Týdenní poznámky #99: Diskutování v klubu, kolo a onboarding

Utekl zase nějaký ten týden (23.7. — 29.7.) a tak stejně jako minule sepisuji, co jsem dělal a co zajímavého jsem se naučil. Především se snažím rozvíjet junior.guru. Nemám šéfa, kterému bych reportoval každý svůj krok, ale mám klub, a členy by mohlo zajímat, jestli se neflákám. Taky je to způsob, jak se sám doma nezbláznit a nepropadat pocitu, že je zase konec týdne a já jsem přitom nestihl nic udělat.

Poznámky
Fotka od Honzy Kahánka

Onboarding a související změny

V rámci práce na onboardingu do klubu jsem chtěl přepracovat i FAQ na webu. Jedna z malých věcí, které jsem chtěl už delší dobu změnit, bylo to, jak je FAQ prezentováno na stránce klubu. Dole byla jedna věta a jedno tlačítko. Předělal jsem to na seznam ikonek, které vedou na témata dovnitř FAQ. Je to prozatimní verze, ideálně by tam byly ikony, nadpisy různých témat a pod tím odkazy na jednotlivé situace. Nebo přímo ty konkrétní situace, které lidi fakt často řeší, např. ohledně Discordu nebo placení. To zase příště.

Pak jsem konečně vytvořil dokument sdílený s Danem, kam jsem začal psát nástřely jednotlivých tipů v onboardingu. Hned ten první mi zabral dost času a uvědomil jsem si u toho hodně souvislostí, díky kterým jsem pak prioritizoval třeba vytvoření úvodní stránky pro příručku. Tu jsem samozřejmě plánoval velkolepější a lepší, ale došlo mi, že prostě už fakt potřebuju, aby existovala, že na ni chci z onboardingu odkázat, že tam chci mít těch deset fází juniora, atd. Takže continuous delivery a good enough, vypnul jsem perfekcionismus a stránka byla do hodiny hotová. Fáze juniora jsou ústředním motivem této stránky a časem se ideálně stanou tak trochu kostrou příručky.

Při vytváření onboardingu jsem si četl o tom, jak Rosie nechce být onboardována.

Ježdení na kole a administrativa

Byli jsme opět na vesnici u Zlína, u babičky, což jsem využil zase jako příležitost pro takovou poloviční dovolenou a nějaké vlastní aktivity. Vzal jsem si s sebou z Prahy vlakem kolo a jezdil jsem tady trochu na kole po okolí. Od březnové 300km jízdy v 0+ stupních jsem na kole neseděl, teď jsem vyrazil ve 30+ stupních, ale bylo to fajn. Nejdřív po placce, pak jsem dal i nějaké kopečky a snažil se jezdit rychleji, než jsem zvyklý. Celkem to šlo.

Tím, jak jsem se k práci dostal spíš sem a tam, tak jsem dost týdne obětoval na administrativu místo nějaké soustředěné práce. Taky se toho dost dělo v klubu. Jako by se lidi vrátili z dovolených a najednou se v klubu po pár týdnech „ticha“ začalo psát 100+ příspěvků denně. Bavilo mě to sledovat a přispívat, méně mě bavilo hlídat ať do sebe lidi neryjou, ale to k tomu patří. Proběhlo hned několik vášnivějších diskuzí a často jsem diskutováním v klubu strávil třeba i půlden času.

Taky začaly zase chodit maily a měl jsem co dělat, abych je vůbec stíhal číst. Zazdil jsem kvůli tomu i jeden domluvený call. Pár domluvených callů jsem ale stihl: Engeto, Red Hat, House of Řezáč. S někým domlouvám partnerství, s někým připravujeme přednášku v klubu. S Engetem budeme spolupracovat na nějaké větší společné věci, podobně jako vloni na video příručce. Hned jsme si k tomu založili sdílený Google doc a pomaličku na tom začneme pracovat.

Sepsal jsem pro členy klubu seznam Facebookových skupin, kde lze hledat nebo poptávat práce v IT. S varováním, že mnohé z nich jsou fakt toxické džungle a že z toho bude spousta nějakého spamu a nesmyslných nabídek, ale že na některé specifické účely to posloužit může.

