Hudební tipy: Předělávky

Nejsou předělávky jako předělávky. Včera jsem slyšel nějnovější verzi Leaving On A Jetplane od Justina Timberlakea a musím říct, že mě to zrovna moc nenadchlo… Asi té nové hudbě opravdu už moc nerozumím :) . Denver ji vymyslel, Chantal jí v Armageddonu dodala grády (i když slova jsou pro chlapa, tak nevím…) a Justin ji 2008 zkazil na nějaké plouživé r'n'b s kosmickými zvuky na pozadí. Osobně si nejraději pustím tu Chantal.

Ale to bylo jen takové postesknutí. Budeme stárnout a budou nám naše oblíbené písničky předělávat a předělávat a nám se to bude čím dál tím méně líbit, stejně jako se to nelíbí našim rodičům apod. Já osobně mám pochopení pro covery do techno/dance stylu z 90. let, protože někdo vzal song, vzal z něj to nejlepší, to řízné, dal tam „tuc tuc“ a udělal z toho hopsačku jako prase :) . Rád si pustím jak originál, tak dancovku. Nemám pochopení pro r'n'b, protože mi přijde, že jeho hudba obsahuje asi 2 nástroje (aby byl rytmus) a „zpěváci“ v něm povídají… Srovnám-li Justinův výkon a výkon Chantal, tak je to 1:100… On tam něco povídá, Chantal zpívá, Chantal má výraz, Chantal je dojemná! :)

Tak se s ní ožeň! Když ji miluješ, není přece co řešit :P . Ne ne ne, nechme Kanaďanku být i s jejím, nebo tedy asi spíš Johnovým, tryskáčem. Chtěl bych vám ukázat úplně jiné covery, o nichž si myslím, že si zaslouží pozornost a přesto nejsou vůbec nijak moc známé…

When Pop Meets Reggae

Prakticky neznámé album, které se ke mě dostalo od Mapla. Jsou to známé popové songy předělané do reggae. Jak říkal i brácha, člověk si u toho opravdu představuje takové ty Jamajčany s v košilích na pláži… :D Ukázku jsem nesehnal, ale je to něco v tomto stylu. Dobrá by jako ukázka byla předělávka My Heart Goes Boom, ale jak říkám, není to k nalezení. Album jako takové lze dohledat snad jen tady, v nějakém zapadlém koutě na Amazonu.

California Guitar Trio

Kdo má rád akustické kytary, určitě se mu bude líbit tento tip. California Guitar Trio jsou maníci, kteří to s nimi opravdu umí a nehrajou na ně nic menšího než Queeny, Mikea Oldfielda, nebo Pink Floyd. Na Last.fm je zdarma k poslechnutí celé jedno album, Echoes. Skladba Echoes lze navíc zdarma stáhnout.

Blind Guardian – The Forgotten Tales

Album od německé metalové kapely z šestadevade­sátého? Odkdy poslouchám metal? Neposlouchám :) . A ani celé to album není až tak úžasné, dvě tři skladby vážně spíš nemusím. Ale neodradí mě od toho, abych si jej poslechl, protože ten zbytek stojí vážně za to! Covery jako Mr. Sandman (The Chordettes), Surfin' USA (The Beach Boys), Spread Your Wings (Queen), Barbara Ann (The Regents) nebo To France (Oldfield) mají opravdu drive a metalový nádech zde ukazuje svou sílu – určitě nedoporučuji např. u Surfin' USA řídit auto, protože by vás to nabudilo tak, že by vám nestačily limity ani těch německých dálnic.

Znáte nějaké další prima předělávky?