Týdenní poznámky: Ladění robota, příprava na příručku

Utekl další týden (22.6. — 26.6.) a tak stejně jako minule sepisuji, co jsem dělal a co zajímavého jsem se naučil. Především se snažím rozvíjet junior.guru. Nemám šéfa, kterému bych reportoval každý svůj krok, ale mám podporovatele, a ty by mohlo zajímat, jestli se neflákám. Taky je to způsob, jak se sám doma nezbláznit a nepropadat pocitu, že je zase pátek a já jsem přitom nestihl nic udělat.

Poznámky
Fotka od Honzy Kahánka

Tento pracovní týden jsem si vzal v pátek dovolenou a odjel kamarádům na svatbu, takže poznámky jsem začal psát v neděli večer a dopsal až v pondělí 29.6.

Pondělní odpadnutí

V pondělí na začátku týdne (22.6.) jsem neudělal vůbec nic, protože mi nebylo dobře a celý den jsem prospal. Takže jsem tento týden vlastně odpracoval jen tři dny z pěti.

Měl jsem asi nějaký obří spánkový deficit a cokoliv jsem si ten den přečetl, zpětnou vazbu, e-mail atd., tak jsem to vnímal strašně negativně a byl jsem celkově hodně skleslý. Měl jsem dojem, že vše co dělám je nesmysl, že celé JG je hloupost, kterou jsem si vycucal z prstu a ekonomicky nikdy nemůže fungovat, akorát na něm propálím hromadu času a peněz. Přitom postupně se ozubená kolečka stroje na peníze roztáčet začínají, ale jde to pomalu, protože spousta firem má hiring freeze, a nějak to na mě v to pondělí dopadlo.

Naštěstí jsem rozpoznal, že to je asi celé jen únavou, a na žádný e-mail raději neodpovídal. Když jsem se tomu věnoval o den později, hezky vyspaný a čerstvý, vše jsem viděl úplně jinýma očima, mnohem pozitivněji.

Poučení: Nedostatek spánku strašně ovlivňuje vitalitu a psychiku přes den, a když je celý svět kolem vás na hovno, je velká pravděpodobnost, že za to nemůže ten svět, ale vaše hlava. V takovém případě je lepší nic nedělat, už vůbec ne to lepit nějakým kafem, ale prostě to jít dospat a některé věci raději dělat úplně jiný den. Když už mám tu svobodu, že nemám šéfa a termíny a nemusím nikam chodit.

Ladění robota

Vrátil jsem se po delší době k robotovi, který stahuje nabídky práce odjinud. Ladil jsem kritéria, která rozhodují o tom, zda se nabídka dostane do výpisu, nebo se zahodí, protože je moc seniorní. Jednak jsem opravil pár chyb v detekci, jednak jsem se snažil vyřešit, aby bylo méně false negatives, tedy juniorních nabídek, které neprojdou. Robot byl moc přísný.

Problém byl hlavně s nabídkami, o kterých nedokázal nic moc zjistit. Pokud zdetekoval méně než dva příznaky, nastavil jsem jej tak, že to vyhodnotil jako nulu a inzerát neprošel. Bál jsem se, aby se tam neobjevovaly špatně vyhodnocené seniorní inzeráty jen proto, že robot omylem vyhodnotí jeden příznak, a ten bude mít pro nedostatek dalších příznaků příliš velkou váhu. Prostě jako kdyby film na ČSFD měl 100%, ale hodnotili ho jen dva lidi.

Vyřešil jsem to nakonec tak, že se málo příznaků nevyhodnocuje automaticky na nulu, ale umenšuje se chytře váha různých příznaků a zdá se mi, že to teď celkem funguje. Je dobře, že jsem to předtím neřešil a raději zahodil víc inzerátů. Teď jsem aspoň viděl jak se to chová a mohl jsem to už jen podle toho doladit.

Další ladění e-mailů

  • Odpovídal jsem e-mailem na ohlasy, které přišly jako odpovědi na pondělní automaticky rozesílané statistiky pro inzerenty. Dolaďoval jsem podobu e-mailů a jejich text.
  • Dodělal jsem expiraci inzerátů a výzvu k jejich prodloužení přidal do pondělních e-mailů se statistikami. Netrvalo mi to 15 minut jako Levelsovi, spíš půl roku, ale mám to!
  • Protože šablona na e-maily už začínala být plná ifů a elsů, napsal jsem raději testy, abych lidem neposílal nesmysly.

