Používáte české vyhledávače? A proč?

Seznam a Jyxo jsou asi jediné české vyhledávače, jež není hanba označit oním honosným slovním spojením. Pokud jste neslyšeli o Jyxu, možná jej nepoužíváte přímo – často vyhledávací technologii dodává portálům apod. A že jsem něco opomněl? Nemyslím si. Bohužel, Atlas, Centrum/Morfeo a jiné již nelze moc považovat za vyhledávače. Jestli hledáte informace přes tyto portály, pak vás lituji dvakrát tak :) .

Vzpomenu na Zimmiho hodně starý článek, kde se pozastavuje nad tím, proč Seznam používá tolik lidí, přestože v něm zjevně není nic až tak úžasného. Od těch dob se dost Seznam změnil, určitě k lepšímu. Proč je ale stále k ničemu? Červenou barvu zrovna nemusím, ale to není hlavní důvod, proč na českou kopii Google s psíkem nepáchnu, i když je mi jako firma Seznam docela sympatickým počinem.

Irituje

Na Seznamu mám účet díky tomu, že jsem tam měl kdysi e-mail a kvůli tomu, že využívám Spolužáky. Jenže… Přihlašování nefunguje. Na Google když se přihlásím, tak dokud se neodhlásím, jsem přihlášen. Zní to logicky? Taky si myslím. Ne však páni a dámy v červeném – status přihlášení se stále ztrácí v neznámu a já se musím stále jako blbec přihlašovat. A nebaví mě to. Kontroverzní našeptávač mě činí přinejmenším nešťastným. Využívám dobrý seznamácký slovník, kde se zdál jako užitečná věc. Poté, co jsem jej shledal překážejícím (vždy se ukliknu a hodí mě to úplně jinam než chci), zatoužil jsem jej vypnout. Nu co, to by mělo jít stejně dobře jako personalizace úvodní stránky apod. – člověk však musí být přihlášený. Vždy však když se vrátím na slovník, jsem záhadně odhlášen (a ano, mazat cookies apod. magické činnosti jsem zkoušel již stokrát). Když už jsme u té homepage, chválím její nynější podobu. Po dlouhém uvažování, jestli se mi na úvodní stránce hodí alespoň něco, jsem zjistil že kromě toho vyhledávání opravdu nic a vše odstřelil pryč :) .

Tristní vyhledávání

Ano, začal jsem článek o vyhledávačích a píšu o drobnostech, které mě vytáčí na největším českém portálu. Vrátím se tedy k myšlence – proč lidé vyhledávají přes Seznam? Popravdě, měl-li bych se dnes nezávazně a neangažovaně rozhodovat mezi vyhledávači, napíšu do nich něco a ten, který najde kýžené, budu opěvovat. No zkoušel jsem to a mám jasno, ale opěvovat nebudu, protože o Google toho bylo napsáno už dost :) . (A vrcholem jsou články o tom, že změnil tvar šipečky nebo někde přidal oddělovač mezi seznamem svých služeb…)

obrázekNe, vážně. Dříve byl důvod používat české vyhledávače, protože ty zahraniční nebyly české. Ty naše domácí hledaly naše domácí stránky, uměly skloňovat a celkově se uměly lépe orientovat na český internet. To obludy z USA, jinde dominující, nemohly přebít. Ale co se nestalo – kvalita českých pokusů o vyhledávač zůstala, ale svět se posunul dál. Hle, máme Google.cz. Hle, máme skloňující Google. Máme služby Google v češtině… No a nyní už není důvod používat Seznam nebo Jyxo. Google hledá mnohokrát lépe a dnes už i česky. Dokonale. Má o mnoho relevantnější a lepší výsledky vyhledávání, takže když něco hledám, najdu to. Na Seznamu jsem zkusil zadat pár trapných frází a našlo mi to podřadné stránky, jež byly spíše omylem také k tématu, místo např. oficiálních webů vztahujících se k problematice. Neumím si představit, že bych dnes používal jiné hledání, než to od přerostlého duhového synáčka rodičů Larryho a Sergeje.

Můžete namítnout, že Jyxo má třeba dobré hledání obrázků. Asi má lepší než Google, ale já osobně když už hledám obrázky, používám specializované vyhledávače, protože svou práci odvedou přesně podle mých představ.

Proč?

Jak je to tedy s těmi českými portály dnes? České portály nemají v kvalitě vyhledávání na konkurenci v podobě fenomenálního Google. Zdaleka. Když nepočítám lidi, co zkoumají Seznam kvůli SEO, hledá přes něj drtivá většina populace kvůli jedinému důvodu. Setrvačnosti. A možná opět masochismu, který jsem začal v poslední době u mnoha lidí pozorovat – když v sobě nesou nějakou víru nebo hrdost, spokojí se s něčím horším jen proto, že se to více shoduje s jejich ideály.