Týdenní poznámky #54: Očkování

Utekl další týden (7.6. — 11.6.) a tak stejně jako minule sepisuji, co jsem dělal a co zajímavého jsem se naučil. Především se snažím rozvíjet junior.guru. Nemám šéfa, kterému bych reportoval každý svůj krok, ale mám klub, a členy by mohlo zajímat, jestli se neflákám. Taky je to způsob, jak se sám doma nezbláznit a nepropadat pocitu, že je zase pátek a já jsem přitom nestihl nic udělat.

Poznámky
Fotka od Honzy Kahánka

Finišování materiálů

Jak jsem psal, dělám spolu s Engetem na speciálních společných materiálech. V pondělí to má termín, takže jsem se tento týden snažil vše dokončovat a zabralo mi to většinu času.

Výsledek bude něco, co se bude nacházet jak na jejich webu, tak na mojem. Benefitovat z toho bude moci široká veřejnost, takže win win, dost se na to těším. A jsem zvědavý, jak to dopadne, jak to nakonec bude vypadat.

Zpracování sponzorů

Už minulý týden jsem si udělal tabulku sponzorů a aktualizoval všechny dohody, které jsem uzavřel. Uprostřed tohoto týdne jsem si potřeboval odopočinout od veškeré administrativní práce a od psaní materiálů, tak jsem naprogramoval skript, který sponzorům přidělí v klubu sponzorskou roli. Taky se teď loga na stránce klubu vypisují z databáze, resp. z té Google Sheets tabulky, a nejsou natvrdo v HTML.

Favicon: Přitom taková blbost!

U nabídek práce, kde chybí logo firmy, stahuji favicon aj. obrázky z webu firmy. Byl to před časem takový zběsilý nápad, ale ve výsledku to funguje až překvapivě dobře. Blbé je, že knihovna favicon vrátí někdy spoustu ikonek a obrázků a scrapy pipeline, která loga pak zpracovává, je nebyla schopna nějak dobře seřadit a vybrat ten nejlepší, takže se občas na webu objevil jako logo firmy úplně nesmyslný obrázek. Třeba tenhle místo tohoto.

Štvalo mě to už dlouho, ale byl to úkol, který byl zcela nepodstatný. Jenže tento týden jsem měl trochu deficit programování a zároveň se tato chyba projevila i u nově přidané nabídky práce, že už jsem se naštval a řekl jsem si, že to opravím.

Již dříve jsem se pokoušel to vyřešit, ale kvůli architektuře systému (splachovací databáze, separátní procesy scraperů, předpřipravená pipeline od Scrapy, do které nejde zas tak moc hrabat, kešování) všechna přímočará řešení selhala. Teď jsem si matně pamatoval, že jediné, co mě kdysi ještě napadlo, bylo uložit si původní rozměry obrázku do EXIFu po tom, co ho stáhnu a zmenším, a pak je číst později při vybírání vhodného obrázku. To mi nyní přišlo jako velký úlet, takže jsem strávil několik hodin tím, že jsem prošel všechna ta přimočará, ale nefunkční řešení, která jsem prošel už dřív, vždy skončil na hlasitém „aha, ale to takhle vlastně nepůjde!“ a nakonec se vrátil k tomu, že jsem to udělal opravdu přes ten EXIF :D

Celé je to tady. Použil jsem Pillow (ten už jsem tam měl) a piexif. Funkci na výběr nejvhodnějšího obrázku mám i hezky otestovanou. Dal jsem do kódu mohutný komentář, který vysvětluje, že EXIF je opravdu nejlepší volba a pokud si někdo v budoucnu bude myslet, že je to padlé na hlavu a existuje jednodušší řešení, tak ať si to nemyslí. Chvíli jsem zápasil s tím, do jakých metadat původní rozměry obrázku vložit, ale nakonec jsem vybral něco, co měl piexif rovnou v příkladech. Stejně je to fuk, ty obrázky se použijí jen na JG a tyto údaje slouží pouze pro tu scrapy pipelinu. V první řadě se vybírá takový obrázek, jehož původní rozměry byly co nejvíc čtveraté:

similarity_to_square = abs(width - height)

Ale zároveň pokud je obrázek moc malý, tak to nehraje roli:

if width < 100 or height < 100:
    similarity_to_square = 0

Z těchto obrázků se vybere ten, který má větší „rozlohu“.

Smlouva nad rámec všeobecných obchodních podmínek

Komunikoval jsem s právničkou, abychom doladili ještě nějaké otázky ohledně mé dohody s jednou vzdělávací agenturou. Neodpovídala a nakonec jsem zjistil, že jí ani nefunguje web. Napsal jsem SMS a zjistili jsme, že jí vypršela doména, ale maily jí chodí, zapomněla mi odpověď akorát odeslat.

Mezitím jsem se snažil aspoň sám zjistit, co vlastně potřebuji. Přišel jsem na to, že asi něco jako „smlouvu s včleňovací doložkou“, ale nakonec je posudek právničky takový, že nemám dělat byrokrata, že úplně stačí nějaký obyč papír. To je poprvé, kdy mi právníci navrhují něco méně právnického, než navrhuji já sám :D Asi mě ten Oracle nakonec opravdu nějak poznamenal. No, teď mám už vše potřebné pro uzavření dohody, ale v pátek už jsem to nedokázal dotáhnout do konce.

Smutný

Jsem smutná
Jsem veselá
Většinou je to jedno

Pusťte si!

