Týdenní poznámky #36: První týden klubu

Utekl další týden (1.2. — 5.2.) a tak stejně jako minule sepisuji, co jsem dělal a co zajímavého jsem se naučil. Především se snažím rozvíjet junior.guru. Nemám šéfa, kterému bych reportoval každý svůj krok, ale mám podporovatele, a ty by mohlo zajímat, jestli se neflákám. Taky je to způsob, jak se sám doma nezbláznit a nepropadat pocitu, že je zase pátek a já jsem přitom nestihl nic udělat.

Poznámky
Fotka od Honzy Kahánka

Tento týden jsem si převážně chatoval s lidmi v klubu, psal e-maily a posílal faktury.

Spuštení klubu

V pondělí se mi konečně podařilo spustit klub. Právnička mi poslala poslední verzi obchodních podmínek a textu o ochraně osobních údajů. Zřejmě na tom pracovala o víkendu. Půl dne jsem texty přepisoval na web do HTML, upravil ještě nějaká přesměrování a nastavení v Google Analytics a zhruba ve tři odpoledne jsem klub potichu spustil. Až jsem na prvních jednotkách lidí otestoval, že vše funguje, odvážil jsem se o spuštění napsat na internety. Udělal jsem lednový newsletter (1.2., ehm) a do něj dal informaci, že klub je spuštěný. Během úterý jsem to pak propagoval i na zbytku internetu. Většinu týdne jsem pak strávil v klubu, abych rozdmýchával a nasměrovával vznikající společenství. Objevilo se hned několik ohlasů, hezky si je tady poznamenám:

V době psaní tohoto článku je v klubu 87 členů. Na stránce klubu je teď špatné číslo, mám tam chybu. Je už ale pátek večer, tak opravím po víkendu. Zhruba 30 lidí bylo v klubu ještě před oficiálním spuštěním, takže za první týden jich přibylo skoro 60 nových. Nejsou to všechno placení členové, protože jsem s členstvím zdarma obeslal podporovatele z Patreonu i GitHubu. Také z toho zatím nelze jednoduše vypočítat příjmy, jelikož všichni mají prvních 14 dní v klubu zdarma a ve skutečnosti tedy ještě neplatil nikdo nic. Tedy vyjma členů, kteří šli přes firemní členství a poslal jsem jim fakturu.

Během týdne jsem kontaktoval firmy, které samy projevily zájem o členství v klubu, nebo u nichž brzy vyprší sponzorství loga na příručce. Mám díky tomu rozjednaných hned několik firemních členství. S Creatiweb jsme to vyřešili rychle, takže jejich logo už visí na webu. Pokud máte jako firma zájem o členství v klubu, pište na ahoj@junior.guru, díky!

Poznámka: Pokud mě podporuješ na Patreonu nebo GitHubu a nemáš ode mě za poslední týden žádnou zprávu, ozvi se mi prosím. Posílal jsem všem svým podporovatelům vstup do klubu, ale mnohým to nedošlo, protože mají vypnuté zasílání e-mailů nebo jim to spadlo do spamu. Nemám bohužel na některé podporovatele jiný kontakt a také nevím, komu přesně to nepřišlo.

První dojmy z klubu

První dojmy jsou fajn! Bál jsem se, že lidi se přihlásí, ale nebudou diskutovat, že to budu muset hodně rozdmýchávat. Není to tak. Hned se chytili různých témat a prakticky od úterý klub kontinuálně žije. Nestíhám si ani psát poznámky, některá témata, co se řešila, budu určitě zpracovávat do příručky. Hromada inspirace.

Taky mám zatím velmi dobrý pocit z toho, jací lidi se do klubu přidali. Je to zajímavá směs juniorů i seniorů, řeší se všechno možné, od technologií po kariérní otázky. Velmi se mi líbí, jak se členové motivují a podporují např. před tím, než jde někdo na pohovor. Nebo jak řeší zkušenosti z různých kurzů. Zatím jsou k sobě všichni vesměs milí. Tak jsem si to přesně představoval. Způsob komunikace mi hodně připomíná upřímností a neformálností Python srazy nebo trochu ten Clubhouse (do kterého jsem už na celou jednu hodinu nakoukl!) akorát to probíhá psanou formou. Zatím to neumím pojmenovat, ale tak nějak obrazně pokyvuji hlavou a říkám si, že něco takového mi prostě fakt chybělo, zvlášť teď v tom covidovém blázinci.

Některé technikálie se časem budou muset dořešit. Například rozložení kanálů (nově česky růmek, ehm), které zatím nejvíc připomíná architektem navržený park, kde lidi chodí přes trávu, protože to dává větší smysl, než vymyšlené chodníčky. Uvažujeme o nějakých rolích podle oblastí zájmu. Založili jsme kanál #til (podle zkratky pro today I learned), kam píšeme, co jsme se každý dnes naučili a je to poučné a zajímavé zároveň.

Příští týden bych chtěl udělat nějaký první "sraz" na hlasovém kanálu. Trochu se peru s nesmělostí a taky nevím tak úplně jak na to, určitě to bude potřeba nějak moderovat, ale musím to udělat, protože to lidi ještě víc stmelí a podle mě to bude super. Už se těším na tu energii, která z toho bude. A domlouvám už i nějaké přednášky pro členy klubu, kamarádi se mi už sami přihlásili se spoustou témat! Ajaj, tolik práce mě čeká :) Starat se o klub bude rozhodně fuška, ale mám pocit, že to dává perfektní smysl a že mě to bude bavit.

