Týdenní poznámky: Loga firem na příručce

Utekl další týden (17.8. — 21.8.) a tak stejně jako minule sepisuji, co jsem dělal a co zajímavého jsem se naučil. Především se snažím rozvíjet junior.guru. Nemám šéfa, kterému bych reportoval každý svůj krok, ale mám podporovatele, a ty by mohlo zajímat, jestli se neflákám. Taky je to způsob, jak se sám doma nezbláznit a nepropadat pocitu, že je zase pátek a já jsem přitom nestihl nic udělat.

Poznámky
Fotka od Honzy Kahánka

Jak jsem psal minule, tento týden jsem pracoval jen pár dní, protože se mi sešlo jednak volno, jednak nějaké rodinné události. V neděli jsem uběhl 10 km v Kozojedech, byl to prima závod a už se těším na příští ročník. Naposledy jsem činnost typu běh vykonával podle mých záznamů před rokem, a to jsem se šel ještě jen proběhnout za barák, takže už jen dokončení závodu považuji za velký úspěch. 10.82 km, čas 1:10, tempo 6:32, nastoupáno 175 m.

Loga firem

Čtvrtek i pátek jsem více méně finišoval vzhled příručky a to hlavně proužku, který by měl zobrazovat loga firem. Prvotní nápad naštěstí celkem fungoval, ne jak u ToC (viz minulé poznámky), jen jsem si hrál s tím, jestli se mají loga nějak zvětšovat nebo přeskládávat, když člověk scrolluje. Nakonec jsem od všech animací a přesunů upustil, protože to v nějakém prohlížeči vždy nevypadalo dobře, chovalo se to divně, nebo to prostě celé působilo přeplácaně.

Loga jsou position: sticky a s malou pomocí JavaScriptu při pozicování a detekci v jaké fázi scrollování člověk je, jsou celé v CSS. Kvůli proužku s logy se musel taky zvětšit "offset" pro odkazy "na kotvu", tzn. nárazník, který zaručuje, že když někdo jde v prohlížeči na #odstavec, tak nadpis a kus toho odstavce nebude skrytá pod všemi těmi proužky nahoře, ale bude odsazená od vrchu stránky. Bylo naštěstí jednodušší to vyřešit, než jsem čekal, stačilo pár dalších řádků JS a CSS.

Nakonec jsem přidal reálná loga firem, které si je předplatily a zkoumal, jak to vypadá. Myslím, že to ujde.

Loga

Na obrázku vidíte loga v jednom proužku. Když se scrolluje, tento proužek se nalepí pod další vrchní proužky, dostane stín, a s nimi pak cestuje.

Ještě jsem přidal nějaké to měření přes Google Analytics, jestli a kolik lidí na loga kliká, ať to pak můžu firmám posílat, a přidal automaticky UTM parametry k odkazům. K tomu jsem si napsal novou "knihovničku", která tohle bude umět dělat i jinde a lze ji instruovat skrze data- atributy v HTML, ale zatím jsem se neobtěžoval s tím předělávat na ni staré věci. Nějaké posílání statistik taky zatím nemám, na to bude čas po vydání příručky, ale hlavně aby se to od začátku měřilo.

Další poznámky

  • Na JG se objevil nový inzerát, tak snad se to opravdu s podzimem zase rozjede.
  • Upgradoval jsem závislosti na některých projektech Python komunity.
  • Snažil jsem se na docs.pyvec.org vyřešit commitování do chráněné hlavní větve tak, že bych pomocí GitHub Actions automaticky vytvořil spíš Pull Request, ale zatím neúspěšně. Věnoval jsem tomu hodinku v pátek a zase se k tomu vrátím jindy.
  • Na příručku jsem přidal datum, kdy byla naposledy aktualizovaná, aby lidi viděli, že text časem opravdu upravuju. Informace se vytahuje přímo z Gitu.
  • Opravil jsem jeden (až dva) podivné bugy v zobrazování věcí v Safari.
  • Napsal jsem Czechitas e-mail, jestli mají zájem nakouknout do příručky před jejím vydáním výměnou za to, že o ní něco napíšou na svůj blog.
  • Po minulých neúspěších s různými pokusy o tiskovou zprávu jsem zatím zkusil něco, co mě stojí nejméně energie: tweet, kde se ptám, jestli někdo nechce přístup k příručce dřív, výměnou za publicitu. Sice jsem dal omylem mention na slovenské Nko, ale to se snese :) Tato výzva platí i pro jednotlivce, takže pokud máte blog nebo někde nějakých pár followers, napište mi a domluvíme se.
  • Začínám si psát rozvrh činností, které musím postupně udělat v souvislosti s uvěřejněním příručky. Bude to maso.
  • Poslal jsem první větší fakturu!
Peníze
Hluboký lidský příběh

V grafu nejsou příspěvky přes GitHub Sponsors nebo Patreon, s nimi by to vypadalo méně tragicky.

Co mě zaujalo

Když si něco přečtu nebo poslechnu a líbí se mi to, sdílím to na Pocketu. Od posledních poznámek jsem sdílel toto:

Vygenerováno pomocí pocket-recommendations.