Ztrácejte čas meteorologií

Předpověď počasí je k ničemu a nevěřili byste, jak dlouhý článek o tom jde napsat ;) . No vážně. Empiricky jsem dospěl k názoru, že nemá smysl sledovat předpovědi počasí v novinách, televizích, internetech, ba co víc, ani jej poslouchat v rádiích a napsal jsem o tom hrozně dlóóóóóóóuhé pojednání, které šlo, jako obvykle, napsat jednou větou. Jenže to byste přišli o ty hezké spojky a přívlastková květenství písemného projevu!

Proč nesledovat mapku republiky s mráčky? Jednoduše proto, že ani dnes, ve 21. století, neumí meteorologové předpovědět počasí :) . Je sice fajn, že jsou to géniové, kteří zkoumají, jak to tam nahoře funguje, vysílají všelicos od vědeckých balónů po kosmické družice, poctivě zapisují kdy má kdo větry a jakým směrem se točí, snaží se to pochopit a nakonec i chápou, proč se na obloze děje co se děje… Jenže! Jenže stále neumí předpovědět počasí ani půl dne dopředu. Mnohokrát ověřeno.

Pokud to není náhoda nebo dlouhodobější jev, není šance zjistit počasí. Meteorologové zásadně lžou! Za poslední léta, co sbírám své podklady pro takovýto názor, se mi nepovedlo asi ani jednou zjistit počasí např. den předem a vyjít za 24 hodin do předpovězených povětrnostních podmínek. Výroky jako od úterý má pršet nebo ke konci týdne se ochladí mě nechávají klidným, protože vím, že takto avizovaná změna přijde i s týdenním zpožděním oproti předpokladu. Má být oblačno? Samozřejmě že potom slunko smaží a může se vysvítit… Nevím, jestli je to tím Brnem, kde je prostě pořád hezky, ale vždy když se zajímám o meteorologický odhad, zásadně nevyjde :/ .

Závěr? Počasí nepočasí… Už se kvůli globálnímu oteplování nedá spolehnout ani na pranostiky, takže zbývá jen buď vytvořit svoje vlastní, nové, nebo se na nějaké odhady úplně vykašlat a prostě brát to, co příroda dává. Nechat to živelně plout… Stejně jako když přijdu na zastávku a prostě čekám na nejbližší spoj. Nedívám se, kdy to jede… Vždyť to přijede ne? Obohatí mne snad nějak vědomí, že budu čekat 3 nebo 6 minut? No ale zpět k počasí… Aspoň máme díky meteorologii Juraje Mokrého. A škoda, že ho na YT není více ;) .