Brněnské PyVo má nové kamarády

Osm lidí se 26. 4. 2011 setkalo v kavárně Falk u jednoho z jejích kulatých stolů, aby si povídali o Pythonu. Tak nevinně to začalo! Na druhé PyVo jsme se přemístili jinam a připravili už dokonce i přednášky.

Mimochodem, našel jsem o tom zápisek na blogu, který stojí za připomenutí - např. ona "návštěva z Finska", tedy Petr Viktorin, je dnes už spolupořadatelem celé akce. V komentářích zase Věroš zmiňuje telefonní ústřednu, kterou jsme zrovna teď v březnu viděli v akci přímo na stolech mezi půllitry :-)

Zábava na PyVu

Rok poté jsme v lednu 2012 hostili zatím nejúspěšnější akci - NoSQL PyVo, kde se nás sešlo přes třicet a přijeli návštěvníci ze Slovenska i z Prahy.

Vloni napodzim jsem zkusil dát PyVu opět nějaký směr. Také jsem začal objíždět okolní setkání a navazovat přátelské vztahy. Jedním z úspěchů vyjednávání bylo zastřešení všech srazů pod "značku" PyVo a vytvoření společného rozcestníku. S organizací mi začal pomáhat Petr Viktorin, takže už jsme na to dva a žádné moje angíny si na PyVo nepřijdou.

Zábava na PyVu

Zatímco v Praze už mám lepší docházku než někteří místní (což si zatím bohužel vykládají tak, že oni za námi jezdit nemusí ;-), do Bratislavy se mi podařilo zajet až po několika pokusech - vždy jsem totiž onemocněl. Stálo to ovšem opravdu za to! (Jel jsem sice s Jožem, což tak nějak už samo o sobě znamená mnoho zážitků, ale to jsem teď na mysli neměl.) Rád bych vám představil projekt, který z té mé návštěvy na Slovensku vyplynul.

Python + Ruby

BRUG znamená Brno Ruby User Group a je to skvělá parta lidí, kteří mě v začátcích v podstatě motivovali s PyVem vůbec začít, byť o tom možná ani nevědí. Skupinu vedou Ivan Nečas a Marek Jelen, s nimiž jsme se domluvili, že zkusíme v dubnu uspořádat společný sraz.

BRUG

V Brně se tedy spojuje Python s Ruby (podobně jako to už dlouho funguje v Bratislavě). Místo konání, datum, apod. zůstává - budeme se scházet U Dřeváka v poslední čtvrtky v měsíci. Přibereme však i Ruby témata a budeme zvát i jejich chytré hlavy, aby se podělili o své vědomosti v přednáškách.

Vídeň + Bratislava + Brno

No a když už jsme se takto pěkně spojili (a když už je Brno teda tou poslední obydlenou zatáčkou před Vídní), zapojujeme se i do iniciativy Coders without Borders.

Coders without Borders

Floor Drees je nizozemka z vídeňského vienna.rb a objíždí okolní státy, aby vytvořila společně se podporující komunitu Ruby srazů. Něco o tom už napsala i na svém blogu. Narychlo byly vytvořeny i stránky, můžete to celé také sledovat i na Twitteru.

S Janem koukáme, co z toho nakonec bude, podporujeme to a těšíme se, že se nám ta setkání podaří dostat zase na trochu jiný level. On zrovna sehnal dodávku a hned jak na ni hoši domalují kytičkový nápis Ruby Van Kenobi, vyrážejí do Vídně. V praxi ale znamená zapojení do Coders without Borders pro pořadatele hlavně následující úkoly:

  • Přiblížit přednášky zahraničnímu návštěvníkovi. Pokud nebudeme v angličtině přednášet, měli bychom v ní mít alespoň slajdy.
  • Prozkoumat a vystavit možnosti, jakými se dá na sraz dostat z jiných měst zapojených v Coders without Borders. Vlaky, autobusy, přespávání, apod. (Musím uznat, že naše návštěva v Bratislavě byla v tomto směru opravdový punk.)
  • Dát k dispozici kontakty na organizátory (telefon), aby se případný nešťastník v nouzi dovolal pomoci.
  • Propagovat ostatní srazy.

Zavést tato pravidla nebude příliš těžké a těžit z tohoto spojení budou tedy především návštěvníci (a brněnské arabské směnárny).

Dubnové PyVo + BRUG

Téma pro dubnové PyVo + BRUG bude VCS, tedy version control systems. Mluvit se bude zřejmě hlavně o Gitu, Mercurialu, Bazaaru. Přednášky se zatím rodí, takže pokud jste experti na něco z uvedeného, ozvěte se nám!

PyVo + BRUG

Jak už jsem psal, datum konání je 25. 4., tedy poslední dubnový čtvrtek. Zapište si to za uši a na čelo a nechte si to vytetovat mezi lopatky, protože věřím, že to bude opravdu pecka! Takže hurá do příprav, těšíme se na vás!

Abych nezapomněl, 12. 4. je vienna.rb ve Vídni, 17. 4. je PyVo v Praze a 18. 4. Rubyslava v Bratislavě. Ale nechoďte všude, protože v Brně jsme poslední a to by vám na to naše nejlepší setkání vůbec nezbyly síly! ;-) Pokud jste z Valašska a nikam se vám jezdit nechce, sledujte Tkalce - nový sraz o vývoji webu přímo ve ValMezu!