První krůčky do Oulu

Tak jsem se rozhodl začít něco dělat ve své věci studia v zahraničí :) . Postupně se s vámi hodlám dělit o vše, co dělám, aby to mohlo být návodem pro druhé. Z informací nalezených na internetu jsem vysledoval, že dost lidí, kteří jedou na Erasmus, si o tom píšou blog. Také jsem ale vysledoval, že začínají nejlépe příjezdem do země – všichni však víme, že bez předehry to prostě není ono, takže se to posnažím napravit. A ještě něco – aby moje návody jednou někdo našel, musím tady Googlu nechat pár klíčových slov – třeba Finsko, Oulu, nahý Vojta Kotek, Erasmus, …!

obrázek

Erasmus v Oulu a kde o něm píšou

Hledal jsem samozřejmě na internetu něco, co by mě mohlo obohatit. Když pominu věci jako Finsko na Wikipedii, našel jsem třeba Finčech, který se jistě bude jednou hodit. Po večerech si pak mohu číst Tři v Oulu, Finský blog nebo blog z Helsinek.

Výpisky

Po informačním obohacení z blogů a encyklopedií jsem se jal vytvořit si výpisky ze zkušeností předešlých studentů. Na univerzitním webu máme databázi zkušeností bývalých erasmáků. Prošel jsem si všechny, kteří jeli do Oulu, a sjednotil a posbíral do hromádky poznámek. Později ji budu doplňovat a upravovat, leštit do použitelné podoby.

Univerzita v Oulu

OAMK má moc pěkný a po technologické stránce na první pohled perfektně vybavený web. Stránky fakulty, jež bude obohacena mou návštěvou, jsou zde. Co jsem si tak všiml, geniální vlastností drtivé většiny finských stránek je jejich dostupnost v angličtině. A to prosím prakticky kompletní – žádná maketa cizojazyčné verze, jaká je mnohokrát k vidění v českých hájích, luzích a na paloucích.

Našel jsem si tedy stránky fakulty a jednoduše se nechal vést odkazy pro studenty ze zahraničí. Následně jsem byl ohromen zjištěním, že Oulu zahraniční studenty vyloženě zahrnuje přátelsky nakloněnými webíky. Například aplikace na hledání kurzů se spoustou informací o ECTS nebo stránky s povídáním a informacemi o celém Oulu a celé univerzitě. Nechybí třeba ani RSS novinek fakulty (v angličtině), které jsem si okamžitě přidal do čtečky k asi pěti zdrojům fakultních a studentských novinek své brněnské školy. V aktualitách jsem se zpětně dověděl, že Oulu University of Applied Sciences se jmenovalo oficiálně jinak. To vysvětluje nejednotnost v zápiscích minulých studentů.

Kontaktáž

obrázek A je to tady, dámové a pány. Fakulta má dva mezinárodní koordinátory, dle zápisků předešlých erasmáků již několik let tytéž. Je to Katja Kurasto a Matti Alila. Matti sice vypadá docela jako sympaťák, ale řekl jsem si, že chlapů už mám kolem sebe dost a navíc se Katja na fotce hezky směje – mou vyvolenou se tedy stane ona :P . Napsal jsem e-mail s předmětem Just another Erasmus exchange student (summer 2009) a teď už se jen těším na odpověď :) .