WebExpo 2008, rivjů

Rivjů je něco jako privjů, akorát ne před akcí, ale po akci. Přináším rivjů z víkendové konference o webdesignu WebExpo 2008, pravděpodobně největší události v českých vodách webdesignu za celý rok. Vzhledem však k tomu, že dříve se takové akce nekonaly (pevně věřím, že do budoucna se konat budou), tak je to možná největší akce za několik let zpátky. Pokusím se o komplexnější rozbor. Když budu hovořit o nás, myslím tím sebe a markopha, s nímž jsem po WebExpu chodil. Jo a pozor milé slečny, on už má článek napsaný, takže i když ten můj vyšel dřív, neupírejte mu prvenství ;) .

Dojmy?

WebExpo ve mě zanechalo dobré dojmy. Určitě bylo co zlepšit, určitě byly slabé chvilky, ale celkově se mi víkend moc moc líbil :) . I přesto si ale ani v druhém odstavci neodpustím vzkaz organizátorům – anketa „co se mi líbí/nelíbí na WebExpu“ měla být řešena určitě jinak, s ohledem na oba dny (jak mám v sobotu do 16h vědět, jak se mi líbila organizace nedělní části?) a také s ohledem na to, že někdo tam byl třeba jen jeden den.

Registrace

Nemohu soudit, jestli byly nějaké problémy, protože jsme, dle avíza organizátorů, přijeli vždy včas a do pár minut jsme měli vše co bylo potřeba. Potěšil dárek v podobě pěkné notebookové myši od Microsoftu (ale bylo na výběr z více dárků) pro prvních nevímkolik registrovaných návštěvníků.

Lidé

Všude, kdykoliv, kdekoliv poletoval hlavní organizátor Vašek Stoupa, čímž si získal můj obdiv. Někdy mi přišlo, že je na více místech zároveň.

Překvapilo mne, kolik lidí jsem viděl nebo poznal. A to i kamarády jako Michala Janíka nebo Tomáše Porazila. Zahlédl jsem pár lidí ze školy a konečně jsem se setkal například s Honzou Korbelem nebo Michalem Vallo z Actumu. Trochu mě mrzí, že jsem si neodchytl Davida Grudla a neoptal se ho na nějaké podrobnosti k plánovaným školení v Nette – mohli jsme si pokecat a přiřadit k nickům obličeje.

Pokud jste někdo zahlédli hošíka v riflích, tmavě červené košili a tmavé čepici s kšiltem, tak to jsem byl já. Na té čepici jsem měl dokonce velkou část konference i nálepku se jménem, protože na košili nějak nechtěla držet :) . Ty cedulky… No asi by šly vyřešit i lépe. Pokud jsem s někým přímo nemluvil nebo jej neviděl z 30 cm, stejně jsem neměl šanci si přečíst kdo to je.

Organizace, postřehy

  • Asi by šlo udělat větší pauzy, jak už naznačil Honza Korbel a to nejen k setkání a pokecu, ale i k přebíhání mezi místnostmi.
  • Ano, chybělo nějaké místo, kde by se lidé mohli setkat, bavit… viz stdout.
  • V sobotu jsem šel třeba na nějaké přednášky jen proto, že to byla „výplň“. V neděli jsem nevěděl kam dřív skočit a spousta zajímavých věcí mi uteklo :/ .
  • Přednáškárny byly hrozné… Člověk nemohl svobodně přijít, odejít, skočit si na záchod, pokud neseděl na kraji. Lituji lidi s většími tělesnými proporcemi.
  • Oběd byl dobrý a bylo ho hodně. Čaj a pečivo byly výborné. Káva možná taky, protože to všichni říkali, ale já kávu nepiju, takže mi přišla hrozně hnusná. Každopádně moc jsem toho nenaspal a tak byl doping nutný, káv jsem vypil za WebExpo spoustu. Určitě jsem nechtěl na přednáškách spát jako ve škole :D .
  • Bylo pěkně vidět, že i guru, který toho hodně ví a má skvělou příležitost se o své vědomosti podělit se světem a předat je dál, může být antitalent na přednášení a svou úlohu prostě není schopen splnit. Ve škole to člověk trpí, na WebExpu je mu to spíš líto.
  • Diskusní kroužky byly super. Hlavně ten o SCRUM a agilních metodách – vznikla opravdu zajímavá diskuse a ačkoliv jsem o těchto metodách věděl pramálo (jen z předešlé přednášky), přál jsem si, aby nemusela skončit.
  • Některé přednášky byly úmorně dlouhé a některé žalostně krátké. U mnoha kvalitních přednášek bylo hrozně cítit, že tlačil čas.

