Týdenní poznámky: Dna a oubitě v šedým hábitě

Jak se mi daří v jednom člověku provozovat a rozvíjet junior.guru? Od posledních poznámek už utekl nějaký ten týden (16. 10. až 27. 10.), tak nastal čas se opět ohlédnout a utřídit si myšlenky.

Poznámky
Fotil Markus Spiske

Jak bych to jen…

Včera z večera
mor a cholera
napadly mě, páni.

Včera z večera
mor a cholera
zkazily mu spaní.

Dna a oubitě
v šedým hábitě
přišly ke mně včera.

Kdo neznáte, tady to máte celé. Asi to nebudu rozvádět, jen v bodech:

  • Nejdřív zhoršení problémů, které už jsem měl a léčil.
  • Jeden týden trochu rýma.
  • Návštěva u psychiatra, kde jsme se usnesli, že tedy ADHD asi nakonec nemám.
  • Zalehlé ucho, peroxid vodíku nepomohl, skončil jsem na ORL.
  • Problém s okem, návštěva obvoďačky, dermatologie a i oční.
  • Průběžná návštěva asi pěti nebo více lékáren a nahromadění haldy léků nebo doplňků stravy.
  • Brzké vstávání, hodiny v čekárnách nebo na telefonu, opakované vysvětlování všeho.
  • Některé dny jsem tak trochu prospal, nebo se pouze staral o to, abych třeba viděl na oko.
  • Nahánění neordinujících doktorů v pátek během prázdnin.
  • Přerušení dosavadní léčby, dokud nevyléčím nové věci, které mám.

Hodně jsem přemýšlel nad tím, jestli a kolik mám stresu. Snažím se osekat činnosti, do kterých se pouštím a některé v budoucnu plánuji zrušit. Snažím se čistit si hlavu, nepospíchat, nic nehrotit. Uvidím, no. Snad se dám nějak dohromady.

Týden pro Digitální Česko

Poslední větší akce, která mě čeká, a kterou bych rušit nechtěl, je Týden pro Digitální Česko. Už kolem toho začalo nějaké promo:

Ivan Bartoš (resp. asi jeho tým) sdílel na LinkedIn status s logem junior.guru. Přijde mi to neuvěřitelné. Když jsem to logo v roce 2019 kreslil, asi bych si nemyslel, že ho jednou bude používat někdo z vlády.

Když opadl můj úžas, podíval jsem se, kolik má Bartoš na LI followerů, a zjistil jsem, že méně než já. Takže sice mi dává kredibilitu, dosah možná dávám spíš já jemu 😀

Ještě připravuji stánek pro zahajovací akci TDČ a online Q&A akci na YouTube. To by se mělo definitivně doladit příští týden.

Já na Frontkonu
Krásnou fotku mi na Frontkonu udělali!

Příběhy

Dal jsem něco málo lásky příběhům na webu, ještě před tím, než publikuji další. Přemýšlel jsem, jak organizovat Novinky. K závěru jsem zatím nedošel.

Udělal jsem výpis příběhů na Novinkách. To nebyla úplně sranda, protože se v jednom výpisu míchají dva různé typy objektů, ale nějak jsem to vymyslel.

Kombinovaný výpis

Na hlavní stránku junior.guru jsem přidal tři boxíky: nejnovější podcast, příběh, přednáška. Poladil jsem ještě trošku og:image příběhů, ale ne moc.

Úvodní stránka

Pak jsem šel a dal jsem rozhovor s RVD i do nějakých Facebookových skupin, kde mi to přišlo relevantní. Engagement nic moc. Je vidět, že FB je fakt mrtvý a velké skupiny už nemají vůbec u běžných, „nekonfliktních“ příspěvků, dosah.

Každopádně jsem si všiml, že tam někteří členové klubu na každou druhou otázku odpovídají „pojď do klubu na junior.guru, je to tam super“, a to až tak, že je tam skoro moderátoři museli mírnit 😀 Úžasné! To jsem netušil, že se děje! Možná bych měl přece jenom na FB chodit trochu častěji.

Úklid

Měl jsem v plánu projet sloupeček v Trellu, kam si ukládám různé drobné úkoly, které vyvstanou během pěny dní. Trochu binec. Říkal jsem si, že je roztřídím do jiných sloupců, kam patří, nebo udělám, nebo smažu.

