Týdenní poznámky #53: Jaro

Utekl další týden (31.5. — 4.6.) a tak stejně jako minule sepisuji, co jsem dělal a co zajímavého jsem se naučil. Především se snažím rozvíjet junior.guru. Nemám šéfa, kterému bych reportoval každý svůj krok, ale mám klub, a členy by mohlo zajímat, jestli se neflákám. Taky je to způsob, jak se sám doma nezbláznit a nepropadat pocitu, že je zase pátek a já jsem přitom nestihl nic udělat.

Poznámky
Fotka od Honzy Kahánka

Ani nevím jak, ale týden je pryč. Musím přiznat, že otevření zahrádek a jarní počasí mi na produktivitě moc nepřidalo, především tím, jak se lidé chtějí zase najednou scházet a dělat spolu věci. Nějak jsem si přes pandemii odvykl :D

Ladění obchodních podmínek a dohody nad jejich rámec

Řešil jsem s právničkou obchodní podmínky. Udělali jsme nějaké změny, ale nakonec méně změn, než jsme původně mysleli. Myšlenka je taková, že když je to otevřenější, mohu dělat dohody s firmami víc na míru. Jenže když pak firma chce nějaký papír, tak co?

Pokud si s firmou něco dohodnu nad rámec obchodních podmínek a nestačí jim „čestné slovo v e-mailu“, existuje jednoduchý způsob, jak to mohu „sepsat na papír a podepsat“, což bychom pak já i druhá strana mohli aspoň archivovat? Jde mi o to, zda si to mám celé vymyslet, nebo to má název, náležitosti a třeba i vzorovou podobu. Asi začátečnický dotaz, ale já celý život jen posílal faktury proti dohodám v e-mailech, tak se to opravdu teprve učím :)

Samé otázky!

Úklid v administraci klubu

Minule jsem psal, jak se mi povedlo udělat si přehlednou tabulku členů a že mám i členy, které neeviduje Memberful, protože byli v klubu ještě dřív, než jsem vůbec nějaký Memberful měl. Tento týden jsem je postupně kontaktoval a zahlazovali jsme různé nesrovnalosti v datech. Ochotně klikali na odkazy a registrovali se na Memberful, takže super, budu v tom mít za chvíli super pořádek. Narovnal jsem při tom i nějaká firemní partnerství vzhledem k tomu, jaké chystám změny v ceníku a podmínkách.

Co se týče firem, udělal jsem si novou tabulku, kde mám teď krásně přehledně všechny firmy a dohody. Překvapilo mě, že rekonstruovat všechny dohody z e-mailů mi zabralo tolik času. Každopádně tabulka je hotová. Chtěl jsem z ní dynamicky vypisovat loga do webu nebo přidat do klubu roli „sponzorujeme klub“, ale to jsem tento týden už nestihl.

Afrika

Už je to víc jak rok od mé návštěvy PyCon NA. Měl jsem tehdy plnou hlavu nápadů, co všechno udělám, jaké články na blog o tom napíšu, jaké spolupráce zkusíme udělat, ale covid to tak nějak všechno smetl.

Zkusil jsem se k tomu tento týden vrátit a aspoň pár týdnů před tím, než bude PyCon NA 2021, zkouším narychlo spáchat rozhovor s Jessicou Upani s tím, že jej vydám tady na blogu. Skoro celý jeden den jsem připravoval různé otázky a posílal jí je, teď čekám na odpovědi. Narazil jsem při tom (znova) na tuhle haluz, o které jsem vůbec nevěděl, tak jsem se zaposlouchal do podcastu apod.

Navíc se to zrovna sešlo, že se mi ozval i Mariano Mugana z Mozambiku, kterého jsem osobně potkal v Namibii a který v Maputu organizuje všechny možné akce pro místní programátorky a programátory. Tehdy se mi u piva svěřil, že je smutný, že se jim nepovede nikdy vybudovat tak mezinárodní akci jako v Namibii, protože se v Mozambiku nemluví anglicky a ani já bych tam nemohl mít tu svou keynote, nikdo by mi nerozuměl. Tak jsme spolu vymysleli, že přece jenom nejsou jediná země, která mluví portugalsky, a že se mi jej třeba podaří s někým spojit. Tento týden jsem se věnoval tomu, že jsem se jej snažil nějak propojit s kamarádem z Portugalska a dalším z Brazílie. Jsem zvědavý, co vymyslí. V dnešní době online meetupů by nemuselo být tak složité, aby si střihli přednášku v Mozambiku a třeba, pokud budou dobrodružné povahy a covid tomu nebude stát v cestě, třeba se tam jednou i zajedou podívat na nějaký PyCon, kdo ví?

CSR

Corporate Social Responsibility je balíček, který chci na JG mít pro firmy - že budou proplácet členství lidem, kterým by členství mohlo významně pomoci v životě a kariéře.

