Problémy neexistují IV

Tentokrát něco o rozdělení problémů a jejich (ne)řešení. Po spoustě keců se konečně dostaneme k nějaké akci. Seriál však nekončí – v dalším díle dobrousím dnešní myšlenku a ještě jeden díl si nechám na závěr. Nyní už víte, co problémy jsou a nejsou. Máte představu o tom, jak k nim přistupovat. Že nic není černé, nebo bílé a že se nemáte bát. Vlastně jsem vás v minulém příspěvku nabádal k tomu, abyste se do problémů dobrovolně dostávali. Jenže jak z nich ven?

Dělíme

Zkusím použít návyky z různých věd a zavedu nějakou kategorizaci. Jistě si sami rozdělíte problémy na velké a malé, na nepříjemné a ty zcela nejnepříjemnější… Já vám rozdělím problémy na ovlivnitelné a neovlivnitelné. Představte si, co vše můžete ovlivnit. Máte v rukou, jaké bude počasí, jakou má povahu vaše máma nebo kudy jede nákladní auto, které vás právě obdařilo sprškou z kaluže na silnici? Ne. Ale na druhou stranu je spousta věcí, které ovlivníte. Někdy přímo, někdy nepřímo, ale ovlivníte. Například většinou je na vás, jestli máte hlad, jestli máte kde bydlet, zda máte práci (Připusťte si to! Opravdu jste dělali maximum? Nejde to víc?) apod. O tom, jak poznat věci, jež jsou ve vaší moci a které ne, by se daly napsat celé knihy. Věřím ale, že to zvládnete i tak. Rozdělte si problémy na ty, které jsou mimo váš dosah a na ty, které můžete ošéfovat sami.

Homo Sapiens Sapiens

Máte rozděleno? Nevíte si s něčím rady? Co třeba s lidmi? Jistě, lidé, to není lehké. Můžete je ovlivnit? Zde je potřeba širší rozbor. Lidi jako takové ovlivnit nemůžete a nesmíte. Děti jsou po narození zcela v moci dospělých, ale postupem času se z vlivu dostávají (v pubertě skokem). Ovlivňovat druhé nemůžete a nesmíte (jinak by vás měli zavřít, protože to děláte násilím). Lidé jsou nezměnitelní a počítejte s tím, že je to asi něco jako počasí, jen se často trochu lépe předvídá. Toho využijte, ale nesnažte se posouvat mraky a tahat sluníčku za paprsky. Jediné, co můžete dělat navíc, je s lidmi mluvit nebo jim něco naznačovat a dát jim podnět k tomu, aby se změnili. To je moc důležité – lidé se mohou změnit jen sami, takže pokud je přesvědčíte, že je to dobrý nápad, můžete je nepřímo měnit. Je to ale docela tenký led a většinou to není tak lehké, jak by se zdálo. Moc se na to nespoléhejte.

Akce!

Pokud si nevíte rady s některým zařazením problémů, zkuste použít proaktivitu a sebevědomí. Opravdu je hrozně moc věcí, které rozhodně můžete ovlivnit. Pokud to většina lidí kolem vás nedělá a vy jste to také nikdy nezkusili, pak to neznamená, že to nejde a že není čas to změnit. Buďte aktivní a nestaňte se jen lidmi, kteří pouze reagují na okolí a čekají, co přijde. Velmi tak snížíte vliv problémů a vůbec jejich příchod, budete připraveni.

Nyní se tedy už pusťme do řešení. Keců bylo dost, hurá do akce. Máte tedy doufám své dvě kupky problémů. Ty ovlivnitelné a ty, co jdou mimo vás. Teď vás naučím kouzlo, jak se zbavit spousty stresu. Ty neovlivnitelné problémy jednoduše neřešte. Dělám si srandu? NE.

Zapomeňte na ně, berte je jako nutné zlo, nepozastavujte se nad nimi a neztrácejte s nimi čas. Nediskutujte nad nimi, nepřemýšlejte, co kdyby. Jednoduše, adaptujte se. Přizpůsobte se. Nedovolte si stresovat se těmito věcmi a vůbec se jimi zbytečně zabývat – vždyť je přeci vůbec neovlivníte a není nejmenší důvod, proč by vám měly krást čas na ty problémy, které můžete řešit. Prší a štve vás to? Proč proboha? Posunete s mrakem? Můžete něco dělat? Ne? Tak proč si něčím takovým kazit náladu! Nepřijde vám trochu hloupé si kazit den kvůli každému problému, který nás v životě čeká? Vzpomeňte si, že život je složen z problémů. Neznamenalo by pak, že bychom stále žili jen ve stresu a téměř nikdy se nezasmáli? A že jsem právě popsal váš dosavadní život? Zkuste být optimističtější a život si více užívat. Věci, které nemáte v rukou, neřešte.

Prosím!