Proč? Proto!

Před rokem a půl jsem napsal článek Proč Python? Je o tom, proč by si měl člověk vybrat Python jako svůj hlavní programovací jazyk. V textu naznačuji, že Python je jazyk jako každý jiný, a tak se na některé věci hodí víc, na některé míň, ale že bych si přál, aby se tím hlavním důvodem pro jeho výběr stala jeho skvělá, aktivní komunita.

PyCon odznáčky

Když máme ten konec roku, dovolím si tady trochu bilancovat a zhodnotit, jak se nám tato mise daří. Co se v roce 2015 událo?

Poznámka: řazení je chaotické

  • Konalo se celkem 33 lokálních srazů ve 3 městech (12 v Praze, 12 v Brně, 9 v Ostravě).

    Věčnou slávu si zaslouží hlavně: Jirka Bartoň, Kubík Vysoký, Aleš Zoulek, Tomáš Ehrlich, já, Milan Kubík, Petr Viktorin, Laco Krčmárik, Lumír Balhar.

  • Na srazech se zprovoznila knihovnička, díky které můžou lidé prakticky po celé republice nabízet nebo si půjčovat knihy o Pythonu a přidružených technologiích.

    Věčnou slávu si zaslouží hlavně Petr Viktorin.

  • Třikrát se povedlo zorganizovat jednodenní Django Girls workshop (v únoru v Brně, v květnu v Praze, v listopadu zase v Brně).

    Věčnou slávu si zaslouží hlavně: Mikey Ariel, Lenka Moutelíková, Petr Viktorin, já, Zuzka Válková, Tomáš Ehrlich, Natália Sedláková.

  • PyLadies v Brně se povedlo dál organizovat začátečnický kurz a navíc přidaly i týdenní srazy. PyLadies v Praze udělaly v létě první běh svého začátečnického kurzu a druhý je v plném proudu.

    Věčnou slávu si zaslouží hlavně: Dominika Krejčí, Petr Viktorin, Verča Gabrielová, Terka Stratilová, Zuzka Válková.

  • V červnu se uskutečnilo "setkání v přírodě" se studenty gymnázia Roudnice nad Labem, jelo se podle materiálů pro Django Girls.

    Věčnou slávu si zaslouží hlavně Jarda Vysoký.

  • Objevil se nápad zorganizovat první Python konferenci v ČR a během třech měsíců se povedlo vše zrealizovat. V listopadu tak v Brně proběhl PyCon 2015, dvoudenní akce s přednáškami, workshopy, silnou zahraniční účastí a skvělou atmosférou.

    Věčnou slávu si zaslouží hlavně: Tomáš Ehrlich, Martin Bílek, já, Mikey Ariel, Stanislav Komanec, Honza Král, Petr Viktorin, Martin Matuszek, Chris Ward, Bára Drbohlavová.

  • Vznikla a stále ještě vzniká příručka pro pořadatele srazů, díky které bude moci snadněji kdokoliv přijít a založit svůj vlastní místní Python sraz.

    Věčnou slávu si zasloužím hlavně já :)

  • Byly vyrobeny dva nové weby a třetí je na spadnutí. python.cz by měl nadále fungovat jako rozcestník, pyvo.cz jako zdroj informací o srazech, pyladies.cz budou o brněnských a pražských PyLadies a o jejich začátečnickém kurzu.

    Věčnou slávu si zaslouží hlavně: Petr Viktorin a já.

Je to samozřejmě jen výběr toho nejviditelnějšího a hodně z těchto věcí by nešlo uskutečnit bez pomocníků, koučů, návštěvníků, přednášejících, apod. Každý den se na e-mailových diskusích nebo na Facebooku zodpoví spousta dotazů a všichni víme, že zformulovat nějakou použitelnou radu občas taky vezme dost času a úsilí. Úžasní byli všichni, snažil jsem se ale vyzdvihnout největší "aktivisty". Všem vám za všechny Pythonisty v ČR i na světě a za Pyvec strašně děkuju. Jste skvělí!

PyLadies

Pokud budete trochu pátrat po identitách zmíněných lidí, tak zjistíte, že nejde o žádné zaměstnance naší Pyvec neziskovky (pozor, web je poměrně zastaralý) a často nejde ani o nějaké zkušené Python programátory. Na to, abyste Python komunitě pomohli, stačí opravdu málo: stačí chtít a věnovat tomu čas. Zatím jsme všichni stoprocentní dobrovolníci, nikdo za to nic nedostává. Jestli budeme v roce 2016 hodně akční, možná se nám povede vymyslet způsob, jak tímhle někoho zaměstnat za peníze, třeba aspoň na půl úvazku.

Pyvo v Ostravě

Máme programy pro přiblížení IT ženám, vyvíjíme kurz pro úplné začátečníky v programování, máme srazy, konferenci, spoustu materiálů, je hromada nápadů co dělat dál a jakým směrem to posunout na další level. Věřím, že 2016 bude pro český Python minimálně stejně úspěšný a strašně si přeji, aby se povedlo začít realizovat další dlouhodobé nápady, třeba výukovou příručku pro středoškolské učitele. Jestli máte chuť na něčem z toho dělat, dejte nám určitě vědět!

PyCon

A vy, kteří ještě váháte, zda se věnovat Pythonu nebo něčemu jinému, tak vám vzkazuji následující: Aktivnější, přátelštější a semknutější komunitu budete v ČR kolem nějakého jiného jazyka hledat těžko!

Užijte si svátky a krásný nový rok přeju, ať už ho prožijete s Pythonem, nebo bez :)