Týdenní poznámky: Scrapování v Pythonu a vylepšování nabídek práce

Jak se mi daří v jednom člověku provozovat a rozvíjet junior.guru? Od posledních poznámek už utekl nějaký ten týden (6. 9. až 20. 9.), tak nastal čas se opět ohlédnout a utřídit si myšlenky.

Poznámky
Fotil Markus Spiske

Píšu po dvou týdnech, protože ten první týden jsem celý věnoval psaní kurzu scrapování v Pythonu v rámci svého kontraktu s Apify.

Kurz scrapování v Pythonu

Kromě různé režie a drobností jsem během svého „Apify týdne“ udělal tohle:

Kurz scrapování jsem pak sdílel na LinkedInu, Mastodonu, na FB Pyonieri a FB Programátoři začátečníci.

Kurz scrapování

Kino

Občas si odběhnu do kina. Chodím tam sám, je to příjemný relax. V blízkosti domova mám 2-3 kina, z toho jedno je multiplex, do kterých nechodím, pokud nemusím. Ještě o zastávku dál jsou další 2 malá kina, ale to už je jakoby „daleko“. Ve výsledku se stále dívám na tytéž dva programy a kopíruju si do kalendáře kdy co je, kdybych náhodou měl čas si odskočit do filmové temnoty během náročného týdne.

No a protože už mě to kopírovíní nebaví, jal jsem se vytvořit kino. Ještě to není hotové, ale myšlenka je, že si scrapnu ty dva programy a vygeneruju z toho živý .ical export, který si dám přímo do kalendáře. Přesně a pouze s těmi informacemi, které potřebuji.

No a když už Apify vydalo to Crawlee pro Python, rozhodl jsem se to použít a napsat to v tom. Výsledkem mého snažení jsou zatím tyto issues na GitHubu:

Vylepšování nabídek práce

Jako poslední na světě jsem doposlouchal Levelse u Lexe. Nakoplo mně to a i když byl můj pracovní týden kvůli rýmičkám rozházenější, než by mi bylo příjemné, dokázal jsem pracovní čas využít naplno. Zkusil jsem si taky k práci pouštět techno a je to super, baví mě to 😀

Vytvořil jsem na inzerátech zbrusu nové filtrování přes hashtagy. Nejdřív jednoduché, ale hned druhý den jsem ho vylepšil a rozdělil hashtagy do třech kategorií, které se filtrují jakoby zvlášť (AND vs. OR).

Filtrování

Do výpisu inzerátů jsem nechal zobrazit i inzeráty, které někdo ručně vložil do klubu. Nejdřív byly zamíchané mezi ostatní nabídky, ale to vlastně moc dobře nefungovalo, zvlášť s těmi filtry. Taky odkaz vedl prostě na Discord a pro lidi by to nejspíš bylo dost matoucí. Vytvořil jsem tedy nejprve dialog, který po kliknutí upozorňuje, že odkaz míří na Discord a že je potřeba účet a přístup do klubu. A pak jsem tyhle inzeráty úplně vyčlenil a dal je pod ty stažené z internetu. Zobrazil jsem u nich i kolik mají lajků a komentářů, nebo iniciály člověka, který je do klubu vložil.

Nepoužil jsem žádný JS framework a napsal jsem asi jen 120 řádků JS celkem. I přesto si připadám jako kouzelník. Filtrování! Dialog!

S tímhle mám velké plány. Chci totiž s klubem víc propojit i ty stažené pracovní inzeráty. Tohle je jen začátek! Mám z vytvořených věcí ohromnou radost. Docela mě bavilo to tvoření průběžně dokumentovat na Mastodonu a bavit se tam o tom s lidmi (viz všechny ty odkazy průběžně v textu). Nakonec jsem se pochlubil i na LinkedIn.

Inzeráty
Dialog
Ručně vložené inzeráty

Další

  • Pozvali mně na snídani komuniťáků do panelu, budu si tam s Gabi Řehoutovou z Mews vykládat o… komunitách, překvapivě. Odkaz třeba tady na LinkedIn. Přijďte!
  • Byl jsem v sauně.
  • Volal jsem si po delší době s Terkou, která mi pomáhá s prodejní stránkou klubu. Já jí zase pomáhám rozjet její komunitu pro copywritery a contenťáky. Musím už ukončit a vyhodnotit ty dotazníky, ale tento týden na to nebyla energie.
  • Z internetu zmizel web cybermagnolia.com, kde ale byly dobré články a rozhovory. Opravil jsem odkazy tak, že jsem tam dal verzi na web.archive.org.
  • Opravil jsem jak se můj kód kolem nabídek práce vypořádá s typem úvazku „jiné“. Opravil jsem chybu při buildění scraperů. Opravil jsem buildění seznamu kanidátů po tom, co se tam přidal někdo z lidu, kdo nemá účet v klubu.
  • E-maily, klubový Discord, Pyvec Slack, zprávy na LinkedIn.
  • Za 15 dní jsem naběhal 30 km, při procházkách nachodil 10 km. Celkem jsem se hýbal 6 h a zdolal při tom 40 km. Detaily na Strava, jediné sociální síti, kde si napsání statusu musíte zasloužit.

Plánuji

  1. Běhat, protože PMK se blíží.
  2. Natočím video na sociální sítě a určím datum, kdy ukončím dotazníky.
  3. Udělám jednotlivé pracovní inzeráty rozklikávací a dám tam kromě tlačítka vedoucího na URL inzerátu i tlačítko, které povede do klubu.

Zaujalo mě

Když na něco narazím a líbí se mi to, sdílím to na Mastodonu. Od posledních poznámek jsem sdílel: