Týdenní poznámky #40: Zubař, středověk a nový úvod do programování

Utekl další týden (1.3. — 5.3.) a tak stejně jako minule sepisuji, co jsem dělal a co zajímavého jsem se naučil. Především se snažím rozvíjet junior.guru. Nemám šéfa, kterému bych reportoval každý svůj krok, ale mám klub podporovatelů, a ty by mohlo zajímat, jestli se neflákám. Taky je to způsob, jak se sám doma nezbláznit a nepropadat pocitu, že je zase pátek a já jsem přitom nestihl nic udělat.

Poznámky
Fotka od Honzy Kahánka

Obskurní kombinace z titulku těchto poznámek je pouze kreativní způsob, jak popsat týden, v němž jsem toho popravdě zas tak moc nestihl.

Zubaře mám na druhém konci republiky a návštěvu u něj jsem kvůli covidu-19 stále odsouval. Teď už jsme se se ženou konečně objednali, ale přišla nová omezení. Nakonec jsme se rozhodli cestu nezrušit, návštěva lékaře byla povolena a my už to fakt chtěli mít po tak dlouhé pauze za sebou. Vlaky prázdné, prohlášení nikdo nechtěl, zuby zdravé. Takže super.

Jak už to tak někdy bývá, dlouho se neděje nic a pak se najednou děje všechno naráz. Takže hned druhý den přišli do našeho bytu týpci vyrubat a vyměnit okna. Během šesti hodin větrání, kdy se teplota v bytě ustálila na zhruba 12 stupňích, jsem se na práci moc soustředit nedokázal. Eskapismus mě zavedl na zajímavý blog o středověku, kde jsem přečetl asi deset článků (nasdílel jsem jen pár). Londýnská historička Eleanor Janega prolíná historii se současností, vyvrací různé mýty. Nebere si servítky a slova do článků z ní padají jak z naštvané raperky protestující proti celému světu. Pro někoho to asi nebude, mě to baví. Studovala Karla IV., Milíče z Kroměříže & crew, takže se v článcích občas objeví i něco přímo z naší historie.

Nový úvod do programování

Během dneška jsem přepracoval úvod na stránce o základech, kapitolu „Co budeš potřebovat“. Místo dvou odstavců je tam to teď o dost delší, jde to víc do hloubky:

Oddech od sociálních sítí

Z problémů kolem koronaviru mi už začalo trochu šibat. Po nahlédnutí do knihy o sisu jsem si myšlenky tam zmíněné v hlavě spojil s tímto rozborem filmu Marťan a došlo mi, že stále věci kolem viru vnímám velmi reaktivně a mohl bych se spíš zkusit přepnout do módu, kdy situaci vnímám jako nepřítele a byť je silnější než já, nevzdám se a pomocí guerilla války s ním budu vytrvale bojovat. Jako protiútoky, které se nabízí jako první jsem identifikoval:

  • Zablokovat si sociální sítě a chodit na ně jen 1x týdně. Marketingové statusy posílám z Bufferu a na případné komentáře mohu reagovat i se zpožděním. Dnes jsem si je od pondělí poprvé odblokoval, ale ještě jsem na nich ani nebyl. Jen jsem si všiml, že na Facebooku mám 20+ notifikací :D
  • Restartovat pravidelné cvičení, aspoň protahování nebo tak něco. To se zatím nepovedlo. Aspoň běhám.
  • Dopřát si dostatek spánku, dělat si věci hezký a neodbývat se, pečovat o sebe, o svůj vzhled atd. Toto se mi daří částečně.
  • Zkusit chvíli nemyslet na nic a jen tak čumět třeba do stromů. Myslím, že se tomu občas říká meditace nebo tak něco. To se mi zatím nepovedlo.

Klid bez sociálních sítí beru jako velký úspěch a hodlám v tom zatím pokračovat. Zpravodajství si blokovat nemusím, nevyvolává ve mě závislost a nechodím tam kompulzivně.

Další poznámky

  • V klubu jsme si vytvořili místnost, kam se každý může uchýlit, když ho něco potrápilo a může si tam ulevit. Jmenuje se #past-vedle-pasti.
  • Přemýšlím, že místo pravidelných propracovaných a odhlasovaných meetupů bych začal v klubu organizovat zhruba jednou týdně nějakou večerní přednášku s expertem. Formát by byl asi takový, že bych na náhodný den oznámil přednášku experta pro klub, v ten den třeba v 18:00 by to začalo v klubovně, po přednášce by byly dotazy a pak konec ofiko akce. Celé tak na hodinku maximálně. Kdo by měl chuť, může si dál povídat v klubovně (jako si může i kdykoliv jindy), ale nebylo by zaručeno, že u toho budu já nebo že se to bude nějak moderovat. Bylo by to méně náročné na přípravu a možná by se to dalo snadněji sloučit s běžným životem, mým i ostatních členů klubu, než dělat třeba jednou za měsíc sraz v klasickém formátu.
  • Napsal jsem všem firmám, od kterých jsem neměl odpověď, nebo kterým jsem odpověď dlužil.
  • Řešil jsem registraci našeho týmu na Sendvič (tento víkend).
  • Věnoval jsem se několik hodin názorové výměně s dobrým kamarádem na feministická témata.
  • Aktualizoval jsem seznamy na JG, které poskytují tipy na komunitní aktivity: Kde najdeš pomoc a Najdi inspiraci, poznej lidi. Zmínil jsem covid-19, přidal jsem odkaz na klub, přidal jsem odkaz na Python Discord. Přemýšlel jsem, jestli nechat odkazy na Reddit, i když je považuji za fakt dobré zdroje, protože to v Česku moc nefrčí a většina lidí to asi přeskočí. Zatím jsem je tam nechal.
  • Google měl asi nějaké problémy s dostupností API a potom vydal novou verzi Python knihovny a ta nefungovala, takže se postaral o to, že jsem tomu věnoval čas a řešil, jestli je problém na mojí nebo na jejich straně.
  • Na stránku klubu jsem přidal výroky lidí. HTML a CSS už jsem měl hotové ze stránky pro firmy, takže to byla věc na pár minut. Nepovažuju toto řešení vůbec za ideální, doporučení od lidí bych chtěl časem zobrazovat nějak lépe, ale mám co mám, zatím to musí stačit.
  • Diskutovali jsme možnosti nějakého partnerství se Smitio, ať už by šlo o článek nebo něco jiného.
  • Připravoval jsem na MDŽ (pondělí) slevu na členství v klubu pro komunity, které pomáhají ženám do IT. Psal jsem si se všemi a dolaďoval detaily.

Co plánuji

Tři věci, které bych chtěl zvládnout udělat příště:

  1. Na MDŽ propagovat slevu na členství v klubu.
  2. Přiblížit se k redesignu úvodní stránky tak, aby naváděla lidi do klubu.
  3. Připravit podklady pro daňové přiznání. Blééééé.

Bonusy: Zvládnout Sendvič se ctí a oživit Sira Loru.

A co vy?

Pokud byste čistě náhodou měli dojem, že jste oproti mě za uplynulý týden vůbec nic nestihli, tak mám pro vás skvělou zprávu! V klidu se na ten dojem můžete vykašlat. Není zač!

Co mě zaujalo

Když si něco přečtu nebo poslechnu a líbí se mi to, sdílím to na Pocketu. Od posledních poznámek jsem sdílel toto:

Vygenerováno pomocí pocket-recommendations.