Jaký si mám vybrat Linux?

Upgradoval jsem po dlouhé době svoje Ubuntu a zjistil, že ani Unity, ani Gnome Shell nejsou zrovna něco, v čem by se z mého pohledu dalo pohodlně pracovat. Zkusil jsem přeinstalovat na Linux Mint s prostředím Cinnamon, existovat se v tom dá, ale je to plné chyb a to mě nebaví. Píšu tedy linuxácký štěk o tom, jak hledám nové distro. Koho to nezajímá, nechť přeskočí komentáře a jde si číst básničky.

Co od svého distra očekávám?

  • Jede na Debianu. Fungují na něm návody na Debian nebo pro Ubuntu, .deb balíky a všude je k dispozici apt-get. Jednak je to pohodlné a skvěle funkční (kdysi jsem zkoušel Fedoru a instalace každé kraviny mi furt končila na nějakých závislostech - možná jsem však jenom blbej), za druhé je internet plný návodů jak něco udělat pod Ubuntu. O dalších distribucích je toho řádově méně.
  • Nemá pomalý vývoj. Když chci nainstalovat nejnovější Redis nebo PHP, tak na to nečekám rok. Ano, kompilace je taky způsob jak instalovat software, ale já mám rád balíčky a aktualizace...
  • Má dodělané UI! Dodělané znamená, že v něm nejsou chyby a má minimální WTF faktor. Unity je celé WTF, Gnome Shell ještě víc, Cinnamon z Mintu mi ukazuje dva dialogy na připojení k Wi-Fi a baterku že prý mám pořád na 98 %, ačkoliv jsem v síti. Děkuji, nechci.
  • Hardwarové nároky (grafické karty, tiskárny, apod.) nemám. Ubuntu i Mint mi na HP notebooku pohodlně jede, takže očekávám, že by s ničím být problém neměl ani jinde.
  • Je možné jej pohodlně provozovat s nějakým Clearlooks skinem. Žádné vyblitě zelené patlaniny (Mint) nebo oranžovo-černé, humpolácké prostředí vhodné akorát tak pro fanoušky Duny. Clearlooks skin "nosím" už od ranných dob Windows XP a líbí se mi ze všech pořád nejvíc, ač je dost okoukaný a patrně nejnudnější na světě.

To Clearlooks vypadá takto:

Clearlooks

Pohodlně skinovat na Clearlooks neznamená, že horko těžko najdu nějaký Clearlooks-Phoenix GTK3 skin a potom zjistím, že na půlku oken se neaplikuje (nejspíš jsou v GTK2? ale koho to zajímá? proč to není dohromady?).

Ubuntu se snaží jet na kvalitu a uhlazenost, ale pro mě špatným směrem :-/ Tam opravdu sleduji jakousi snahu dotahovat věci do konce a zalepovat zamaskované díry, do kterých se člověku občas propadl kurzor myši, ale všechnu energii Canonical teď směřuje na Unity a to je bohužel z mého pohledu monolitická divočina, na kterou si nechci zvykat.

U jiných distribucí mám však obavy o ještě větší náchylnost na chyby. Vždyť Mint je snad druhé nejinstalovanější distro na světě. Úplně to ale vidím na tom Cinnamonu - přijde mi, že někdo to nakódil po večerech ze zábavy a sám to snad ani nepoužívá.

Určitě mi navrhnete KDE, ale to fakt nechci. Je to strašně nablýskané, naleštěné, každý ovládací prvek má třicet tlačítek a dá se nakonfigurovat snad i velikost ponožek jeho vývojáře. To je přece opačný extrém. Celý ekosystém KDE má sto programů (snad i na vaření kávy) a ty jsou v základu hned nainstalovány na můj systém. Drtivou většinu z nich nikdy nevyužiju, takže je pak odinstalovávám a to přece není žádná zábava. Možná je to zase trochu jinak, ale já už to zkoušel tolikrát, že se mi nechce ztratit zase celý den zbytečnou instalací KDE a jeho následným odebíráním. Připadal bych si jako moucha narážející do skla.

Linux?

Jistě lze zpochybnit, zda je pro mě Linux ten pravý operační systém. To já osobně netuším, ale zkusme to jednoduchou dedukcí. Potřebuji nějaký UNIX, protože mi to neskutečně usnadňuje mou práci. Nedovedu si představit pořád překonávat nějaké překážky s vývojem v Pythonu či v PHP na Windows - navíc pokud je finální železo mé aplikace UNIXový server.

  • Windows? Windows' Not Unix! Navíc, nějaké lítající placičky ve Windows 8 mě nelákají už vůbec. Nechovám k tomuto OS žádnou zášť, mnoho let jsem jej používal, Windows 7 jsou velice dobrý systém, ale chybí tam prostě ten UNIXový podklad. Ne, Cygwin není řešení.
  • Mac OS je sice UNIX, ale to svoje UI má dost svérázné a já si netroufám nijak tvrdit, jestli by mi vyhovovalo nebo ne. Bohužel, systém je to dost drahý a nevím o tom, že bych měl možnost si zkusit pracovat na něm několik dní bez zakoupení. Mám obavy, že dost lidí si raději zvykne i na to, co jim úplně nevyhovuje, protože dali 20 litrů za Mac a přece se ho nebudou zbavovat na Aukru jen kvůli "pár nedokonalostem" :) Také je tam vazba na hardware a ten ve mě budil vždy dojem karoserie od Pininfariny, motor z Fiat Panda.

Navíc, oba zmíněné systémy (a řekl bych, že i to Ubuntu se v tomto snaží držet krok) inklinují k tomu, aby se staly firmwarem svého hardwaru - jestli víte, co tím myslím. Chápu, že 99 % populace to chce, ale já nemám rád, když nad svým OS nemám alespoň nějakou kontrolu. Vždy tam musí být nějaký root, který mi dovolí vše co chci, dát si partitions na disku jak chci, atd. Takže co zbývá? Linux. S uživatelským rozhraním, které mi je asi nejblíž (možná ten Mac?), ale zároveň je dost nedodělané. Achjo.

Pokukuji po Xubuntu, ale už mě to nebaví. Rozhodně nic přeinstalovávat teď nebudu, možná po létě. Slunečné dny jsou příliš drahá cena za nový Linux ;-)