Tři roky Pyvo + BRUG

Varování: Tento článek obsahuje mnohokrát slovo radost.

Prý už jsem dlouho nic nenapsal na blog. Teď mě napadlo, co bych sem mohl napsat, ale nevím, jestli to není nějaká sebechvála nebo něco. Jenže z toho mám takovou radost, že se prostě neudržím. Berte to třeba jako pozvánku na další Pyvo + BRUG.

Ve čtvrtek proběhlo další brněnské Pyvo + BRUG, tentokrát s podtitulem "překladačové". Překladače a vše kolem mám rád, takže jsem to téma měl v záloze už dlouho a těšil jsem se na něj, ale myslel jsem si, že nikoho dalšího to zase až tak moc nezajímá, tak jsem se do toho nehrnul. Teď v dubnu jsem se odvážil a přichystali jsme to. Napsal jsem vytipovaným speakerům a kupodivu měli nakonec všichni čas a odvahu dorazit, byť dva byli až z nějaké větší vesnice u Dobrovíze nebo odkud... Organizace proběhla celkem bez zaváhání - jediné problémy, které jsme řešili, byly čeština versus angličtina a natáčení videa, což už je takový náš folklór, takže to neberu jako nic vážného. Na programu byly tři přednášky a jeden lightning talk:

Přišlo opět kolem 30 lidí, což se stává na brněnském Pyvu + BRUG velice příjemným standardem. Už na Vánoce mě překvapilo, že účast byla tak velká, že jsme si skoro neměli kam sednout - a to jsem si myslel, že tam přijdeme, jako každoročně, plus mínus tři. Vtipné je, že na Facebooku se nakliká deset lidí a jinde ještě méně, ale nakonec stejně přijde kolem třiceti a někdy si už skoro ani není kam sedat. Mám z toho opravdu radost. Mám radost z toho, že se nemusím dívat nikam na sociální sítě, že je mi jedno kolik se tam ve výsledku nakliká lidí - můžu se totiž spolehnout na tu naši brněnskou komunitu. Můžu jim věřit, že přijdou.

No a teď ohlasy. Z těch mám fakt radost. Vůbec jsem to nečekal, ale každý další e-mail nebo poznámka od lidí je dílkem do skládačky, která mi naznačuje, že se tenhle sraz asi opravdu povedl :)

Super meetup včera. Díky za pozvání! Fakt jsem si to užil. Myslím, že to byla povedená akce!
-- Zdeněk Němec

Hodně dobrá skladba přednášek, opravdu zajímaví lidé!
-- návštěvník, možná Věroš, ale nevím

Ten Zdeněk, to je hrozně sympatický člověk. A ta angličtina! Tu měl snad lepší než češtinu :)
-- volný přepis toho, co řekli dva účastníci nezávisle na sobě

Dneska byly fakt dobré přednášky!
-- Honza Liška, který si jinak moc v Pyvech s hutnými přednáškami nelibuje

Jinak setkání bylo fajn - jestli to podobně probíhá vždycky, pražáci vám můžou skoro závidět :-)
-- David Majda

Výrok Davida samozřejmě předám kanceláři pro dohnání Prahy... No a při přednáškách se všichni soustředili, po nich mělo hodně lidí mělo dotazy... Paráda. Asi to ty lidi fakt zajímalo a bavilo!

Když mi David Majda říkal, jak ho překvapil zájem a erudovanost zdejšího publika, tak jsem zamachroval, že na FIT VUT nikdo neudělá ani bakaláře bez toho, že by si napsal překladač. Když si k tomu uvědomím, jak velký důraz dávají na teorii informatiky (která má s překladači hodně společného) na FI MU, možná to leccos vysvětluje :)

No a teď proč jsem to celé sepsal? Myslím si, že bude dobře, když zase trochu upustím do světa, jak je to naše Pyvo + BRUG úžasné a jak se nám daří. Návštěvníci totiž mají většinou plné ruce práce s nějakým krýglem či borščem a baví se mezi sebou, takže pak nesdílejí na internety ony nadšené reakce a chybí nám PR. No a mým povoláním je maskot brněnské Python scény, takže to PR musím nějak nahnat :P

Čest těm, kdož to neflákají ↑

Jenže PR je jenom záminka. Tím hlavním důvodem, proč jsem tohle sepsal, stejně je moje ohromná radost, kterou jsem musel někam vyventilovat :) Děkuji všem, kdo na sraz chodíte, kdo přednášíte, kdo pokládáte dotazy, pijete pivo, kdo tvoříte tu naši pěknou brněnskou Python a Ruby komunitu. Děkuji Koločavě, že jsme u ní našli takové pěkné útočiště, že nám to pivo čepují, že nám nosí boršče a připravují židličky a plátno. Je to mimochodem moc fajn hospoda, v ukrajinském stylu - to je teď prý in, jsem četl ve zprávách. A navíc je nekuřácká!

26. dubna 2011, což je přesně před třemi lety, se konalo první brněnské Pyvo. Bohužel jsem si to spočítal až teď, takže jsme to na čtvrtečním srazu neřekli a ani to nijak zvlášť neoslavili, ale stejně to neumenší mou radost. Bylo to 28. setkání, pokud počítám záznamy v archivu dobře, takže si říkám, že bychom si to mohli vynahradit třeba na nějaké kulaté číslo - 32 nebo tak něco. Uvidíme ;)

Pár věcí na závěr:

  • Organizace brněnského Pyva + BRUG je veřejná - naši diskusi najdete zde a můžete se volně zapojit. Naše Trello je také veřejné, zde. Můžete se inspirovat při organizaci vašeho srazu.
  • Začali jsme konečně zpracovávat videa ze starých srazů. Snažíme se je doplňovat do archivu na Lanyrd a oznamovat je na Facebook stránkách historických srazů, ale hlavně je najdete na našem YouTube kanálu. Podobu videí stále ladíme, takže pokud máte připomínky, napište nám je.

No a to je pro dnešek vše. Sbohem a dík za všechny Pyva!