Měl jsem trochu depku, že se nikam neposouvám a nic nestíhám. Přemýšlel jsem, jestli se moc neutápím v každodenní administrativě a komunikaci s lidma, uzavírání nových partnerství apod. Jestli toho není tak moc, že při tom nestíhám dělat už nic jiného. Nakonec jsem si vsugeroval, že dělám ty materiály pro Engeto a to mi bere hodně času (hlavně ta prokrastinace psaní, ta toho času žere fakt hodně!), i když to není zrovna teď nikde vidět, a že po pondělku bude už Engeto hotové. A že smlouvu s další agenturou nějak už doklepnu a uzavřu, a že pak bude čas konečně zas dělat na samotném webu JG a na příručce. Těším se na to.

Mám v hlavě dokonalou představu, jak by která část JG měla vypadat, jak chci přebudovat příručku, pracovní nabídky, jak bude vypadat nová úvodní stránka klubu, apod. Všechno to mám vymyšlené a myslím, že tak jak to chci, tak to dává perfektní smysl na dlouhé měsíce dopředu, nevěřím, že se to pak už bude nějak překotně měnit, spíš budu jen přidávat nový obsah. Teď už to jen celé teda překopat :D Bude to hodně práce, bude to chtít hodně času. Ale snad už s tím brzo teda začnu.

Budu muset začít stránkou klubu, aby ze zlepšila konverze lidí do klubu, protože teď ta stránka moc dobře neláká na vše, co člověk v klubu dostane. Je to úplně prapůvodní stránka z února, kdy bylo v klubu pět lidí a sám jsem netušil, kam se to vyvine. Teď vím, co mám a kde jsou největší benefity, které chci na té stránce vysvětlit a lidem „prodat“.

Potom nahodím nový ceník pro firmy, ale upřímně, už jsem dost uvažoval i nad tím, že bych ho tam napevno nalinkoval jako ten Google Dokument, který mám teď, protože ho budu moci doplňovat a ladit a nebude mě to stát žádné nervy s HTML a CSS.

No a potom asi přijde na řadu příručka, překopat, nový design, rozházet obsah do více stránek, přidat nový obsah, revidovat existující, atd.

Další poznámky

  • Zašel jsem si na očkování. Díky očkování jsem měl příležitost si uvědomit, že ačkoliv jsem oficiálně levák, všechno kromě psaní dělám pravou :D
  • Zrovna minule jsem tu myslím psal, že jsem zkoumal knihovny, které umožňují extrahovat hlavní text na stránce. No a hned potom můj oblíbený Simon Willison tweetuje dotaz v podobném smyslu. Ta trafilatura vypadá zajímavě.
  • Spoustu času jsem strávil s lidmi v klubu, vítáním nových členů, tříděním pracovních nabídek, vyřizováním e-mailů a trochu i se sociálními sítěmi, ale ty jsem měl většinu týdne opět zablokované.
  • Psal jsem si s jednou další firmou o tom, jak bychom mohli spolupracovat.
  • Volal jsem si s Nadání a dovednosti a dohodli jsme se, že moje nabídka dává smysl a že to nějak doladíme a zkusíme uvést v praxi.
  • Zmeškal jsem skrze kostrbatou komunikaci přes LinkedIn a e-maily o jeden den nějaké zasedání Federace dětských domovů, kde jsem teoreticky mohl prezentovat nabídku pro DD. Možná dobře, aspoň to lépe připravím do podzimu, kdy má být další. Prý lepší oslovit DD tam, osobně. Pokud nebude další vlna covidu.
  • Volal jsem si s Mews a dohodli jsme se na dalším postupu. Ladíme podobu něčeho jako stipendia/fin aid balíčku, který bychom mohli dávat znevýhodněným lidem s potenciálem dostat se do IT. Bylo by v tom členství v klubu, ale třeba i nějaký kurz apod. Celkově mi to přijde jako strašně super nápad. To, že budu pomáhat znevýhodněným do IT, mám ve své vizi už dávno. Když jsem ale v začátcích JG psal na donate stránku „aby každý Luďan z Mostu měl po ruce návod, jak začít s programováním“, tak jsem sám tak úplně nevěřil tomu, že to dokážu dotáhnout až takhle daleko a oslovím s tím i někoho jiného, než lidi z Karlína s latéčkem v ruce. No a teď to vypadá, že asi fakt snad brzo budu reálně schopný pomoci i někomu třeba z dětského domova.
  • Přišla nová nabídka práce na JG, tentokrát dokonce placená. Recruiter v jiné firmě byl zmatený z mé nabídky (což se mu vůbec nedivím), tak jsme si vyměnili telefony a teď si občas voláme. Mělo by z toho být hned několik placených nabídek práce.
  • Investorka nevěřila, že vydělávám pořád jen 20 tisíc čistého. Tak jsem zkoušel v tabulkách hledat chybu, v jejímž důsledku by čísla byla špatně a mohl bych díky tomu zjistit, že ve skutečnosti vydělávám víc. Chybu jsem hledal hodinu, ale žádnou jsem nenašel :D
  • Během 7 dní od 5.6. do 11.6. jsem při procházkách nachodil 6 km. Celkem jsem se hýbal 1 hodin a zdolal při tom 6 kilometrů.

Co plánuji

Tři věci, které bych chtěl zvládnout udělat příště:

  1. Konečně uzavřít dohodu s jednou vzdělávací agenturou.
  2. Začít dělat novou úvodní stránku pro klub.
  3. Dokončit v pondělí to, co spolu podnikáme s Engetem.

Bonusy:

A co vy?

Pokud byste čistě náhodou měli dojem, že jste oproti mě za uplynulý týden vůbec nic nestihli, tak mám pro vás skvělou zprávu! V klidu se na ten dojem můžete vykašlat. Není zač!

Co mě zaujalo

Když si něco přečtu nebo poslechnu a líbí se mi to, sdílím to na Pocketu. Od posledních poznámek jsem sdílel toto:

Vygenerováno pomocí pocket-recommendations.