Přednášky

  • Radek Hulán působil na přednášce nezúčastněným dojmem, spíše otráveným. Záživné to moc nebylo a spíše mě zklamal. Díky němu jsem však odešel na oběd dříve a nestál jsem dvoukilometrovou řadu :D .
  • Karmi měl asi jednu z nejlepších přednášek na WebExpu, na které jsem byl. Opravdu umí prezentovat a na Ruby mě dost zlákal.
  • PHP frameworky byly dobré pro osvětu, škoda že moc nedošlo na ty ostatní frameworky – CSS, JS… Na ty jsem se těšil více :/ .
  • Vtipný chlapík ze Skypu zasvěcoval do chemie testování webových aplikací. Dobrá a zajímavá přednáška, odkrytí nového tématu.
  • Nette a DG. Na přednášku jsem se těšil celou sobotu a pak jsem se samozřejmě hodně nasmál, ale chyběl mi trochu přínos, protože vše z toho už jsem věděl. Přednáška o Nette poprvé neodhalovala nová zákoutí frameworku, ale byla spíše propagační – „hele, ono to existuje a lze v tom psát rychle a efektivně“. Ale to třeba já už vím dávno :| .
  • Přednášení o ExtJS mohlo být zajímavější. Podle mě nevyužitý potenciál.
  • Pokročilé techniky designu webu v Adobe Photoshop od Jirky Tvrdka a Whitwy vypadaly slibně, ukázaly pár zajímavých triků, ale přednáška mohla být odpřednášena lépe. Slajdy byly pěkné a vtipné, ale jejich ústní podání už trochu pokulhávalo. A střídat se u jednoho Macu, když ho jeden neumí pořádně ovládat… Zdržuje to zbytečně :/ .
  • Agilní metody a SCRUM byly perfektní a zaujaly mne. Přednášející Zuzana Šochová byla jedna z nejlepších na WebExpu a přednáška mě opravdu zaujala a pro téma nadchla.
  • Webdvanula prvky od Arthura Denta byly prima. Těšil jsem se, že se dovím nějak uceleněji a více o OpenID a to jsem se dověděl, dokonce více než to. Arthur měl hroznou trému (jak potvrdil i na blogu), ale zvládl to perfektně a časem nabyl větší jistoty. Raději 20 Arthurů s trémou povídající o zajímavých věcech, než některé uspávače hadů.
  • Dagi přišel s tím, že nás *určitě nadchne pro Spring*. A já jsem hrozně rád, že jsem byl u toho. Něco se ve mě totiž zlomilo a při pohledu na ten svět J2EE, do kterého jsem chtěl vždycky tak hrozně proniknout, jsem nějak znejistěl a začal jsem se ptát sám sebe – a nebylo by lepší třeba RoR? Nebo Python? Je J2EE opravdu to, co mě bude bavit? Bojím se, že vůbec není…
  • Kodérskou přednášku Fczbkk považuji za jednu z nejlepších na celém WebExpu a jsem fakt moc moc rád, že jsem na ní byl. Rozhodně pro mne byla přínosem a dokonce jsem se i zasmál :) .

Možná jindy

Nestihl jsem (a možná uvidím): Marketing ve vyhledávačích (SEO a PPC reklama) od Davida Špinara, Cílené útoky na webové aplikace + Simulace phishingu na ČZU od Rastislava Turka a Václava Lohra, Pleteme sociální síť Josefa Holého, Architektura aplikací v Seznamu Vlastimila Pečínky, Framework Django 1.0 od Honzy Krále, Škálování, optimalizace a zálohování databáze MySQL Jakuba Vrány, Copywriting na internetu od Martina Brablece a Protože design není dekorace: navrhujeme úspěšné webové aplikace Jana Brašny.

A co nakonec? Chtěl bych poděkovat Vaškovi za celé WebExpo, markophovi za prima společnost, Lence za ubytování v Praze. Přednášky budu vstřebávat ještě dlouho a hlavně posun paradigmatu od J2EE k něčemu jako Ruby nebo Python mě bude asi ještě nějakou tu dobu trápit. A víte co ještě? Pche. Peklo zamrzlo. Založil jsem si Twitter.