Užitečné odkazy, mapy a tipy pro Erasmus v Oulu

Pár užitečných věcí na Internetu, které by se mohly hodit. Většina stránek je i v angličtině, naučte se hledat in English, English a někdy máte dokonce štěstí i na britskou vlaječku. Pokud něco takového nenajdete ani v hlavičce, patičce, a ani v těle webu (to pořadí není náhodné), použijte Google Translator. Umí překládat celé weby a to docela kvalitně (ano, věty jsou kostrbaté, ale důležité jsou informace).

Škola a život v Oulu

Cestování

Google Maps

Dalo by se říct, že Google Maps jsou vám ve Finsku jednoduše k ničemu. Satelitní podklady jsou rozmazané a končí velmi vysoko, takže jsou téměř nepoužitelné pro jakékoliv detailnější záběry a plánování. „Terénní“ mapy jsem na Google Maps nikdy nepochopil, takže je ani komentovat nebudu – jsou k ničemu jako podle mě kdekoliv jinde na světě. Jediné trochu použitelné jsou klasické mapy s ulicemi, ale i ty jsou často dost nepřesné. Je lepší se na ně nespoléhat a použít třeba normální mapu Oulu.

Je to smutné, ale je to tak. Bohužel, Google Maps (a s nimi samozřejmě i Google Earth), které jsou dnes standardem na Internetu pro zobrazování polohy, ve Finsku tvrdě selhávají. Musím je použít při mapování alb v Picasa nebo při ukládání panoramat do Panoramio a často musím prostě tipovat, odhadovat a pracovat s rozmazanou a velmi hrubou mapou. Google Maps slouží dobře jen při plánování velkých cest.