Příprava navigace na příručku

Abych mohl vydat příručku, potřebuji ji nějak zasadit do designu stránek a hlavně vyřešit navigaci mezi stránkami a třeba i mezi odstavci. Udělal jsem tedy několik návrhů, jak by to mohlo fungovat, a potom jsem se jal překopávat hlavičku. To hlavní, co jsem udělal, byl její přepis do samostatné komponenty v BEMu, aby to nebyly špagety, a dalo se v ní vůbec něco měnit. Taky bylo menu doteď dělané dost "ručně", tak jsem ho předělal, aby se automaticky generovalo z kódu.

Jako vedlejší efekt jsem změnil způsob, jakým se menu zmenšuje na mobilech. Pořád ještě nevedu "hamburger", ale místo aby se tři odkazy zmenšily na čísla 1 2 3, udělal jsem to tak, aby tam byl vždy text, byť třeba kratší. Takže místo "Nauč se základy" se objeví jen "Základy", apod. Patlal jsem se s tím celé čtvrteční odpoledne, aby to menu bylo hezké na všech zařízeních. V dalších týdnech chci ve změnách navigace pokračovat.

Další poznámky

  • Uzavíral jsem obchody a vystavoval jsem faktury, jupí!
  • Upravil jsem skript na kontrolu nefunkčních odkazů tak, aby mi na konci vypisoval shrnutí. Bylo to rychlejší a jednodušší, než jsem myslel a nemusím už řešit/čekat na tohle staré issue.
  • Opravil jsem nějaké nefunkční odkazy.
  • Odebral jsem dolní pruh s prosbou o příspěvek z hlavní stránky JG a ze stránky o zpracování osobních údajů.
  • Odblokovali mi Instagram, hurá.
  • Napsal jsem jedné internetové celebritě, jestli se mnou nechce v jedné konkrétní věci spolupracovat na JG.
  • Přidal jsem UTM parametry i do odkazů, které vedou z inzerátů na stránky firem.
  • Zjišťoval jsem, kolik stojí tisk vizitek. Občas by se mi hodily, vysoko postavené lidi ve velkých firmách se moc nehodí oslovovat se samolepkou v ruce.
  • Opravil jsem pár chyb v CSS.
  • ImprovMX si z ničeho nic začal stěžovat, že moje domény jsou špatně nastavené, přitom při kontrole MX záznamů jsem žádný problém neviděl. Pak jsem si všiml, že tam něco (nově?) píšou i o TXT záznamu. Doplnil jsem ho a časem mi napsali, že je vše OK. Tuto změnu jsem zmínil i v README pro JG.
  • Vyřešil jsem dilema s circular imports s Peewee modely a prostě dal věci, které na sebe potřebují odkazovat, do jednoho souboru. Šílenost, kterou jsem vymyslel předtím, jsem odstranil.
  • Po víkendové svatbě v lese, kde se bubnovalo a mluvilo o slunovratu a svatojánské magii, jsme si v neděli konečně pustili Slunovrat. Dokonale natočené a fakt zajímavý film, ale jak se běžně zcela vyhýbám hororům, tak bude asi ještě chvíli trvat, než některé obrazy vyženu z hlavy a než se to nějak vstřebá. Rozhodně asi nebyl dobrý nápad si to pustit akorát před spaním.

A co vy?

Pokud byste čistě náhodou měli dojem, že jste oproti mě za uplynulý týden vůbec nic nestihli, tak mám pro vás skvělou zprávu! V klidu se na ten dojem můžete vykašlat. Není zač!

Co mě zaujalo

Když si něco přečtu nebo poslechnu a líbí se mi to, sdílím to na Pocketu. Minulý i tento víkend jsem hodně cestoval, tak jsem toho i hodně přečetl. Od posledních poznámek jsem sdílel toto:

Vygenerováno pomocí pocket-recommendations.