Prošel jsem všechny nedokončené e-mailové konverzace s lidmi z neziskovek a dětských domovů a odepsal. Nakonec se mi přece jenom povedlo narazit na nějaké kontakty, ale budou to asi konverzace a domluvy na dýl, takže uvažuji i o tom, že věc začnu prokopávat taky z druhé strany. Uvažuji o tom, že na nové stránce pro klub, kterou chystám, bude i možnost přihlásit se do klubu skrze „fin aid“ formulář. Tam by člověk vyplnil e-mail a „motivační dopis“. Já bych pak mohl tyto přihlášky trochu třídit od nesmyslů a motivační dopisy anonymně ukazovat firmám a nechávat je rozhodnout se, zda chtějí člověku členství proplácet. Takovým způsobem bychom možná mohli i přijít na lidi, na které bychom přes nějaké neziskovky nikdy nepřišli.

Objevil jsem článek o Františkovi a hned psal na Romea, jestli Franta nechce do klubu, ale už to měli dávno pošéfované a klub mu nabízeli, takže tohle asi do budoucna už řešit opravdu nemusím, spolupráci máme nastavenou :)

Jsem v kontaktu s Fosa, kde možná něco vymyslíme pro lidi s nejrůznějším omezením, ale to se ještě uvidí.

Další poznámky

  • Sepsal jsem nějaký ten odstavec do materiálů, které společně tvoříme s Engetem. Hezky nám to roste, ale ještě pár iterací si to vezme. Následující dva týdny mě to asi bude ještě významně vytěžovat.
  • Trochu jsem se věnoval i sociálním sítím, ať už to byly různé odpovědi nebo retweety.
  • Ozval se mi známý se zajímavou příležitostí pro juniory ve firmě, která dělá simulace pro armády. Dal jsem ji do klubu. Pokud vás něco takového zajímá, napište mi.
  • Člen klubu mě upozornil na to, že mi na webu nefunguje u některých inzerátů tlačítko na odpovězení na inzerát. Zjistil jsem, že má pravdu a že tento průšvih tam byl minimálně pár týdnů :( Promptně jsem to opravil.
  • Vytvořil jsem a poslal květnový newsletter. Moc jsem se s ním nemazal, v plánu je postupně jej upozaďovat a soustředit se na klub. Proto dostává více méně šablonovitou podobu, kdy v novinkách pod nabídkami práce už jsou jen generické položky, které z měsíce na měsíc prakticky neměním.
  • Tato pěkně napsaná nabídka práce mě přivedla k průzkumu jak inzerující firmy, tak portálu Jobstack.it. Přidal jsem si zase nějaké lidi na LinkedIn.
  • Uzavřeli jsme dohodu s Mews, že budou podporovat klub. Zavolali jsme si tento týden a domlouvali se na další strategii a tom, jak mohou využít klub naplno.
  • Prošel jsem si záznamy přednášek z konference Frontendistů, která proběhla o víkendu, a ty, které jsem neviděl a vidět chtěl, jsem si naházel do Pocketu. Pár jsem si jich dokonce už i pustil, stopáž 15-20 minut tomu velmi nahrává. Najít si čas na hodinovou přednášku je problém.
  • Prodloužil jsem doménu junior.guru, zatím to vypadá, že ještě rok to existovat bude :D
  • Nabil jsem si kredit na Wedosu, aby se z něj platily domény. Toto si bohužel zaslouží bod v poznámkách, protože mi to zabralo příliš mnoho času. Při hledání „jak dobít účet wedos“ jsem ale aspoň našel tento zoufalý výkřik a to mě pobavilo.
  • Zkoumal jsem, odkud by se daly stahovat nabídky práce pro veřejnou správu. Samozřejmě cílem by bylo dostat nabídky práce sem. Z konverzací pod tweetem zatím vyplývá, že nabídky jsou nejvíc asi na jobs.cz a že moje hypotéza, že jsou to příležitosti pro juniory, je spíš správná.
  • Potýkal jsem se s nějakou chybou v knihovně strictyaml, kterou rád používám na čtení YAML na všech novějších projektech. Založil jsem issue, chyba je v nějaké závislosti, takže maintainer zatím jen vydal fix s downgradem té závislosti.
  • Podobnou opravu jsme společnými silami udělali na Frozen-Flask s Flaskem, protože se nakonec opravdu ukázalo, že nový Flask pracuje jinak se statickými soubory a Frozen-Flask s ním nefunguje správně. Vydal jsem v0.17.
  • Film Nová šichta jde do kin. Běžte na něj!
  • Během 7 dní od 29.5. do 4.6. jsem naběhal 10 km, při procházkách nachodil 15 km, ujel na kole 28 km. Celkem jsem se hýbal 10 hodin a zdolal při tom 53 kilometrů.

Co plánuji

Tři věci, které bych chtěl zvládnout udělat příště:

  1. Konečně uzavřít dohodu s jednou vzdělávací agenturou.
  2. Vypisovat loga na web z tabulky firem, doplnit roli „sponzorujeme klub“ do Discordu.
  3. Dokončovat materiály, na kterém pracujeme spolu s Engetem.

A co vy?

Pokud byste čistě náhodou měli dojem, že jste oproti mě za uplynulý týden vůbec nic nestihli, tak mám pro vás skvělou zprávu! V klidu se na ten dojem můžete vykašlat. Není zač!

Co mě zaujalo

Když si něco přečtu nebo poslechnu a líbí se mi to, sdílím to na Pocketu. Od posledních poznámek jsem sdílel toto:

Vygenerováno pomocí pocket-recommendations.