Instant Messaging je stále v pravěku

Opět mi včera přišel nějaký spam od automaticky vygenerovaného rusáka z ICQ transportu pro Jabber. Jako vždy jsem mohl označit jeho číslo, přidat do seznamu ignorovaných kontaktů a jít dál. Jenže mě už nějak přetekl pohár trpělivosti. Smazal jsem své ICQ číslo z webu a z profilu na Facebooku (doufám, že nikam jinam jsem jej už nenapsal). A začal jsem si po dlouhé době hrát s blbostma.

Antispam? Likvidace ICQ? Facebook chat?

Existuje něco jako antispam? Ano, například pro Mirandu aj. Bohužel, pro Psi ne a Psi ani nedisponuje systémem pluginů, takže ani nikdy nebude. Dobře. Tak jiné řešení. Jednoduše zlikviduju ICQ. Stejně, když se na něj podívám, vidím tam už jen asi 5–10 lidí, kvůli kterým to ICQ ještě držím. Ostatně, skoro všichni smrtelníci už mají Facebook a tam je přeci Facebook chat. A ten má být Jabberem. Jenže ještě není… Ach jo!

Alespoň jsem ze zlosti promazal kontakty v ICQ transportu na maximum. Sice jsem si u toho omylem umazal i pár lidí, o něž stojím, ale ono když kácíte les, lítají veverky.

Vyzkoušel jsem Pidgin, protože má plugin na Facebook chat a když jsem ho vídal v Linuxu, nepřišel mi tak strašný. Strašný není, ale je na mě moc divný. Navíc, zjistil jsem další perličku. Když se v Gmailu odpojíte z chatu, můžete jej normálně používat ve svém klientu jako GTalk. Pokud se na Facebooku odpojíte z webového chatu (aby vám tam neotravoval a měli jste jej jen v IM aplikaci), tak jste najednou offline i v klientovi. Takže? Divný a ještě k ničemu. He. Odinstaloval jsem jej. Navíc jsem se ujistil, že lidé, kteří tvořili Facebook chat byli opravdu debilové.

Svatý grál

Nevím, jak dlouho je s námi pojem zvaný IM, ale je tu myslím dost dlouho na to, aby sítě nějak fungovaly dohromady, aby existovala různá řešení situací, v nichž se se svými kecálky člověk může ocitnout. Jenže v oblasti IM prostě ta řešení neexistují.

Sítě absolutně nekooperují, Jabber se vyvíjí absolutně šnečím tempem a používat jej v naší kotlině znamená jen problémy, ICQ je nepoužitelné, MSN typicky Microsofťácky podivné a přeplácané, GTalk je novorozeně (které sice umí křičet na velké vzdálenosti, ale skoro neumí mluvit), Facebook chat je zase takové embryo, že na něj neexistují klienti. Kupodivu zrovna ten poslední se mi koncepcí líbí třeba více než ICQ, protože s lidmi na této síti si jde jen psát. A to je přesně to, co chci. Nechci od nich soubory, nechci barevné písmo… Chci jen text a jméno, od koho to přišlo. Navíc jej mají jak Češi, tak zahraniční známí.

Chtěl bych v roce 2009 tak moc, kdybych chtěl Psi, v němž bych měl čistý Jabber bez transportů, Facebook chat a GTalk? Zjevně ano. Navíc to Psi jde taky do kytek… Bohužel v odkazovaném článku zmiňovaný klient je něco, po čem zrovna netoužím. Ne, řekněme, že jsem se Psi celkem spokojený a za nic ve stylu Pidgin, Miranda, bla bla bla… bych jej nevyměnil. Jenže to tempo jeho vývoje je opravdu směšné. Teda spíš smutné, protože Psi je prakticky vlajkovou lodí Jabberu.

Řešení

Jsem znechucen. Už mě nebaví mazat ruské spammery a nebaví mě vysvětlovat lidem nevysvětlitelné, proč něco někde stále nefunguje. Opravdu, dnes je systém IM tak složitý, že můžete udělat nevinnému člověku půldenní přednášku těmi nejjednoduššími slovy, ale stejně to nepochopí, protože mu vykládání bude znít jako výčet chemických reakcí s hláskováním vzorců.

Víte co? Pište mi maily. Já budu v klidu psát bakalářku a od IM si odpočinu. Budu zapínat jen jednu upravenou, minimalizovanou Mirandu. S jediným VIP kontaktem. Připojenou na dedikované ICQ číslo. Ne ne, peklo nezamrzlo, já mám pořád moc rád Jabber a Psi, ale člověk někdy musí uznat, že účel světí prostředky, že někdy je třeba vykašlat se na veškerou idealogii a prostě místo toho pracovat s tím, co doopravdy funguje. A tohle funguje. Nikdo mě neruší, nechodí mi spam, vidím správně status a funguje mi přenos souborů. Co víc potřebuji?

obrázek

A kdy se vrátím k Psi s Jabberem? Až se uklidním. Nebo až bude Facebook chat postaven na Jabberu. Nebo až budu mít titul. Nebo až najdu jiné řešení… Nebo až Jan Tleskač…