Pyvec

Měli jsme schůzi výboru Pyvce. Následně jsme s advokátkou řešili nějakou byrokracii kolem vedení Pyvce. Bohužel budeme potřebovat hromadu podpisů a plnou moc. Abychom se někam posunuli, strávil jsem celé jedno dopoledne na telefonech. V pondělí kolem toho budu ještě běhat po Praze.

Na základě jednoho dotazu jsem se podíval do dokumentace Slacku a zjistil, že nonprofits asi nejsou omezené na jeden Slack workspace zdarma, což jsem si původně myslel. Takže si možná nějaké skupiny v Python komunitě, kterým nevyhovuje alternativa v podobě Discordu, zažádají o Pro účet zdarma. Uvidíme, jak to dopadne a jestli nám to dají, když už jeden Slack na Pro účtu takhle zadarmo máme.

Další poznámky

  • Zkoumal jsem, proč můj build na CircleCI zase trvá skoro 40 minut a identifikoval minimálně tři věci, které bych mohl optimalizovat.
  • Na LinkedIn mě oslovila Sena Şahin a ptala se, jestli nevím někde po Praze, kde by ji mohli vzít, když teď dokončila školu (informatiku) a zaměřuje se na AI a ML. Zaujalo mě, jak má promakané CVčko, motivační dopis, tady má blog, no prostě většina juniorů co znám, by se od ní mohla učit. Tak jsem jí odepsal a snažil se jí poradit, kam může napsat a kde to může zkusit. Taky jsem to její CVčko hodil kamarádovi do firmy, která s AI dělá. Blbé je, že Sena potřebuje vízum, protože je z Turecka. Držím jí palce, aby si místo našla a aby to s ní nějaká firma zkusila, vypadá už jen tou proaktivitou hodně šikovně. Kdybyste o něčem věděli, napište jí (nebo mně a já jí to pošlu).
  • Psal jsem si s Lukášem Augustou, který tvoří Designui, což je projekt, který mi je hodně sympatický a dokonce jsem se tam spoustu věcí i naučil. Bavili jsme se o tom, že si asi taky začne psát poznámky.
  • Jedno zaslané stipendium jsem zamítl s tím, že žadatelka nevyplnila dostatečně formulář tak, abych se dokázal jakkoliv rozhodnout o tom, jestli stipendium udělit, nebo ne. Věty o čtyřech slovech opravdu nestačí.
  • Zkusil jsem vyrobit toust s kozím sýrem a bylo to dobré.
  • Už nějakou dobu mě zlobilo poetry a vyhazovalo při úplně každém příkazu varování. Našel jsem konečně čím to je, poetry přeinstaloval a varování zmizelo.
  • Sociální sítě: Propagoval jsem nový díl podcastu a jinak jsem to zase spíš flákal.
  • Oslavili jsme jeden rok našeho děcka!
  • Během 7 dní od 23.7. do 29.7. jsem naběhal 10 km, při procházkách nachodil 3 km, ujel na kole 116 km. Celkem jsem se hýbal 11 hodin a zdolal při tom 129 kilometrů.
  • Aktuální finanční výsledky, návštěvnost a další čísla k JG mám přímo na webu.

Co plánuji

Tři věci, které bych chtěl zvládnout udělat příště:

  1. Dodělat první verzi zpráv pro onboarding a pustit je do první testovací skupiny lidí.
  2. Zpracovat poznámky z hovoru s mentorem a prodiskutovat je s ostatními mentory.
  3. Dorazit kapitolu o psychice při změně kariéry do příručky.

A co vy?

Pokud byste čistě náhodou měli dojem, že jste oproti mě za uplynulý týden vůbec nic nestihli, tak mám pro vás skvělou zprávu! V klidu se na ten dojem můžete vykašlat. Není zač!

Co mě zaujalo

Když si něco přečtu nebo poslechnu a líbí se mi to, sdílím to na Pocketu. Od posledních poznámek jsem sdílel toto:

Není to vše, co jsem přečetl, slyšel nebo viděl, ale jen zlomek, který mě zaujal. K vygenerování tohoto seznamu jsem použil vlastní knihovnu pocket-recommendations. Věci, které jsem sdílel v den psaní minulých poznámek, se opakují i v těch dalších a je to záměr, ne chyba.