesné (a pracovat se v tom dá snad jen po osekání vzhledu na podobu Windows 2000)
  • a ano, GNOME je sexy!

Vykoupat, oholit, navonět

Tak předně jsem si upravil instalaci Windows pomocí nLite. Když vynechám instalaci ovladačů pro DELL fičurky, vnitřnosti jsem trochu promíchal pomocí Tweak UI a ClearType Tuning Control Panel Applet. Oba prográmky jsou oficiální nástroje vydané Microsoftem a lze je spolu s dalšími kravinkami stáhnout na jedné zakopané stránce na majkrosoftím webu. Odkazy ke stažení hledejte po pravé straně. Když si něco počtete, objevíte tam i jiné zajímavé věci. Tweak UI je ovladač pro některá skrytá nastavení ve Windows, jež byste museli jinak dělat ruční editací registrů. Co dělá ClearType asi netřeba vysvětlovat, pro méně znalé ale napíšu, že nastavuje vyhlazování písma a pro LCD je nedocenitelný.

obrázek

Taneční botičky

Tak a teď k vzhledu. Začít můžete třeba výměnou kurzoru touchpadu, milovníci zvířátek pak kurzoru myši. Vše potřebné najdete na DA a „instalace“ je na 3 kliky.

Sako a nějaké pěkné gatě

Teď už máte hezkou myš a jste celí žhaví pokračovat v konverzi. Stáhněte si UXTheme multipatcher, utilitku, která odstřelí jakousi nesmyslnou ochranu ve Windows XP a umožní vám používat jiné styly vzhledu než od Microsoftu (tuším, že MS za dobu existence Windows XP vydal k těm výchozím asi jen jeden). Utilitku pak můžete klidně smazat a hurá na změnu skinu. Na netu se jich válí spousta, povedené lze vyhrabat na DA. Já používám styl černého GNOME, který je kvalitně udělaný a snad se mi za ta léta co ho používám nestalo, že by měl nějaké chybky v zobrazování GUI. Bohužel netuším, kde jsem ho splašil. Google však pomohl a opět jej lze spatřit na DA, dokonce ve více barvách.

obrázek

Styl prý stačí rozbalit do C:\Windows\Resources\Themes a nastavit si ho v nabídce. Mě se osvědčil dvojklik na soubor s příponou .msstyles.

Kravata, motýlek?

A jdeme na ikonky a jiné detaily. Pro změnu, koukněte na DA a najděte si tam Super Turbo Tango Patcher. Odklikáte instalaci, restartujete a máte hotovo :) .

Úsměv! Hudbu prosím!

To je, řekl bych, celé :) . Je to cesta, jak si během 15 minut změnit vzhled Windows tak, že ani zatvrzelí linuxáci vám nebudou věřit, že vám pod hladinou neplavou tučňáci. Pokud vážně nemáte co dělat a chcete malinko více poškádlit operační systém, zkuste tento poctivě vugůglený návod, jež mi byl při psaní tohoto článku a především při vlastních změnách vzhledu velkou inspirací.