Tšekin tasavalta

Měl jsem připravit prezentaci o České republice pro třídu finských IT studentů. Tak jsem připravil. Jak to dopadlo? Dovolím si odcitovat část e-mailu od kantorky (Elina Bergroth), která předmět vede:

Hello Jan, I would once more like to thank you for the excellent presentation you gave today! As I already told you, you really seem to be a talented performer. You presentation was very interesting and informative and you gave a vivid picture of your country. I was just praising you to my colleagues! The other students in the group share my view and they really loved your presentation. Unfortunately, we Finns are quite shy and very timid to ask any questions, and this is ‚normal‘ behaviour here. Though, many foreigners – quite understandably – interpret it as a sign of ignorance but that it is not.

Má pravdu, oni opravdu všichni vypadali hrozně nezúčastněně a znuděně, ale to už mi vysvětlovalo více lidí, že Finové jsou v tomto prostě trochu chladní. A mluvil jsem opravdu s jedním borcem z té třídy a on říkal, že to bylo vážně fajn :) . Tak snad jo.

Tak či tak, zkuste si někdy udělat prezentaci o své zemi. Dost vám pomůže Erasmácké mezinárodní prostředí, protože už máte první krůčky konfrontace své rodné země s ostatními za sebou. Naučíte se, že musíte ignorovat svou lásku k Radegastu a dát tam prostě obrázek piva, které mohou koupit ve zdejších obchodech. Naučíte se pohlížet na svou zemi zvenčí, naučíte se zestručnit její historii do 8 bodů a uvědomíte si její globální dopady. Nehledáte, co je důležité pro nás, ale hledáte věci, díky nimž by nás oni mohli aspoň trochu znát.

Protože už jsem trochu poznal Finsko, pokusil jsem se udělat prezentaci „na míru“ pro Finy. Některé vtípky a poznámky tedy nemusíte úplně pochopit, ale to je v pořádku, protože nejste Finové. Taky si musíte uvědomit, že jedinou ženou ve třídě byla paní učitelka, takže je prezentace spíše jako pánský časopis (pivo, holky, auta, hokej) ;) . Snažil jsem se to napsat vesele a snažil jsem se to odprezentovat záživně a s vtipy, což se asi povedlo. Jen se mohli teda aspoň usmát, když už ne smát :D .

No ale k čemu jsem chtěl dojít… Já jsem při tom zjistil docela dost zajímavých věcí, které jsem ani nevěděl :) . Třeba toto:

On March 23, 1430, Joan of Arc dictated a letter that threatened to lead a crusading army against the Hussites unless they returned to the Catholic faith, but her capture by English and Burgundian troops two months later would keep her from carrying out this threat.

Volně přeloženo do jedné věty, Johanka z Arku chtěla vést křížovou výpravu proti Husitům, ale Burgunďané s Angličany jí trochu překazili plány. Zajímavé, chudák holka vlastně nakonec skončila stejně jako ten Hus. Každopádně doporučuji tyto docela zajímavé zdroje informací:

A teď už hurá na prezentaci:

V prezentaci je chyba ve jméně Häkkinen (dvě k) a je tam trochu špatná informace v případě Strahovského stadionu, protože Indianapolis už je větší než Strahov. Ale koho zajímá Indianapolis ;) :D . Obrázky jsem kradl kde se dalo a jestli jsem někomu způsobil psychickou újmu, nechť se přihlásí a já tu prezentaci stáhnu.