Proč neopustím Last.fm

Po tom, co Last.fm zavedlo zpoplatnění rádia, by se dalo čekat, že se na něj vyprdnu. A neudělám to. Proč?

Našel jsem několik dobrých důvodů, proč mi Last.fm do života něco přináší i přesto, že v něm už pro mě není rádio. Ona i tak je to poměrně zajímavá služba pro hudebního nadšence jako jsem já…

  • Přehrávač Last.fm. Je to paradox, ale já jsem ochoten si těch zabraných 14 MB RAM nechat i tehdy, kdy přes ně nejde streamovat rádio. Já totiž hrozně rád občas kliknu na jeho ikonku v tray oblasti a čtu si o interpretech, co mi zrovna hrají. Je to často velmi zajímavé a dozvídám se plno pro mne nových věcí, hlavně z historie hudby. Prima taky je, že díky obrázkům hned vím, jak interpret vypadá. Mám to rád.
  • Events. Skvělá služba! Zkoušel jsem NaKoncert.cz, ale přišlo mi to jako sto a jedna. Last.fm Events prostě nemají konkurenci a hned vím o všech koncertech v okolí. Teď jsem v Oulu, tak jsem si jen změnil místo na Oulu a vím o všem co se děje tady a kam můžu zajít.
  • Funkce pro socky. Doporučování písniček, info o koncertech sdílené s přáteli… Jo jo, takové ty sociální funkce, které se zdají bezvýznamné, ale zvykl jsem si na ně. Tedy jen na některé. Komentáře nikam moc nepíšu, diskusí se neúčastním, ve skupinách jsem spíš ze srandy a tagama moc netaguju. Pokud jde však o nástroje, jež k mi k něčemu jsou, chyběly by mi.
  • Statistiky. Ano, ty dávněji zavrhované statistiky… Já je stále nijak extra nesleduji, ale je to zajímavý orientační přehled toho, co poslouchám. Nemusím to vyloženě s někým sdílet (i když tipuju že kamarádi můj profil asi použijí, když chtějí vědět co mám rád za hudbu), ale i jen tak pro mě je to zajímavá informace a dá se dál využít (viz níže).
  • A na závěr Loved tracks. Je to sice úplná kravina – hraje vám písnička, kliknete v Last.fm přehrávači na srdíčko a díky propojení s Facebookem se tam vašim přátelům objeví, že tuhle písničku milujete (a oni to pak komentují…). Jinak je to k ničemu. Vím to, ale stejně mě to baví :D . Asi to kliknutí člověku dodává endorfiny nebo nevím, ale baví mě to. Samozřejmě bez této funkce bych žít určitě mohl :) .

K těm statistikám… Ono třeba celé Last.fm má moc pěkné API a už dlouho přemýšlím, že bych si přes něj vytáhl seznam interpretů, které poslouchám a použil je například jako filtr na RSSmusicserver.cz (a třeba i jiných). Tím bych se zbavil dost balastu a měl v Google Readeru opravdu jen články, o které mám zájem. Možná by mi pak v té hromadě smetí neuniklo, že moji milovaní blink-182 se letos dali zase dohromady a chystají album. Juch!