Tento článek vyšel před 15 lety. Můžete si jej přečíst v rámci zkoumání minulosti, ale přepokládejte, že dnes se Honza již nemusí s obsahem ztotožňovat.
Jedna taková krátká odpověď na pár dotazů… Srovnání cen v menzách tady a u nás vyjde docela překvapivě lépe pro Oulu, ač je tady vše jinak hrozně drahé. Něco málo přes euro stojí oběd a zahrnuje:
- kolik čerstvého teplého chleba (a jiného pečiva) chcete + pomazánky a máslo na to
- dvě sklenice studeného nápoje, prakticky hlavně mléka
- salát, kolik si nabereš (třeba rýže s něčím a olivama nebo nějaká sekaná zelenina)
- hlavní jídlo (kolik si kdo nabere)
Nemají takový výběr, i když asi záleží na restauraci. Běžně ale mívají dvě jídla. Nemají večeře, ale je zvykem, že mají otevřeno přes den a do večera, abyste si tam mohli koupit kávu, čaj nebo nějakou dobrotu a posedět, pokecat si s ostatními. To jen taková exkurze do cen. Pro srovnání, on-line jídelníček z KaM VUT v Brně z dneška:
- Kuřecí bazella, rýže … 29,—
- Kuřecí plátek burgundský, knedlíky … 27,—
- Palačinky s povidly a mákem … 26,—
- Salát z krabích tyčinek … 32,—
- Salát zeleninový s kuřecím masem … 40,—
- Těstoviny se zelím a uzeninou … 24,—
- Vepřová kýta hamburská, h.knedlíky … 28,—
- Vepřové maso na pepři,brambory … 25,—
- Vepřový bělehradský řízek … 34,—
…a není v tom samozřejmě ani salát, ani polévka, ani pití, ani… Takže většinou platíte 40–50 korun, někdy i více. Z porcí se také zrovna dvakrát nenajíte.