Mobilně

Jede-li vám v mobilu Java, můžete si jej zaplnit hrami a každou volnou chvilku na zastávce MHD strávit vyvražďováním příšerek. Nebo si můžete mobil zaplnit docela užitečnými aplikacemi ;) . Já zkusím dneska trochu proletět seznam těch, jež používám. Máte-li nějakou svou jinou oblíbenou, bez váhání ji přihoďte v komentářích.

Bombus

Éra aplikací v mém mobilu začala Mařenkou. To byl (nebo ještě je?) klient na jabber, jenž vznikl jako součást diplomky mé švagrové :) . Časem jsem se ale rozhodl pro nějaké odladěné řešení…

Jabber na mobilu se hodí. Že bych nevydržel odloučení a musel si povídat se svým milým na každém rohu? Ne, ne :) . Jabber je praktický jinak – někdy vyřeší věci mnohem levněji a rychleji, než několik SMS.

No na české wiki o jabberu jsem našel Bombus. Bombus je opravdu skvělý – umí všechny základní funkce jabber klienta, včetně registrací, přidávání uživatelů apod. Vyvíjí ho někde v Rusku.

Malý tip: Pokud máte v kontaktech přes 200 lidí, doporučuji si zřídit alternativní jabber účet na mobil, jinak zaplatíte miliony jen za datový přenos pro zjišťování statusů.

GMail

Jako spokojený uživatel GMailu jsem hledal, jak jej dostat do mobilu. Řešení s POPy a IMAPy mě nikdy moc nezaujaly, v oblasti e-mailu jsem zastáncem čitě webového přístupu. No lidičky v Google to vyřešili skvěle – napsali Java aplikaci, která simuluje GUI GMailu v mobilu a na internet se připojuje jen, když potřebuje data (e-maily).

Google Maps

Pokud jste opravdu v nouzi, potřebujete mapu. Tato aplikace vám do mobilu přináší kompletní Google maps. Ale jak říkám – opravdu jen v nouzi :D . Datový přenos není zrovna zanedbatelný…

OperaMini

OperaMini je klasika. Co o ní napsat? Nic. Prostě si ji stáhněte a používejte :) . Lepší prohlížeč pro mobily neexistuje.

ReaderManiac

Chcete si číst eBooky v mobilu? ReadManiac je řešením pro vás! Nezvládne sice PDF, ale krásně v něm přečtete textovou knihu na stovky stran nebo nějaká teoretická skripta. Jeho instalace je trochu složitější, ale je hezky popsaná.

Tip místo několika dní hledání na internetu: S konverzí dokumentů PDF do textu vám pomůže nejlépe asi tento online konvertor. Vyzkoušel jsem hromadu programů, všelijakých konvertorů, s GUI, na příkazovou řádku, online, offline… Ani například AdobeReader mi nepomohl. Jediný tento nějak funguje. To ovšem neznamená, že vás zachrání od špatně udělaného PDF. To nezkonvertujete dobře nikdy (snad jen pomocí OCR).