A ještě jeden postřeh. Myslím, že Memberful funguje na jedničku a že bez něj bych se asi po… :) Jsem rád, že jsem si to nevyráběl sám. A zatím to vypadá, že funguje i řešení firemního předplatného pomocí kupónů, jak jsem jej tady popisoval před dvěma týdny.

Zlý robot

Společně se spuštěním se mi v Google Analytics objevil nějaký robot, který je kompletně zaspamoval. Nějaký bottrafic.live. Nebyl jsem v tom sám, ale nepovedlo se mi to ani podle návodů odfiltrovat, tak jsem prostě přestal do GA koukat. Je tam velký, nepěkný zub. Blbé je, že mi to pokazí i statistiku na stránce pro firmy, ale nebylo to naštěstí zas tak moc návštěv navíc (maximálně 1500, což je srovnatelné s tím, když někde o JG vyšel článek) a čísla na té stránce jsou zprůměrovaná za poslední měsíce, tak to asi nebudu nijak dál řešit.

Provozovatel geobusiness.cz mi napsal, že by podpořil můj klub a že mu mám poslat banner, který by umístil na svůj web jako reklamu. Banner jsem tento týden vytvořil v Inkscape (a opět při tom použil logo.junior.guru!). Pokud byste chtěli klub podobným způsobem podpořit, tak tady ten banner dávám k dispozici. Odkaz veďte prosím na https://junior.guru/club/, díky!

SVG varianta
Banner jako SVG
PNG varianta
Banner jako PNG

Avatary členů

Na stránce klubu byly od začátku loga zúčastněných firem, ale chtěl jsem tam mít i nějakou motivační ukázku toho, kolik je v klubu jednotlivců. Využil jsem již dříve rozpracovaný skript, jímž jsem byl schopen vypsat seznam členů na Discordu. Tento seznam jsem teď vzal a uložil jsem si pro každého do databáze jeho ID a URL avataru. V aplikaci potom vytáhnu jen ty členy, kteří mají nastavený vlastní avatar, vyberu z nich náhodných 20 a ty zobrazím na stránce klubu. K tomu stačila už jen trocha (S)CSS. Avatary se překrývají díky zápornému marginu. Jelikož se stránka přegeneruje každý den, mělo by tam být každý den 20 jiných členů.

Pak jsem ještě vzal počet členů v databázi, odečetl 20 a zobrazil na stránce za avatary text "+31 dalších", prohlásil pátek za ukončený a šel psát poznámky. Jenže při psaní poznámek a počítání členů pro úvodní odstavec jsem si hned všiml, že tam mám chybu. Discord v API stránkuje a já si kvůli tomu nejspíš nestahuji všechny členy. Číslo "+31 dalších" má být ve skutečnosti "+67 dalších". Rozhodl jsem se ale, že tohle opravím až v pondělí. Taky bych nechtěl obrázky odkazovat přímo, ale stáhnout je, zmenšit a zobrazovat z domény junior.guru, ale to taky dodělám později.

Další poznámky

  • Opravil jsem na JG nějaké rozbité odkazy.
  • Během tohoto týdne přišly dvě nové nabídky práce na JG, takže jsem je zpracoval a poslal za ně dvě faktury.
  • Debugováním nepřicházejících pozvánek do klubu podporovatelům z GitHub Sponsors jsem strávil minimálně půlden.
  • Red Hat změnil způsob, jakým evidují dodavatele. Používají nyní systém Trust Your Supplier, kam mi trvalo hodinu se zaregistrovat a pak na mě vyjelo 14 notifikací s různými dotazníky a dalšími věcmi, takže jsem se zasmál a tab v prohlížeči zavřel. Až to bude nutné, vyplním.
  • S webem dobrysef.cz jsme se domlouvali na exportu jejich pracovních nabídek, aby se mohly zobrazovat na JG.
  • Tady na svém webu mám skript, který projde moje oblíbené RSS feedy a složí z nich jeden jediný, který pak láduju do Integromatu a ten mi nové věci láduje do Pocketu. V jednom z feedů se objevila chyba a ta mi několik dní shazovala pravidelný build webu. Jednak mi každý den přišla chyba do mailu, jednak mi nechodily nové články do Pocketu, takže jsem to musel opravit. Stačil jeden try/except.

Co plánuji

Tři věci, které bych chtěl zvládnout udělat příště:

  1. Domluvit první virtuální sraz členů, první přednášky a slevu na knihy.
  2. Vylepšit avatary na stránce klubu.
  3. Napsat konečně článek pro Kariérko.cz, slibuji ho už dva měsíce.

A co vy?

Pokud byste čistě náhodou měli dojem, že jste oproti mě za uplynulý týden vůbec nic nestihli, tak mám pro vás skvělou zprávu! V klidu se na ten dojem můžete vykašlat. Není zač!

Co mě zaujalo

Když si něco přečtu nebo poslechnu a líbí se mi to, sdílím to na Pocketu. Od posledních poznámek jsem sdílel toto:

Vygenerováno pomocí pocket-recommendations.