Stručná recenze manažerů fotek pod Linux

Používal jsem Picasu a byl jsem do ní zamilovaný. Bohužel, Google se rozhodl přestat vyvíjet verzi pod Linux a přiznejme si to, ani ta vyvíjená verze nebyla žádný klenot. Navíc se program časem posunul k něčemu, co se snažilo strašně moc myslet za mě a to já nemám rád. Stejně jako mi to vadilo v přístupu Windows nebo třeba hudebních přehrávačů. Začal jsem zkoumat alternativy. Následuje krátké shrnutí, subjektivní.

F-Spot

Výchozí v Ubuntu. Já jsem ho ale tak nějak asi vůbec nepochopil. Fotky třídí podle jakési časové osy, má sice upload na Picasa Web Albums, ale jinak toho moc neumí a je prostě… divný. Tuším, že nemá ani základní úpravy.

XnView

Vypadá nabušeně, ale pořádná verze pro Linux se teprv píše a není hotová. Do budoucna to vypadá slibně, Windows verze vypadá hodně dobře.

digiKam

Tady to ztroskotalo na přístupu zvaném KDE. Infantilní ikonky a nablýskané nabídky by člověk ještě přetrpěl (to, že se mu kvůli němu nainstaluje půlka KDE i s vedlejšími programy do OS a kooperovat s GNOME to moc neumí už méně), ale hlavně to mělo miliony tlačítek, se kterýma jsem vůbec nevěděl co dělat a vůbec se mi nechtělo zkoumat, co s nimi dělat mám a jak program ovládat.

gThumb

Je takový trochu staromódní a vypadá spíš jako prohlížeč fotek. Má něco jako katalogy a pracuje na bázi souborového systému. V zásadě se docela blíží tomu co bych chtěl a má i nějaká ty kouzelná tlačítka na úpravy fotek, jenže zase nemá možnost uploadovat fotky na Picasa Web Albums.

Shotwell

Fotky řadí podle událostí. To mi naprosto vyhovuje. Má databázi fotek a v ní má definované události, ke kterým lze přistupovat zvlášť. Má základní editační funkce včetně magických tlačítek a umí fotky nahrát na Picasa Web Albums. V podstatě umí úplně všechno co od takového manažeru chci. Hurá :) . GUI ještě není nic moc, ale zuřivě se na programu pracuje a na první osahání nijak chybový není. U mě vyhrává a možná se díky němu dočkáte nových fotek v mém albu :)