Jenže mě to nějak chytlo a začal jsem mazat všechno možné v Trellu. Počet sloupců jsem stáhl pod 20. Říkal jsem si, že už vím, kam chci junior.guru směrovat, a že bych se neměl rozptylovat vším možným. Že prostě musím ten scope nějak už uzavřít a jasně si říct, co NEbudu dělat. Jinak se z toho poseru.

Co vede k výsledku, který chci s junior.guru dosáhnout? Co mi uvolní ruce? Jaké zjednodušení mi dá mnoho času do budoucna? Co dělají jiní dost dobře a nemá smysl, abych to dělal taky?

Je nutné mít spoustu jobů v CI co mám? Je nutné generovat tolik obrázků pokaždé? Je nutné mít některé věci takhle složitě jak je mám?

Já a Trello

Uvažuju, jak snížit stres, nebo jak se „vrátit ke kořenům“ a psát zase příručku, kterou jinak dlouhodobě zanedbávám.

Jedna z věcí, kterou uvedu do praxe, je organizování pouze jedné přednášky v klubu měsíčně. Dvě měsíčně jsou stres a navíc jsem tento příslib letos ani nedokázal naplnit. Několik měsíců přednášky nebyly a když je sečtu a vydělím, je z toho stejně 1 přednáška měsíčně, akorát nerovnoměrně.

Taky chci teď omezit svou účast na jakýchkoliv akcích. TDČ a konec. Hezky doma čaj a tepláky a kódit a spisovat!

Taky bych chtěl další plány dělat jen na kvartál, nikdy už ne na delší dobu. Po letošní zkušenosti mi přijde, že plán na rok, ale i na půl roku, je prostě moc dlouhý a ambiciózní plán. Nechci to tu zamořit gify, takže tenhle si otevřete zvlášť.

No a některé věci, které v úkolech dlouho smrděly, jsem prostě hned udělal. A měl jsem z nich radost.

Já a Trello

Překlad s ChatGPT

Díky nové funkci Safari jsem si dal ChatGPT přímo do docku na macOS a vypadá to teď jako nějaká nativní aplikace.

Zkusil jsem to hned použít při aktualizaci popisků YouTube kanálu. Všiml jsem si, že YouTube umožňuje přidat jazyk, tak jsem přidal slovenštinu. Překlad jsem udělal přes ChatGPT:

Slovenština

Teď mě možná lidé z SK snáz na YouTube najdou. Když si vzpomenu, jak jsem kdysi překládal nějaký citát z SK do CS nebo naopak, a kolik mi to dalo práce! Překládal jsem to sám a pak jsem psal kamarádům, jestli jsem to nedopletl. Teď to je hned.

Záloha YouTube

Jeden z drobných úkolů zněl: Napiš skript, který stáhne z junior.guru kanálu všechna YouTube videa, třeba na můj externí disk, jako zálohu.

Samotné stahování je s yt-dlp jednoduché, ale moje videa jsou většinou unlisted, neveřejné. Jak přes API získat seznam všech mých videí?

No, nevyřešil jsem to. Docela dlouho jsem koukal do dokumentací a chtěl to vzdát, až mě napadlo použít zase ChatGPT. Díky tomu jsem se někam pohnul, opravdu to fungovalo.

Ale vlastně ne, protože jsem se k API přihlašoval pomocí nějakého service account a ne OAuth 2.0. Zatímco třeba na Google Spreadsheets je service account preferovaný způsob, tak v YouTube to zrušili a chtějí, abych prošel přes OAuth klikačku a zažádal si o nějaké dlouhotrvající tokeny.

To už jsem definitivně vzdal. Měla to být věc na hodinku programování. Dal jsem tomu asi tři a byl jsem pořád na začátku. Přitom jsem chtěl jen seznam mých videí!

Neznám větší opruz na světě, než je OAuth 2.0. Pokud by se vám chtělo ten skript udělat, tak mi napište a já vám za to třeba i zaplatím, ale odmítám trávit čas žonglováním s tokeny.

