Týdenní poznámky: Po uši ve frontendu

Utekl další týden (13.7. — 17.7.) a tak stejně jako minule sepisuji, co jsem dělal a co zajímavého jsem se naučil. Především se snažím rozvíjet junior.guru. Nemám šéfa, kterému bych reportoval každý svůj krok, ale mám podporovatele, a ty by mohlo zajímat, jestli se neflákám. Taky je to způsob, jak se sám doma nezbláznit a nepropadat pocitu, že je zase pátek a já jsem přitom nestihl nic udělat.

Poznámky
Fotka od Honzy Kahánka

Tento týden jsem hlavně ladil všechno možné na frontendu JG:

  • Přidal jsem Michala Špačka do seznamu podporovatelů, juchů!
  • Dvě mentorovací sessions.
  • V pondělí se zákazníkům nerozeslaly e-maily se statistikami. Příčinou bylo, že se prostě vůbec nespustil nightly build. Nevím proč, asi chyba v Matrixu CircleCI. Pustil jsem to ručně a bylo vyřešeno.
  • Upravil jsem dobu, od které začnou maily varovat, že inzerát vyprší. Bylo tam 7 dní, ale maily se posílají vždy v pondělí. Kdyby inzerát vypršel za 8 dní hned v úterý potom, přišel by recruiterovi mail s varováním jen den předem. To mi přišlo málo. Zase když budou dostávat ta varování opakovaně, tak se bojím, že budou mít notification fatigue. Uvidím, no.
  • Dan Srb důsledně prošel celou stránku pro firmy a poslal mi hromadu připomínek. Některé jsem jedno celé dopoledne opravoval, k některým jsem se ještě nedostal, každopádně díky!
  • Michal Wiglasz i Dan mi pomohli odladit poskakování skrývacího menu. Zase jsem ho trochu předělal a teď už snad žádné problémy nemá. Předešlá věta moc dobře neilustruje, jak moc jsem se s tím nadřel, takže: NADŘEL.
  • Celkově jsem laděním hlavičky a frontendu strávil vlastně několik dní. Vždy jsem něco opravil a tím jsem vytvořil 5 bugů a ty jsem pak opravil a vytvořil 5 nových :D
  • Spadl mi CircleCI build, který hlídá frontend JG pomocí Lighthouse. Opravil jsem tedy na pár věcí. Přečetl jsem si, jak se dělají neblokující skripty a poladil jsem to. Doplnil jsem alt="text" k některým obrázkům.
  • Přidal jsem do proužku v menu odkaz na obsah stránky. Mám s ním další plány, ale zatím jen kotvou vede na obsah tak jak už na JG v minulosti byl. Do budoucna mám vymyšleno, že na širším displeji bude napravo od textu permanentní ToC (table of contents) a na mobilech že by se to dalo nějak rozkliknout právě přes ten Obsah odkaz.
  • Abych mohl pokračovat a vrtat do layoutu stránky kvůli ToC, zjistil jsem, že nejlepší bude, když převedu co nejvíce věcí ze starých špaget do BEMu. A tak jsem převáděl. A protože jsem měl dny rozkouskované schůzkami, cvičením, mentorováním a pitím piva na Pyvu, tohle už jsem dělal v mezičasech celý zbytek týdne.
  • V proužku v menu se objevuje vždy aktuální nadpis podle scrollování. Odladil jsem ho tak, aby se vyrovnal i s tím, pokud je fakt dlouhý a nevleze se do proužku (třeba na malém mobilu). Klíčové CSS: text-overflow, white-space
  • Už teď se při najetí myší na odkaz v rámci jedné stránky na JG objevil tooltip, který upozornil, že se jedná jen o skok v rámci téže stránky (selektor a[href^="#"]). Rozšířil jsem tuto navigační pomoc a přidal podobný tooltip i k odkazům, které míří jinam na JG a nejsou externí (selektor a[href^="/"]). Oba tyto typy odkazů jsem navíc zkusil ještě jemně odlišit od externích odkazů vlastností text-decoration-style. To by mohlo pomoci odkazy rozlišit a lépe se v textu orientovat lidem, kteří jsou na mobilu, protože ti žádný tooltip nemají. Je hodně nová, ale o nic nejde - ve starších prohlížečích to bude prostě vypadat stejně jako jakýkoliv jiný odkaz.
  • Heroku mi napsalo, že vypne moje dva projekty na staré infrastruktuře. Jeden už jsem dříve přesunul na Vercel, druhý byl táborový web. Tábor už web nepotřebuje a kód je archivován na GitHubu. Řekl jsem si ale, že než to definitivně shodím, zaarchivuju i statické HTML tak, jak v tento okamžik je. To jsem udělal přes HTTrack a vytvořil druhý repozitář, kam jsem zaarchivoval HTML. Udělal jsem i screenshot (vestavěná funkce Firefoxu) a dal jej do README, kdybych se chtěl někdy oddávat nostalgii. Pak jsem smazal vše co mám na Heroku a doménu přesměroval na FB stránku tábora.
  • Ve čtvrtek před koncem šichty mi zbyla půlhoďka a nechtělo se mi už začínat nic velkého, tak jsem vytáhl nějakou blbost ze dna backlogu. Nelíbil se mi font v náhledech pro sociální sítě. Ty se generují jako obrázky na CircleCI a tam je samozřejmě nějaký spartánský Linux, takže text byl nějakým škaredým (ale jistě zcela svobodně licencovaným!) fontem. Na netu výsledky hledání nic moc, ale pak jsem našel jednoho (jediného) dalšího zoufalce, který řešil (a vyřešil) podobný problém a v jeho CircleCI konfiguraci byla instalace fontů. Takže jsem to nemusel vymýšlet, jen jsem obšlehl ty tři magické řádky a bylo to, balík ttf-mscorefonts-installer nainstalován, font o dost hezčí. Asi je to teda nějaký Arial nebo co, a ne Helvetica, ale na Linux dobrý.
  • Účastnil jsem se schůzky PyLadies s jednou korporací, která by chtěla pomoct s otevřením třetího běhu začátečnického kurzu v Praze.
  • Konečně jsem v KB5 zvedl 32 kg na TGU.
  • Vzhledem k mému tempu i okurkové sezóně se pomalu ale jistě přikláním k tomu, že příručku uveřejním 1.9.

Další poznámky budou až za dva týdny.

A co vy?

Pokud byste čistě náhodou měli dojem, že jste oproti mě za uplynulý týden vůbec nic nestihli, tak mám pro vás skvělou zprávu! V klidu se na ten dojem můžete vykašlat. Není zač!

Co mě zaujalo

Když si něco přečtu nebo poslechnu a líbí se mi to, sdílím to na Pocketu. Od posledních poznámek jsem sdílel toto:

Vygenerováno pomocí pocket-recommendations.