Odhad odkud mám členy

Jiný úkol zněl: Mrkni do Stripe API a zkus zjistit podle vydavatele kreditní karty, kolik máš peněz od členů mimo Česko, abys měl přehled, zda nepřekračuješ limit na One Stop Shop.

Tohle skončilo úspěchem. Práce se Stripe API byla radostná, mají i vlastní Python SDK a pěknou API dokumentaci.

Nový graf je tady na webu. Všechno se tam počítá automaticky, i kurz Eura je aktuální. Daňařovi jsem se pochlubil a moc se mu to líbilo.

OSS

Hovory

  • Volal jsem si s Danem, jen tak kamarádsky.
  • Volal jsem si se Zuzkou, rozjíždí Cyberladies, tak jsem jí radil.
  • Volal jsem si s Milkem, vymýšleli jsme spolu challenge v klubu a probírali co by šlo všechno dělat do budoucna. Vytvořili jsme nové repo.
  • Volal jsem si s Luigi's Box. Chtěli juniory.

Další

  • Udělení jednoho stipendia. Vyřizování spousty drobností. Poslal jsem fakturu Red Hatu. E-maily, klubový Discord, Pyvec Slack, zprávy na LinkedIn.
  • Zatím nejvíc engagementu na Mastodonu si vysloužil toot, který je o nadřazenosti Mastodonu. Tak nevím.
  • Sdílel jsem svoje slajdy z Frontkonu. A už jsou venku i fotky a záznamy, ale ty jsem zatím neměl čas prostudovat.
  • Chtěli mi zavřít bug na Discord API, tak jsem na to sednul a poskytnul maximum informací. A je to opravdu bug, budou to opravovat!
  • Přesunul jsem konečně repozitář z osobního GitHubu do organizace. Tolik radosti, přitom taková blbost. Opravil jsem i nějaké CNAME DNS záznamy a musel jsem trochu překonfigurovat CircleCI, ale jinak to byl hladší proces, než jsem čekal.
  • Zrušil jsem Snyk. Bezpečnostní chyby opravuju přes Dependabot přímo přes GitHub.
  • Napsal jsem na základě konverzace na LinkedIn do DIA, jestli jim mohu nějak pomoci s hledáním juniorů.
  • Titulek podcastu jsem změnil na „Junior Guru: programování a kariéra v IT“, aby to šlo lépe najít v aplikacích.
  • Opravy spousty malých drobností, zrychlování některých skriptů. Čištění kódu, nemilosrdné mazání některých dlouho nepoužitých nebo rozbitých částí produktu, které zjevně nikomu nechyběly.
  • Předělával jsem něco kolem kešování. Objevil jsem DiskCache a použil, místo abych vymýšlel kolo.
  • Jedna firma mi omylem zaplatila fakturu dvakrát, tak jsem jim to vracel. Musel jsem pak upravit skripty, které mi generují grafy, aby v nich tahle blbost nebyla.
  • Klub nyní umí sledovat i srazy od Péhápkářů v Brně.
  • Vyplnil jsem konečně formulář W8-BEN a dodal do všech aplikací, kde jej chtěli. Lookscanned mi pomohlo obejít se bez tiskárny nebo scanneru.
  • Upgradoval jsem na macOS Sonoma. Hezký. Na Mastodon jsem pak psal zkušenosti s některými novými fičurami, ale teď se mi na to nechce hledat odkazy, najděte si sami. Webovky v docku mě přivedly na myšlenku, jestli nepřejít úplně a místo webového Gmailu nebo Google Kalendáře nezačít používat nativní aplikace od Apple.
  • Připravovali jsme s Dominikou Pražákovou a s Mílou Votradovcem přednášky v klubu.
  • Během 12 dní jsem naběhal 2 km, při procházkách nachodil 5 km. Celkem jsem se hýbal 3 h a zdolal při tom 7 km. Detaily na Strava, jediné sociální síti, kde si napsání statusu musíte zasloužit.

Plánuji

  1. Ještě trochu pouklízím.
  2. Doplánuju TDČ.
  3. Naplánuju všechny přednášky na rok 2024.

Bonus: Když budu mít sílu, publikuju další příběh.

Zaujalo mě

Když na něco narazím a líbí se mi to, sdílím to na Mastodonu. Od posledních poznámek jsem sdílel: